Arena’da çağrıya yanaşmayan Redington’a bir kötü haber daha

Haberin Devamı

Arena Bilgisayar’da şirketin yüzde 49.4’ünü alan Hintli Redington ile küçük yatırımcılar arasında ‘çağrı’ konusunda süren hukuki mücadelede mahkemeden yatırımcılar lehine bir karar daha çıktı. Ankara 8. İdare Mahkemesi, Redington’ın yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi.

Arena Bilgisayar’da şirketin yüzde 49.4’ünü alan Hintli Redington ile küçük yatırımcılar arasında ‘çağrı’ konusunda süren hukuki mücadelede mahkemeden yatırımcılar lehine bir karar daha çıktı.

Ankara 8. İdare Mahkemesi’nin kararına geçmeden önce Arena Bilgisaray’da Redington ile küçük yatırımcıları karşı karşıya getiren süreci hatırlatayım:

22 Eylül 2010 tarihinde Arena Bilgisayar ortaklarından İzi Kohen, Alvi Mazon, Ahmet Umur Serter, Fatma Ece Serter, Mehmet Betil ve İsmail Namık Tülümen, şirket sermayesinin yüzde 49.40’ına denk gelen paylarının (şirket sermayesinin yüzde 50.60’ı halka açık) toplam 42.5 milyon dolara Redington’a satışı için hisse devir sözleşmesi imzaladı. 29 Kasım 2010‘da da taraflarca tüm şartlar yerine getirildi ve hisse devir işlemi gerçekleşti. Arena’yı alan Redington’ın çağrı muafiyeti ise Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından kabul edildi. Çünkü SPK’nın yaptığı son düzenlemeye göre, yüzde 50 ve altında bir oranı satılan bir şirkette çağrı zorunluluğu bulunmuyordu.

Ancak Arena’nın hisselerini alan küçük yatırımcılar, şirketin her ne kadar yüzde 49.40’ı satılsa da yönetimin değiştiği gerekçesiyle Danıştay nezdinde çağrı muafiyetinin iptaline yönilik dava açtı. Danıştay’ın ‘çağrı muafiyetinin yürütmesini durdurma’ kararı SPK’nın 22-26 Ağustos 2011 tarihli Haftalık Bülteni’nde yayımlandı.

Danıştay’ın kararı sonrasında SPK da Redington’a küçük ortaklara çağrı veya muafiyet için yeniden başvurmasını istedi. 20 Eylül’de SPK’ya başvuran ve yeniden çağrı muafiyeti isteyen Redington, istediği olumlu yanıtı alamadı. Bunun üzerine Redington, 24 Ekim’de SPK işleminin iptaline ve söz konusu işlemin yürütmesinin durdurulması talebine ilişkin SPK aleyhinde dava açtı.

Bu hatırlatmadan sonra gelelim Ankara 8. İdare Mahkemesi’nin geçen hafta verdiği karara. Mahkeme, Redington’ın yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Söz konusu davanın esastan görüşülmesi henüz sonuçlanmış değil. Redington, Mahkeme’nin geçen haftaki kararına da itiraz edeceklerini duyurdu. Hukuki süreç devam etse de şu ana kadar verilen tüm kararlar küçük yatırımcılar lehine çıktı. Bize ulaşan yatırımcıların konuyla ilgili eleştirilerinin başında hukuki sürecin uzun sürmesi geliyor.

Yatırımcıların ortak görüşü, “Haklı olduğumuzu düşündüğümüz davamızdan vazgeçmeyeceğiz. Ancak sürecin uzaması bizim alternatif yatırım fırsatlarından vazgeçmemiz anlamına geliyor” yönünde. Sürecin bir an önce sonuçlanması hem Redington hem de küçük yatırımcıların ileriye dönük yeni karar vermelerinin önünü açacak.

***


Yabancı bankalar Türkiye’deki alışverişlerde özel indirim yapıyor

Yabancı bankalar Türkiye’ye gelen müşterilerinin yapacağı alışverişlerde özel indirimlerden yararlanmaları için özel anlaşmalar yapmaya başladı. International Bank of Azerbaijan (IBA), Mayıs sonuna kadar Türkiye’deki alışverişlerde Mastercard ya da Visa kredi kartlarını kullanan müşterilerine indirim imkanı sunuyor. IBA müşterileri Ballenciaga, Bottega Veneta, D&G, Dior, Celine, Chloe, Christian Louboutin, Ermenegildo Zegna, Fendi, Giorgio Armani, Jimmy Choo, Lanvin, Marc Jacobs, Misioni, Miu Miu, Moschino, Prada, Valentino ve Yves Saint Laurent gibi ünlü markaların yanında Beymen mağazalarında yapacakları alışverişte yüzde 10 indirim alacak. Azeri müşteriler ayrıca 45 otelde yüzde 25’e varan indirimlerden de yararlanacak.

***


Sanal alemde Türkiye’nin tasarruf eğilimi tüketimden daha yüksek

Türkiye’deki düşük tasarruf oranı son dönemin en çok tartışılan konularından biri. Dünya Bankası’nın Türkiye’deki düşük tasarruf oranının büyümeyi tehdit ettiği açıklamasından sonra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da bu konuda yeni adımların atılacağı sinyalini verdi. Babacan, geçen hafta mevduatta uzun vadeyi cazip hale getirecek yeni kararlar alacaklarını belirterek bireysel emeklilikte yeni bir sisteme geçileceğini ve bu konuda atacakları adımları yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. BES ile ilgili atılacak adımların vergi avantajıyla ilgili olması bekleniyor.

Tasarruf oranı ile ilgili tartışmaların alevlendiği bir ortamda ekonomik birimlerin internetteki tasarruf-tüketim eğilimin hangi yönde olduğunu merak ettim. Dünyanın en büyük arama motoru olan Google’ın Türkiye Finans Sektörü Yöneticisi Dilek Telkes ile bir araya geldim. Telkes bu konuyla ilgili oldukça ilginç istatistikler verdi.

Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 60’ı finans ile ilgili bir arama yapıyor. Son 1 yıl içinde finans aramalarında yüzde 37.5’lik artış yaşanırken internet kullanıcıları en çok yatırım ürünleri konusunda arama yapıyor. Yatırım ürünleri arasında en çok merak edilen ürünler ise altın, döviz ve foreks işlemleri.

Tüketim eğilimini gösteren kredi ve kredi kartı aramaları ise yatırım ürünlerinden sonra geliyor.

Global ekonomik krizin patlak verdiği 2008 yılından bu yana yapılan aramalarda da yine tasarrufa yönelik aramaların tüketimden daha hızlı arttığını görülüyor. 2008-2011 arasında kredi aramaları 7 kat artarken yatırım ile ilgili aramalar 13 kat artış durumda.

Sanal alemde tasarrufa yönelik aramaların tüketimden fazla olması umarız Türkiye’deki tasarruf oranının artacağının bir göstergesi olur.

DİĞER YENİ YAZILAR