Gazete Vatan Logo

Uday'ın 'bukalemun' otomobilleri satılıyor

Saddam'ın oğlu Uday'ın 22'si Mercedes, 18'i Rolls Royce olmak üzere sayısı yüzleri bulan otomobilleri satışa çıkarıldı

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in büyük oğlu Uday'ın lüks otomobillere olan merakı biliniyordu. Ancak Uday'ın otomobillerini açık artırmayla satışa çıkarmayı planlayan Irak Finans Bakanlığı tarafından açıklanan bir liste, Uday'ın "Rolls Royce'un en iyi müşterisi" ve renk değiştirebilen araçlara dahi sahip olduğunu ortaya çıkardı. Bakanlığın verilerine göre, Uday'ın birim fiyatı 400 bin dolar olan tam 18 adet Rolls Royce'u bulunuyordu. Bu arada geçen Temmuz'da Musul'da öldürülen Uday'ın özel asistanı Muhammed Cabir, İngiliz Daily Mail gazetesine Uday'ın otomobil tutkusunun iç yüzünü anlattı.

Modifiye tutkunu
Cabir'e göre, Uday otomobillerini modifiye ettirmeye çok meraklıydı. Bir Mercedes modelinde tam 150 değişiklik yaptıran Uday'ın diğer bir aracının üzerine ise savaş sembolleri işlendi. Özel asistan Cabir, Uday'ın bir otomobilinin "Bukalemun" gibi renk değiştirme özelliğine dahi sahip olduğunu öne sürdü. Uday bu aracı gizli seyahatlerinde kullanıyor ve takip edilmesi durumunda otomobilin rengini hemen değiştirip kurtulabiliyordu.

İşte filosu
* 22 Mercedes
* 18 Rolls Royce
* 6 Porsche
* 6 Ferrari
* 4 Bugatti
* 4 Cadillac
* 4 Excalibur
* 3 Bentley
* 3 Jaguar
* 3 Aston Martin
* 1 Lamborghini Diablo
* 1 Lotus Esprit
* 1 MacLaren
* 1 Mini Cooper
* 1 Land Rover Discovery
* Düzinelerce Toyota

Otomobil nasıl renk değiştirir?
Termokromik adı verilen boya tiplerinin renk değiştirme özelliği bulunuyor. Isı değişikliği ve ışığın yoğunluğuna göre boyanının rengi açılabiliyor. Bu boyalar otomobillerde de kullanılabiliyor. Ancak Uday'ın aracında olduğu gibi ani renk değişiklikleri sağlamak için ek işlemlerin uygulanması gerekiyor. Örneğin, aracın karoser ısısını artıran bir sistemle otomobilin rengi birkaç saniyede değişebilir. Çünkü termokromik renk pigmentleri, 2 derecelik değişikliklere tepki gösteriyor.

Haberin Devamı