Gazete Vatan Logo

Twitter’ı derhal açın!

Anayasa Mahkemesi yasaktan 12 gün sonra kararını bildirdi

Twitter’ı derhal açın!

Twitter yasağıyla ilgili 3 bireysel başvuruyu görüşen Anayasa Mahkemesi ‘Yasak ifade özgürlüğüne aykırı, yasal dayanak da yok’ dedi. Gereğinin ‘derhal’ yapılmasını istedi.

Anayasa Mahkemesi, Twitter’a tedbir amaçlı erişimin engellenmesiyle ilgili yapılan bireysel başvurularda, başvurucuların haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Twıtter’ın tamamen yasaklanmasının, ifade özgürlüğüne aykırı olduğu kararlaştırıldı. AYM, kararıyla BTK veya TİB’in, Türkiye’de yurtdışından yayın yapan siteleri Türkiye’de mahkeme kararlarını uygulamadıkları gerekçesiyle tamamen kapatamayacağını da hüküm altına aldı. Yüksek Mahkeme, oy birliğiyle alınan kararı, gereğinin derhal yapılması için, TİB ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına gönderdi.


AYM, İdare Mahkemesinin, Türkiye Barolar Birliği’nin açtığı davada verdiği yürütmeyi durdurma kararının, TİB tarafından hemen uygulanmadığına dikkat çekti. AYM kararında, mahkeme kararlarının uygulanması için, belli süreler tanındığı, ancak bunların hakların kullanılmasına engel olacak biçimde yorumlanamayacağı ifade edildi. Kararda, başvurucuların “twitter’a erişimin engellenmesinin sansür anlamına geldiği ve seçimlerden önce erişimin engellenmesinin anayasanın seçimlerin özgür bir ortamda yapılması gerektiğine ilişkin düzenlemelerine aykırı olduğu” iddiasına da yer verildi. Kararda, ifade özgürlüğüne ilişkin Özgür Gündem gazetesinin, Türkiye aleyhine kazandığı AİHM kararına da atıfta bulunuldu. AYM’nin kararı, bir süre önce kapatılan Youtube için de emsal olacak.


3 başvuru yapıldı

TİB’in, sosyal paylaşım sitesi Twitter’a tedbir amaçlı erişimin engellenmesi kararı üzerine, 3 kişi Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda

bulunmuştu. Başvuranlar; CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Yaman Akdeniz ile Ankara Üniversitesi SBF’den Doç. Kerem Altıparmak’tı.

TİB ve Bakanlığa gönderildi

Sözkonusu başvuruları ele alan Anayasa Mahkemesi, başvurucuların haklarının ihlal edildiğini, erişimin engellenmesinin, ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğine karar verdi. AYM, her 3 başvurucuya da başvuru harcı olan 200 liranın iadesine, ayrıca avukatları aracılığıyla başvuruda bulunan Akdeniz ve Tanrıkulu’na da 1500’er lira avukatlık ücretlerinin ödenmesine de karar verdi.



İŞTE ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARI


TİB ve bakanlık AYM’nin kararı doğrultusunda twıtter’ı hemen açmazsa, açılacak çok sayıda davada astronomik avukatlık ve başvuru ücretleri ödemek zorunda kalabilecek.

Yüksek Mahkeme, hak ihlalinin giderilmesi ve gereğinin yapılması için kararı, TİB ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına gönderdi.

Bu kararla AYM, bütün twitter kullanıcılarının, anayasadaki ifade özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Diğer mahkemelerde dava açmadan doğrudan AYM’ye yapılan başvuruları kabul etti. TİB, twitterı açmazsa, tüm twietter kullanıcıları doğrudan AYM’ye başvurabilecek. Hükümet, twitter kararından geri adım atmazsa, çok yüksek sayıda ihlal kararıyla karşı karşıya kalacak.

Tamamen kapatamazsın

AYM’nin twitter kararındaki tespitler, Youtube’un kapatılması kararına da emsal olacak. AYM, TİB’in twitter’a erişimin engellenmesine ilişkin açıklamasında, twitter’ın yurtdışından yayın yaptığı ve bu yüzden de URL bazında engelleme yerine tüm sitenin engellenmesine karar verilmesinin bir zorunluluk olduğu yönündeki görüşünü hukuka aykırı buldu.

AYM, sadece hukuka aykırı olan sayfanın kapatılması gerekirken, tüm siteye erişimin engellenmesini ifade özgürlüğünün ihlali olarak gördü. Bu karar doğrultusunda Youtube’la ilgili yapılacak başvurularda da aynı yönde karar çıkacağı belirtildi.




Haberin Devamı