Gazete Vatan Logo

Uçağın iniş takımlarına saklanıp 950 kilometre uçtu, sağ kaldı!

Endonezya’da Devlet Başkanı Widodo ile görüşebilmek amacıyla Sumatra Adası’ndan 950 kilometre uzaklıktaki başkent Jakarta’ya gitmek isteyen 21 yaşındaki Ambarita, bir uçağın iniş takımlarına saklandı. Genç, binlerce metre yükseklikte -15 derecede 105 dakika uçmasına rağmen sağ kalmayı başardı Havacılık tarihinde pek çok örneği olan ve çoğunlukla ‘ölüm’le biten, uçağın iniş takımlarına gizlenen kaçak yolcu vakası, Endonezya’da mucizeyle sonuçlandı. 7 Nisan’da Sumatra Adası’nda yer alan Pekanbaru’daki Riau Havalimanı’na tel örgüleri aşarak gizlice giren Mario Steve Ambarita, Garadu Havayolları’nın başkent Jakarta seferini yapacak uçağının iniş takımları yuvasına saklandı. Uçağın havalanmasıyla, gencin -15 derecede 105 dakika sürecek 950 kilometrelik yolculuğu başladı. Şans eseri hayatta kalan genç, uçağın Jakarta’ya inmesiyle fark edildi.

Ambarita’nın, idol olarak gördüğü Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile görüşme isteği nedeniyle bu tehlikeli yolculuğu göze aldığı öğrenildi. Gencin yoksul bir semtte yaşayan annesi Tiar Sitanggang, olayı öğrenince şok geçirdi. Anne, “Evden ‘İş aramaya gidiyorum’ diye çıktı” dedi. Ulaştırma Bakanlığı havalimanındaki güvenlik açığı için özür diledi.

İNİŞ TAKIMLARI 4 TÜRK'E DE MEZAR OLDU

Haberin Devamı

-25 Ocak 2000’de Amerikan Northwest Havayolları’na ait bir DC-10’un iniş takımları yuvasına gizlenerek Amsterdam’dan New Jersey’e kadar uçan 38 yaşındaki Rıza Karadağ adlı Türk, donarak öldü.

-27 Ocak 2003’te Paris-Şanghay seferini yapan Air France uçağının iniş takımında donan Onur Özüyaman ve Ramazan Karaçoban’ın cesetleri yere çakıldı.

-30 Ocak 2007’de British Airways´e ait bir uçağa kaçak olarak binen Güney Afrikalı genç öldü.

-9 Şubat 2010’da New York’tan Tokyo’ya giden Boeing 777 tipi uçağın iniş takımlarında bir erkek cesedi bulundu.

-9 Eylül 2012’de Angola’dan İngiltere’ye sefer yapan bir uçağın iniş takımlarına saklanan Jose Matada iniş sırasında düşerek öldü.

-6 Haziran 2013’te İtalya’nın Rimini şehrinden Moskova’ya giden FLY Havayolları’na ait uçağın iniş takımında Gürcü George Abuladze’nin cesedi bulundu.

-2013’te British Airways’in İstanbul-Londra seferini yapan Airbus 320 uçağının iniş takımlarında ceset bulundu. Ölenin Hikmet Kömür olduğu belirlendi.

ÖLÜME DAVETİYE

Haberin Devamı

Uçaklarda ana iniş takımının olduğu bölmede, bir insanın girebileceği kadar yer bulunuyor. Fakat buralarda, uçak kabininin içinde olduğu gibi basınç düzenlemesi yok. Dolayısıyla binlerce metre yükseklikte bir kişinin o bölmede hayatta kalması ‘mucize’ sayılıyor. İniş takımlarının bulunduğu alandaki sıcaklık havada -50 dereceye kadar düşebiliyor. Buraya giren ‘kaçak yolcular’ genellikle aşırı soğuk ve oksijensizlikten hayatını kaybediyor.

ONLAR DA BAŞARMIŞTI

Geçtiğimiz yıl ABD’de de 16 yaşındaki bir genç, Boeing 767 tipi uçağın iniş takımları yuvasına saklanarak 11 bin 500 metre yükseklikteki dondurucu hava ve oksijen azlığına karşın California- Hawaii arasındaki yolculuğu sağ tamamlamıştı. Uçak inince aşağı atlayıp bilinçsizce pistte dolaşan genç yetkililer tarafından bulunmuştu. 8 Haziran 2010’da ise Viyana’dan Londra’ya giden bir uçağın iniş takımlarında seyahat eden 20 yaşındaki bir Rumen, 1.5 saatlik yolculuğun ardından Londra’ya ‘ağır yaralı’ halde ulaşmayı başarmıştı.

Haberin Devamı