No comment* Türkiye’de yanlış anlaşılıyor

Haberin Devamı

ZURICH SİGORTA GENEL MÜDÜRÜ, YAPI KREDİ SİGORTA HAKKINDA İLK KEZ KONUŞTU

2008 yılında TEB Sigorta’yı aldıktan birkaç ay sonra Yapı Kredi Sigorta’yı da bünyesine katmak için atağa kalkan Zurich Sigorta, ABD’de patlak veren ekonomik kriz nedeniyle bu kararından vazgeçmişti.

Geçtiğimiz günlerde Zurich Sigorta’nın yeniden Yapı Kredi Sigorta’yı almak istediği ve teklifini sunduğu basına yansımıştı. Haber sonrasında Yapı Kredi Bankası’ndan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, Yapı Kredi Sigorta’nın satışı ile ilgili bir yönetim kurulu kararı olmadığı ve yürütülen bir satış işlemi olmadığı belirtildi. Zurich Sigorta’dan ise ‘no comment’ yani ‘yorum yok’ açıklaması gelmişti.

Geçen hafta Zurich Sigorta Genel Müdürü Lutz Bauer ile kahvaltıda biraraya geldim. İlk sorum, “Yapı Kredi Sigorta’ya teklif verdiniz mi?” oldu. Yanıt yine aynıydı: No comment. Bu yanıt üzerine, “Yapı Kredi Bankası, ‘yürütülen satış işlemi’ yok açıklamasını yaptı. Siz ise ‘Yorum yok’ diyorsunuz. Burada bir tezatlık yok mu?” dedim.

Hedef ilk 5

Bauer, şöyle devam etti: “Türkiye’de ‘No comment’ biraz farklı anlaşılıyor. Biz, ‘Konuyla ilgili olarak söyleyecek bir şeyimiz yok’ diyoruz. Ama no comment, ‘Olabilir de olmayabilir de. Sessiz kalma hakkımızı kullanıyoruz’ şeklinde yorumlanıyor.”

Konuşmamız Türkiye ile ilgili hedefleri ile devam etti. Bauer, Türkiye’nin kendileri için çok önemli bir pazar olduğunu ve büyümek istediklerini söyledi. “Hedefimiz ilk 5’e girmek” diyen Bauer’e “Bu hedefe başka bir sigorta şirketi almadan ulaşabilir misiniz?” diye sordum. Bauer, “Bu bizim orta vadeli hedefimiz. Bu hedefe inorganik büyüme ile yanı satın almasız ulaşmak zor gözükebilir. Bize güç katacak her türlü fırsatı değerlendiririz” dedi. Konuşmalardan ‘satın alma’nın büyümek için tek şart olmadığı izlenimine kapılıyorsunuz. Bauer, Zurich Sigorta olarak sundukları hizmetin kalitesinin onları zaten üst sıralara taşıyacağı görüşünde. Yaptıkları anketlerde müşterileri memnuniyeti yüzde 97 gibi oldukça yüksek bir oranda çıkmış. Bu memnuniyetin çığ gibi büyüyeceğini ve pazar paylarına yansıyacağını düşünen Bauer bir örnek veriyor: “Van depreminden sonra müşterilerine en kısa zamanda ulaşan sigorta şirketi olduk. 24 saat sonra ulaşmadığımız müşterimiz kalmadı. Bu onlara büyük bir güven veriyor. Tüm dağıtım kanallarımızda en iyi hizmeti vermek için operasyonel mükemmelliği hedefledik. Böylelikle pazarda da bir fark yaratmak istiyoruz.”

Sigorta sektöründeki yüksek rekabet fiyatlara da yansımış durumda. Benzer ürünlere sigorta şirketleri farklı fiyatlar sunuyor. Dünyanın her yerinde fiyat rekabetinin yaşandığını ifade eden Bauer’e göre Türkiye’de bu rekabet biraz abartılmış durumda. Bauer, ucuz ürünün kaliteli olamayacağı konusunda ısrarlı.

*****


BES’e girmeyi şu an düşünmüyoruz

Geçtiğimiz haftalarda Halkbank ve Bank Asya, bireysel emeklilik hizmeti verebilmek için gerekli lisansları Hazine’den aldı. “BES ile ilgili hedefleriniz neler? Lisans ya da şirket almayı düşünüyor musunuz?” sorusuna Lutz Bauer şu yanıtı verdi: “Şu anda böyle bir planımız yok. Çünkü bireysel emeklilik ürünlerini satabilmek için dağıtım kanalına ihtiyacınız var. Bizim Fortis ile (TEB) yaptığımız dağıtım anlaşması hayatdışı sigorta ürünlerini kapsıyor. Bireysel ürünleri bu kanaldan satmamız zor. Çünkü TEB, Cardif’in bireysel emeklilik ürünlerini satıyor.”

“O zaman siz de dağıtım kanalı olan bir bireysel emeklilik şirketi alırsınız” şeklindeki yorumum üzerine Bauer, sadece gülümsemekle yetindi.

*****


Taraf yeniden halka arz hazırlığında

Piyasalardaki olumsuz konjonktür nedeniyle 12-13 Ocak’taki halka arzını ileri bir tarihe ertelemek zorunda kalan Taraf Gazetesi’nin yeniden halka arz hazırlığı yaptığı söyleniyor. Kulislerde konuşulanlara göre, Taraf Gazetesi şartların oluşması durumunda Mart ayının ilk haftalarında yeniden halka arz için düğmeye basacak.

Yeterli talebin gelmediği halka arzda Taraf Gazetecilik’in 8 milyon TL tutarındaki çıkarılmış sermayesinin 10.5 milyon TL’ye yükseltilmesi, nakit olarak artırılan 2.5 milyon TL nominal değerli payların halka arz edilmesi planlanıyordu. Halka arzda bir adet payın fiyat aralığı 3.90 TL-4.30 TL olarak belirlenmişti.

Taraf Gazetesi, işletme sermayesi ihtiyacını karşılamak ve bazı bölge baskılarının başlatılmasının yanı sıra, sektörel ekler çıkararak reklam kitlesini artırma amacıyla sermayesinin yüzde 23,81’ini halka arz etmek istiyor.

*****


İş Bankası bölgenin en büyük biyometrik ATM ağını kuruyor

İş Bankası, 2010 yılında başlattığı bölgenin en büyük biyometrik ATM ağını kurma çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Parmak izi ile kullanılan ATM sayısını 2.400’e çıkaran İş Bankası böylece EMEA olarak bilinen Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesinin en geniş biyometrik ATM ağına sahip oldu.

Söz konusu proje Japon Hitachi firması ile yürütüldü.

DİĞER YENİ YAZILAR