Gazete Vatan Logo

Tüsiad STEM etti

TÜSİAD Başkanı Dinçer, inovasyon kabiliyetinin gelişmesi için fen, teknoloji, mühendislik, matematik, yani İngilizce kısaltmasıyla ‘STEM’ alanına odaklanılması çağrısında bulundu

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, teknoloji ithal ederek, cari açık problemini sürekli yaşayarak, orta gelir tuzağına takılı kalarak 21. yüzyılın rekabet koşullarında ayakta kalmanın mümkün olmadığını bildirdi.

TÜSİAD, “Science, Technology, Engineering, Mathematics (STEM) / Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik” eğitiminin önemini ve bu alanda iş gücüne duyulan ihtiyacı vurgulamak amacıyla zirve düzenledi.

Haluk Dinçer, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, teknolojinin gelişmesi ve ekonomide bilginin ağırlığının artmasının, hem mikro planda bireylerin hayatını hem de makro planda ülkelerin ekonomik performansını çok yakından etkilediğini söyledi. İnsana yatırım yapan, bilim ve teknoloji üreten ülkelerin ekonomik büyümelerini de sürdürülebilir hale getirmeyi başardığına işaret eden Dinçer, ekonomik gelişmişlik ve kalkınma seviyesi ile inovasyon ve teknoloji yaratma kapasitesi arasında doğru orantılı bir ilişki olduğunu vurguladı.

Matematikte geriyiz

Haberin Devamı

Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme ve kalkınma için en büyük itici gücünün insan gücü olduğuna dikkati çeken Dinçer, 2041’de Türkiye’de çalışma çağındaki nüfusun 65 milyona ulaşmasının beklendiğini hatırlatarak, bu potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi için yapılması gerekenlerin çok açık olduğunu anlattı. Dinçer, şöyle devam etti:

“Eğitimin, kalkınmanın en temel taşıyıcı unsuru olduğunun altını her zaman kuvvetle çiziyoruz. Bugün ise özel olarak, fen, teknoloji, mühendislik, matematik, yani İngilizce kısaltmasıyla ‘STEM’ konusunda eğitimin ve iş gücünün önemini vurgulamak istiyoruz. Çünkü STEM eğitimi ve iş gücü, bilgi ekonomisinin olmazsa olmazı. Uluslararası karşılaştırmalara baktığımızda, öğrencilerimizin fen ve matematik becerilerinin geride kaldığını görüyoruz. Ülke olarak, inovasyon ve rekabetçilik endekslerinde de iyi bir konumda sayılmayız. Hem eğitimin niteliğinin yükseltilmesi hem de teknoloji ve inovasyon kabiliyetinin gelişmesi için enerjimizi, kaynaklarımızı STEM alanına odaklamanın çok doğru bir tercih olacağına inanıyoruz.”

Haberin Devamı

Dinçer, STEM eğitiminin, Türkiye’nin geleceğine yapılan en kıymetli yatırım, STEM iş gücünün ise Türkiye’yi teknoloji ve inovasyonda ilerletecek en önemli güç olduğunu belirterek, “Bu anlayışla STEM’in önemi konusunda farkındalığı yükseltmeli, eğitimde enerjimizi gençlere sağlam bir STEM altyapısı kazandırmaya odaklamalıyız” çağrısında bulundu.

Çevik olmayan firma kısa ömürlü

“Ülkemizin ilk 10 ekonomi arasında olma hedefini gerçekleştirmesinde en temel ve öncelikli unsur bilgi ekonomisine geçmemizi sağlayacak temel politikaların oluşturulmasıdır” diyen TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Esin Güral Argat da, kendini yenileyemeyen, çevik olamayan firmaların uzun ömürlü olmadığını belirtti. Argat, “Türkiye artık teknolojiyi sadece ithal eden, kullanan sınıfında değil, hedefleri gereği teknolojiyi, bilgiyi üreten ve katma değerli üretim süreçlerine dayalı ürünlere sahip ülke durumuna gelmek zorunda” dedi.