Gazete Vatan Logo

Uçan dev

Airbus A380 Atatürk Havalimanı’na indi

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

UÇAĞIN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

Tanıtım uçuşu için 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Çin’in başkenti Pekin’den İstanbul’a gelen dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380, Atatürk Havalimanı’na başarılı bir şekilde inişini gerçekleştirdi. Otoriteler tarafından A380’in, Türkiye’deki hiçbir havalimanına inmesinin mümkün olmadığı görüşü de iki katlı dev yolcu uçağının rahat bir iniş yapmasıyla çürüdü.

Çok başarılı bir iniş
Pekin’den havalandıktan sonra İstanbul’a gelen Airbus A380’in inişi, hava durumuna göre planlandı. Uçak, Atatürk Havalimanı’ndan esen rüzgara göre dev yolcu uçağını 3 bin metre uzunluğundaki 18-36 sağ piste yönlendirdi. Apronda bekleyen kalabalığı selamlayarak pisti yaklaşık 60 metre yükseklikten pas geçen Airbus 380, İstanbul üzerinde bir tur attıktan sonra saat 13:40’ta 41 mürettabatıyla Atatürk Havalimanı’na tekerlek koydu. Kaptan Jean-Michel Roy’un kullandığı uçak pistin ortasına gelmeden başarılı bir frenlemeyle durmayı başardı.

Su köprüsüyle karşılama
Görümümüyle balinayı andıran 850 yolcu kapasiteli Airbus 380, daha sonra Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’ne ait araçların eşliğinde taksi yolunu kullanarak 208 numaralı körüğe yanaştı. Ancak öncesinde apronda bir bölümde bekletilen uçağın iki tarafına konuşlandırılan iki itfaiye aracıyla su fışkırtılarak su köprüsü oluşturuldu. Türkiye’ye ilk kez gelen bütün uçaklar için yapılan gösterinin ardından uçak meraklı bakışlar arasında körüğe geldi. Bu arada, uçağın kokpit camına Türk bayrağı konuldu.

Pilot: Biz yeşil büyük dev diyoruz
Airbus A 380’in kaptan pilotu Jean-Michel Roy, halen Türkiye’de bazı havayolu şirketlerinin Airbus uçaklarını kullandıklarını belirterek “Biz çevreci olduğu için bu uçağımıza yeşil büyük dev diyoruz. İnanıyoruz ki bu uçak dünyada büyük bir başarı elde edecek. Yine inanıyoruz ki, Atatürk havalimanına günlük seferler de yapacak” dedi.

Bugün tanıtım uçuşu var
Uçak bu sabah saat 10.30’da havalanarak 1.5 saat süreyle İstanbul ve Ankara üzerinde bir demo uçuşu yapacak. Demo uçuşuna yerli ve yabancı 50 gazetecinin yanısıra havayolu şirketlerinin yöneticileri de katılacak. Gösteri uçuşunun ardından uçağın Atatürk Havalimanı’ndan ayrılacağı saat 17.00’ye kadar bulunduğu park pozisyonunda demo uçuşuna katılamayan davetlilere, Airbus yetkilileri ve mürettebat tarafından uçağın içi gezdirilecek. A380 daha sonra Fransa’ya hareket edecek.

DİĞER UÇAKLAR MİNİCİK KALDI
Aprondaki diğer uçakların yanında çok küçük kaldığı A380’nin inerken kokpitinde Türk bayrağı asılıydı. Dev uçak her yeni gelen uçağa yapıldığı gibi su köprüsüyle karşılandı.

Haberin Devamı