Gazete Vatan Logo

Twitter'ı kim yasaklattı?

Dün geceden itibaren Twitter'a erişim yasaklandı ancak kararın kimin başvurusu üzerine yapıldığı henüz net değil.

Twitter'ı kim yasaklattı?

Twitter’ın kapatılmasına gerekçe gösterilen mahkeme kararlarından biri, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım ve oğlu Erkam Yıldırım’ın başvurusu sonrası alındığı ortaya çıktı. Ancak söz konusu kararda, Twitter'ın kapatılması yönünde bir değerlendirme yok.

Kararı Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi aldı. Karar numarası 2014/181 olarak kayıtlara geçti. Mahkemeye başvuran isimler, mahkemeden erişimin engellenmesini istedi. Erişimi engellenen Twitter hesabının "https://twitter.com/oyyokhırsıza" olduğu öğrenildi.

Erişimine engel istenen bir diğer adresin ise "https://hirsizaoyyok.wordpress.com" olduğu görüldü. Mahkemeye başvuru 18 Mart günü yapıldı. Mahkeme aynı gün aldığı karar ile anılan hesaplar için erişimin engellenmesi kararı verdi. Mahkeme alınan kararın Erişim Sağlıyıcıları Birliği'ne gönderilmesi kararı verdi.(Hürriyet)

KARARIN BİZİMLE ALAKASI YOK

Twitter'ın kapatılmasına gerekçe olarak gösterilen davalarla ilgili Samsunlu vatandaşın avukatı Adnan Aydın, “Twitter'ın kapatılması gibi bir talebimiz olmadı.Müvekkilimle özel husumeti olan bir kişi, müvekkilimin adını kullanarak çeşitli sosyal medyada hesaplar oluşturmuş ve bu hesaplara başka yerlerden temin ettiği uygunsuz müstehcen fotoğraflar yüklemiş. Biz de bu sayfaların erişimin engellenmesi için dava açtık. Mahkeme sayfalara erişilmemesine karar verdi. Ancak buna dayanarak twitter ulaşımı tamamen engellenmiş, bizimle doğrudan bir ilişkisi yoktur.” dedi.(DHA)

BU KARAR YOK HÜKMÜNDEDİR

Kararlardan üçüncüsü, TMK’nın 10. Maddesiyle yetkilendirilmiş İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 20 Mart tarihli başvurusuna dayandırıldı. Oysa TMK ile yetkili tüm savcılık ve mahkemeler (Özel Yetkili Mahkemeler) bu karardan iki hafta önce 6526 sayılı yasayla kaldırılmıştı.

Nitekim, Türkiye Barolar Birliği bu nedenle sabah erken saatlerde itiraz başvurusunda bulundu. Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu basın açıklamasında, “Bu karar yok hükmündedir” dedi.



Mahkeme kararlarından biri ise Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından alındı. Anılan karar için ise 14 Şubat 2014'te başvuru yapıldı. Başvuru gerekçesi ise "İsmet Ö." isimli sahte bir hesabın kapatılması... Mahkeme aynı gün verdiği kararda anılan hesabın erişimine engel kararı verdi. Benzer bir kararın ise Samsun'da verildiği öğrenildi.
















Haberin Devamı