Gazete Vatan Logo

Türkiye’ye 1 milyar mülteci fonu yolda

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nin, ‘sığınmacı krizi’ için yaptığı toplantının ardından, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Türkiye’ye 1 milyar euro acil yardım fonu verilmesi için çalışacaklarını söyledi.

Türkiye’ye 1 milyar mülteci fonu yolda

Juncker, AB üyesi ülkelerin acil yardım fonu için 100 milyon euro, AB kurumları için 600 milyon euro, Dünya Gıda Programı için 200 milyon euro, insani yardım için 300 milyon euro, yakın çevreye istikrar kazandırmak üzere Türkiye’ye 1 milyar euro, Makedonya’ya 700 milyon euro ilave olarak verilmesinin planlandığını söyledi.

‘Önlem almamız şart’

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da, “Suriye’de 8 milyon evinden edilmiş insan var. Ayrıca 4 milyon Suriyeli de komşu ülkelere kaçtı. Sadece Suriye’den milyonlarca potansiyel Suriyeli mülteci Avrupa’ya ulaşmaya çalışıyor. Ayrıca, Irak, Afganistan ve diğer bölgelerden de gelenler var” diye konuştu. Tusk, kısa süre önce Türkiye ve Ürdün’deki sığınmacı kamplarını ziyaret ettiğini anımsatarak, “Net olan şu ki, en büyük sığınmacı akını yakında gelecek. Bu nedenle açık kapı ve pencere politikamızı düzeltmemiz gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu. Tusk, bölgedeki sığınmacılar için ilave 1 milyar euro’nun BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Dünya Gıda Programı aracılığıyla seferber edileceğini belirtti.

Haberin Devamı