Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin yeni bir muhalefeti oldu

ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç’ın, AYM’nin 52. kuruluş yıl dönümünde yaptığı konuşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin yeni bir muhalefeti oldu

Bozdağ, AYM Başkanı Kılıç’ın yaptığı açıklamanın siyasi polemiklerle dolu bir konuşma olduğunu söyleyerek, "Konuşmayı bütün olarak ele aldığımızda, hukuki nosyonu zayıf, siyasi polemiklerle dolu bir konuşma olduğu, sayın Başkanın mahkeme kararlarına dönük eleştirileri, kişiselleştirdiği anlaşılmaktadır. AYM bir yargı organıdır. Başkanı da bir yargı mensubudur. Dolayısıyla konuşma siyasi değil hukuki olmalı. Sayın Kılıç, bir siyasi aktör gibi konuştu. Bir hukuk adamı kimliği ile değil, her ayrıntıyla ilgili polemiğe girdi. Siyasi değerlendirmeler yapmak yakışmaz. Uygun da düşmemiştir" dedi.

"AYM BAŞKANI’NIN YAPTIĞI KONUŞMA, SİYASİDİR"

"Mahkemeler kararları ile konuşur diyen Bozdağ, eleştirilerine şöyle devam etti: "AYM Başkanı, toplantıya davet ettiği kıymetli konukların huzurunda, mahkemenin nezaketine yakışmayacak bir üslup içerisinde konuşmuştur. AYM Başkanı’nın yaptığı konuşma, siyasidir. Baştan sona siyasi polemiklerle doludur. Başkan adeta gündemdeki bütün konuları, siyasi bir aktör gibi cevaplamış. Kendi tutum ve tavrını ortaya koymuştur. Umarım Ana muhalefet partileri ve diğer muhalefet partileri, AYM yetkimizi gasp etti diye alınmazlar. Mahkemeler kararları ile konuşur. Karar veya gerekçesi okuyanları tatmin eder veya etmez bu mahkemeye de ilgilendirmez. Mahkemenin veya AYM Başkanı’nın kararlarını savunması ve arkasında durması, kararlardaki yanlışlığı eksikliği ve zayıflığı ortadan kaldırmaz."

"AYM BAŞKANININ NİYET OKUMA GÖREV VE YETKİSİ YOKTUR"

Mahkeme kararlarının eleştirilmez kutsal metinler olmadığını belirten Bozdağ, "AYM Başkanı, anayasaya, kanuna, hukuka ve vicdana bağlı hareketle mükelleftir. Niyet okuma görev ve yetkisi yoktur. Niyet okuyor ve insanları itham ediyorsa objektif ve tarafsız hukuk devleti ilkelerine göre karar verilip verilmediği sorgulanır. Karara dönük eleştirileri, kararı verenlerin itibarsızlaştırılması olarak algılayıp, takdim etmek asla kabul edilemez. Mahkeme başkanının kararı, eleştirenlerin iyi niyetini sorgulaması, eleştiriye tahammülsüzlüğün somut bir göstergesidir" diye konuştu.

"KİMSENİN YARGI ÜZERİNDE VESAYET KURMA HAKKI VE YETKİSİ YOK"

AYM’nin veya başkanın yasama, yürütme ve yargı üzerinde vesayet organı gibi hareket etme hak ve yetkisinin bulunmadığını söyleyen Bozdağ, "AYM Başkanı, konuşmasında AYM’nin yasamanın, yürütmenin yargının üzerinde olduğunu ifade ile ’Biz vatandaşların sorunlarını çözmek için hazırız’ mesajı vererek, çok güçlü bir alternatif bir iktidar olarak gösteriyor. Demokratik hukuk devletinde bu yaklaşım asla kabul edilemez. Kimsenin yargı üzerinde vesayet kurma hakkı ve yetkisi olmadığı gibi, AYM’nin veya başkanın yasama, yürütme ve yargı üzerinde vesayet organı gibi hareket etme hak ve yetkisi bulunmamaktadır" açıklamasında bulundu.

"AYM’Yİ KURAN DA AYM KANUNUNU ÇIKARAN DA TBMM’DİR"

AYM’yi kuran ve AYM kanununu çıkaranın TBMM olduğunu belirten Bozdağ, "Yasama yetkisi, Türk milleti adına kanun koymak, kanun değiştirmek ve kanunu kaldırmak görev yetkisi TBMM’ye aittir. Bu yetki devredilemez. AYM başkanı dahil, hiç kimse bu yetki ve görevi sorgulayamaz, hafife alamaz. AYM’yi kuran da AYM kanununu çıkaran da TBMM’dir. Hiçbir kişi, makam, merci TBMM’nin üzerinde değildir, bundan sonra da olmayacaktır. Millet her zaman iradesine sahip çıkmıştır. Türkiye bir hukuk devletidir. Herkes hukukun içinde hareket etmekle mükelleftir" dedi.

