Gazete Vatan Logo

Türkiye’yi cazip kılan 10 neden

Türkiye’yi en iyi tanıyan yabancı fon yöneticilerinden biri olan Tim Ash, bazı zorluklara rağmen Türkiye’yi cazip bir yatırım üssü haline getiren 10 önemli özelliği sıraladı.

Türkiye’yi cazip kılan 10 neden

Tim Ash 10 önemli nedene geçmeden önce Türkiye’nin zorluklarına da değindi. ‘Yatırımcı için analizi zor bir ülke’ teşhisi yapan Tim Ash, temkinli olmak için de pek çok neden olduğunu belirtti. Güvenlik kaygılarını, iç siyasi istikrar konusunu, kutuplaşmaları, Nisan ayındaki referandumu temkinli olmak için geçerli sebep sayan Ash, Merkez Bankası’nın alışılmışın dışındaki karmaşık ve öngörülemez para politikası izlemesinin de işleri zorlaştırdığını vurguladı. Türkiye’nin büyük bir dış finansman ihtiyacı olduğuna, borçların çevrilmesine yönelik endişeler taşındığına da vurgu yapan BlueBay Capital varlık yöneticisi Tim Ash 10 cazip nedeni ise şöyle sıraladı;

1. Türk Lirası ucuz

Nereden bakarsanız bakın, Türk Lirası artık ucuz hale gelmiş durumda. Reel efektif kuru 2003 seviyelerinde. Bankacılık sistemi kuvvetli. 2003’e göre Türkiye ekonomisinin daha dirençli ve dinamik olduğunu söylemek zor değil. Kurlardaki aşırı oynaklığa rağmen bankaların ve özel sektörün hâlâ ayakta olabilmesi de bu direnci teyid ediyor.

Haberin Devamı

2. Portföyler küçüldü

İkinci pozitif nokta yatırımcıların pozisyonu. Pek çok portföy yöneticisi Türkiye ağırlığını zaten azaltmış durumda. Fonlar alım için kenarda bekliyor. Bir sinyal arayışındalar. Merkez Bankası’nın faizi artırarak hayatlarını kolaylaştırmalarını bekliyorlardı ama Merkez Bankası karmaşık para politikasına tutunmaya karar verdi.

3. Kredi kalitesi çok güçlü

Türkiye’deki kredilerin kalitesi hâlâ çok güçlü. Kredi kullananların geri ödeme isteği sürüyor. Takibe düşen kredilerin toplama oranında yükseliş olsa da oran hâlâ çok düşük. Bütçe dengesi de gücünü koruyor. Bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 2’nin, kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 35’in altında. Avrupa bu oranlara imrenerek bakardı

4. Referandum fiyatlandı

Referandumda çıkacak sonuçlar muhtemelen fiyatlanmış durumda. Tam bir seçim kazanma makinası olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın icracı başkan olduktan sonra ülkeyi kutuplaştıran politikalardan uzaklaşması beklentisi bulunuyor. Seçim sonrası Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) en iyi yaptığı şeye odaklanması bekleniyor; Büyüme ve Türkler’in yaşam kalitesini yükseltmek.

Haberin Devamı

5. Kıbrıs’ta mutlu son

Her ne kadar yılın ilk haftalarındaki kadar olası görünmese de Kıbrıs’ta bir kalıcı çözüme ulaşılma ihtimali masada. Kıbrıs sorununun aşılması Türkiye-AB arasındaki pek çok tıkanıklığı açacaktır. Ayrıca Türkiye enerji alanında pek çok fırsat yakalayacaktır. Ancak Yunanistan’a kaçak askerlerin iade edilmemesi işleri karıştırabilir.

6.Trump etkisi

Donald Trump, Erdoğan için olumlu bir ABD Başkanı. Obama döneminde bozulan ilişkilerin daha da bozulma ihtimali az. Hem Trump hem Erdoğan kendilerini güçlü lider olarak görüyorlar. Trump da İran ile yaşayabileceği çekişmelerde Türkiye’yi yanında görmek isteyecektir. Türkiye-ABD ilişkilerinin yeni dönemde iyileşmesi muhtemel.

7. Açık azalacak

Milli gelirin yüzde 4-5’ine ulaşan cari açık Türkiye’nin yumuşak karnı. Ancak sıkılaşan para politikaları ile Türkiye ekonomisi yavaşlayacak ve ithalat talebi de düşecek. TL’deki değer kaybı da ihracata ekstra destek olacak. Bunlar cari açığı düşürebilir.

Haberin Devamı

8. Barışa dönüş

Darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL, başlangıçta anlayışla karşılanmıştı. Ancak uzaması yatırımcıyı endişelendirdi. Beklentiler ve umutlar Erdoğan’ın başkanlık sistemini elde ettikten sonra barış sürecine geri dönüleceği yönünde. Türkiye’nin son girişimleri de Suriye ve Irak’tan gelen tehditleri azaltıcı yöndeydi.

9. Hikaye olumluya döner

Türkiye hikayesinin kısa sürede olumluya dönme ihtimali var. Para politikası şu an net değil ama piyasayla boğuşmak genellikle karar alıcılar için iyi sonuçlanmaz. Bunun yerine yapılabilecek şey piyasanın da desteklediği rasyonel politika geliştirme yoluna geri dönülmesidir ki seçim süreci ile birlikte görebiliriz.

10. Not baskısı kalktı

Son yatırım yapılabilir ülke notunun da yitirilmesi üzücüydü. Ancak piyasaya çok büyük bir etkisi olmadı. Çünkü fiyatlara yansımıştı. Not indirimi endişelerinin ortadan kalkmasıyla birlikte Türkiye yoluna devam edecektir. Not kuruluşları ile kavga etmek yerine indirime neden olan endişelere kulak verilmesi lazım.

Haberin Devamı