Gazete Vatan Logo

Türkler’in yol ayrımı

Avrupa’da yükselen yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtı politikalar, Türkleri yeni siyasi arayışlara itiyor. Fransa, Hollanda ve Belçika’da Türkler kendi partileri ile siyaset sahnesinde

Türkler’in yol ayrımı

Avrupa’da her geçen seçimde dozu biraz daha artan İslam ve yabancı düşmanlığı politikalar, Avrupalı Türkleri yeni politik oluşumlarda buluşturuyor. Hollanda’da kurulan DENK (Düşünce), Fransa’da PEJ (Parti Egalite Justice, Eşitlik ve Adalet Partisi) ve Belçika’da Be.One, başta yabancı düşmanlığı olmak üzere; sosyal eşitlik, eşit haklar ve ayrımcılığa karşı politikalar üretmeye başladı. Belçika’da kurulan Be.One, ekim ayında yapılacak olan belediye seçimlerinde ilk seçimine hazırlanıyor. 19 yıl sonra siyasete geri dönen partinin eş koordinatörü ve eski parlementer Meryem Kaçar, Flaman ve Başkent Brüksel Bölgesi’nde seçimlere hazır olduklarını kaydederek, ‘’Ayrımcılık azalacağına, tam tersine artıyor. Eğitimde bile yalnızca yabancı kökenli olduğu için sınıfta bırakılabiliyorsunuz. İşte biz bu zihniyeti değiştirebilmek için, ortak bir akıl ile şeçimlere hazırlanıyoruz’’ dedi.

Irkçılığa cevap

Hollanda’da PvdA’nın uyum politikasına güvenoyu vermedikleri için ihraç edilen Türk kökenli milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk’ün kurduğu DENK Partisi, 2’si Türk kökenli milletvekili ile 3 sandalye etmeyi başardı. Son yıllarda Hollanda’da Müslüman ve Türk karşıtlığının giderek artması üzerine sesi duyulmayan insanların taleplerini dile getirebilmek için siyasi arenaya giren DENK Partisi’nin katıldığı ilk seçimde milletvekili çıkarması önemli bir başarı olarak değerlendirilmekte. DENK Partisi Genel Başkanı Tunahan Kuzu, “Hollanda’da artan ırkçılık ve İslam fobiye karşı en güzel cevabı Türk kökenli vatandaşlarımız oyları ile cevap verdi. Hollanda hepimizin” şeklinde değerlendirme yaptı. Bunda, son yıllarda Hollanda hükumetinin Türklere karşı uyguladığı baskıcı, zaman zaman ise Rotterdam olaylarında olduğu gibi “provokatif” ve “alaycı” tutumu etkin oldu.

Haberin Devamı

Fransa’da yeni dönem

Fransa ise sayıları milyonlarla ifade edilen göçmenleri temsil iddiasıyla PEJ, 52 milletvekili adayıyla seçimlere girdi. Fransa’da bir asır önce başlayan göçmen tarihinde ilk kez yabancılar tarafından kurulan PEJ, yaygın bir alanda liste çıkararak seçimlerde yer aldı. Eşitlik ve Adalet Partisi (PEJ) Başkanı Şakir Çolak, ilk kez bir hayali gerçekleştirmek için yola çıktıklarını ve gelecek yıllarda bu başarının katlanarak devam edeceğini söyleyerek, “Fransa için yeni bir dönem başlamıştır. Bu zaten kaçınılmazdı” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı