Gazete Vatan Logo

Türkler’e göre NATO karışmamalı

13 yıldır Batı dünyası kamuoyu görüşlerini araştıran; ortak dış politika sorunları, NATO’ya verilen destek, ekonomi ve farklı dünya güçlerinin yükselişi de dahil olmak üzere pek çok transatlantik konuda başlıca kaynaklarından biri haline gelen Transatlantik Eğilimler Araştırması’nın 2014 yılı sonuçları Ukrayna krizi konusunda bölge halklarının görüşlerini ortaya koydu.

- Araştırma kapsamında bu yıl ilk defa NATO’nun ne tip misyonları olması gerektiği soruldu. Amerikalıların %59’u, Avrupalıların %73’ü ve Türkler’in %57’si NATO’nun Avrupa’nın sınırlarını savunması gerektiğini söylerken, Amerikalıların %30’u, Avrupalıların %23’ü ve Türklerin %26’sı NATO’nun bununla ilgilenmemesi gerektiğini belirtti.

- NATO’nun bölge dışı misyonları olup olmaması sorulduğunda ise, Avrupalıların çoğunluğu (%51) NATO’nun ABD ve Avrupa sınırları dışında askeri operasyon gerçekleştirmemesi gerektiğini söylerken, Amerikalıların %49’u NATO’nun bölge dışı operasyonlarını destekledi.

- Avrupalılar ve Amerikalılar, NATO’nun başka ülkelere eğitim vermesi ve silah temin etmesi konusunda da görüş ayrılığı yaşıyor. Amerikalıların %53’ü NATO’nun bu yardımlarını onaylarken, Avrupalıların %52’si bu görüşe katılmıyor.

Haberin Devamı

- NATO’nun misyonları sorulduğunda Türkler görüş ayrılığı yaşıyor. Türklerin %57’si NATO’nun Avrupa’nın sınırlarını korumasını istiyor %42’si ise bölge dışı operasyonlara karşı. %47’si diğer ülkelere (Ukrayna’dan özel olarak söz edilecek olursa %41) eğitim ve silah temin edilmesini onaylamıyor. %43’ü Afganistan gibi yerlerde istikrar sağlama çabalarını olumlu buluyor.

NATO’dan acil müdahale gücü

NATO, Doğu Avrupa’daki üyelerini “Rusya’nın saldırganlığından korumak” için acil müdahale gücü oluşturmaya karar verdi. NATO Genel Sekreteri Fogh Rasmussen askeri gücün 4 bin kişiden oluşacağını belirterek 28 üye ülkenin dönüşümlü olarak katılım sağlayacağını dile getirdi. Türk askerlerin de görev alacağı gücün gerekli durumlarda 48 saat içinde konuşlanabilecek durumda olacak. Yeni alınan kararın bu haftaki NATO zirvesinde onaylanması bekleniyor.

Haberin Devamı