"AYM’NİN YASAMA, YÜRÜTME, ADLİ VE İDARİ YARGI GÖREVİ YOKTUR"

AYM’nin yasama, yürütme, adli ve idari yargı görevinin olmadığını söyleyen Bozdağ, "AYM’nin yasama, yürütme, adli ve idari yargı görevi yoktur. Yargının tarafsız ve bağımsız olması demokrasimizin teminatıdır. Yargının bir ideolojinin, siyasi fikrin arka bahçesi olmasına rıza göstermedik, göstermemiz mümkün değildir. Yargı içindeki gruplaşmalara karşıydık, karşı olmaya da devam edeceğiz. 2010 anayasa değişikliği bunun sonucudur. Bu değişiklik yargının bir ideolojinin arka bahçesinden çıkarılıp başka bir ideolojinin arka bahçesi olması için asla yapılmamıştır" ifadelerine yer verdi.

"AYM SÜPER BİR TEMYİZ MAHKEMESİ DEĞİLDİR"

"AYM, ilk derece mahkemelerinin üzerinde bir temyiz mahkemesi değildir" diyerek eleştirilerine devam eden Bozdağ şöyle konuştu: "AYM Başkanı sadece siyaset kurumunu değil, ilk derece mahkemelerinde görev yapanları da eleştirmiştir. Temyiz mahkemesi olmadığı halde AYM’nin temyiz mahkemesi gibi algılanmasından övünç duyduğunu açıklamıştır. Kendisi dışındaki yargı organlarını ve bu organlarda görev yapan yargı mensuplarını da rencide etmiştir. AYM, ilk derece mahkemelerinin üzerinde bir temyiz mahkemesi değildir. Yargıtay ve Danıştay üzerinde de süper bir temyiz mahkemesi değildir."

"AYM TWİTTER KARARI İLE, ANAYASANIN 148. MADDESİNİN 3 FIKRASINI ALENEN ÇİĞNEMİŞTİR"

AYM’nin verdiği Twitter kararı ile, Anayasanın 148. Maddesinin 3. fıkrasını alenen çiğnediğini söyleyen Bozdağ, "AYM Twitter kararı ile, Anayasanın 148. Maddesinin 3. fıkrasını alenen çiğnemiştir. AYM Başkanının Twitter kararının arkasında durması anayasanın hükmünün ihlal edildiği gerçeğini ortadan kaldırmaz. Kararı eleştirmek herkesin en doğal hakkıdır" dedi.

"TÜRKİYE’NİN YENİ BİR MUHALEFETİ OLMUŞTUR HAYIRLI OLSUN"

Bozdağ, "AYM Başkanının bu açıklamaları açıkça gösteriyor ki Türkiye’nin yeni bir muhalefeti olmuştur. Muhalefet partileri boşluğu dolduramamıştır. AYM Başkanımız da bu boşluğu doldurmaya niyetlenmiş gözüküyor. Muhalefet partilerimiz için hayırlı olsun diyorum" dedi.

"İSTİFA ÇAĞRIM YOK KENDİ TAKDİRİDİR"

"Kılıç’ı istifaya çağırıyor musunuz?" şeklindeki bir soruya Bozdağ, "İstifa çağrım yok. Kendi takdiridir. Emekliliğine 10 ay var bildiğim kadarıyla" diye yanıt verdi. Açıklamayı Meclis’te yapmasını değerlendiren Bozdağ, "Meclis’i yok sayan, yürütmeyi yok sayan, bunların üstünde AYM’yi sadece hak ve adalet dağıtan sorun çözen diye takdim eden bir anlayışa en doğru cevabı Meclis’ten vermek olduğuna inandığım için burada açıklama yapmayı uygun gördüm" diye konuştu.

"KILIÇ, BİR SİYASİ AKTÖR GİBİ KONUŞTU"

Kılıç, "Ben Adalet Bakanı sıfatı ile açıklama yapıyorum. Sayın Kılıç, bir siyasi aktör gibi konuştu. Bir hukuk adamı kimliği ile değil, her ayrıntıyla ilgili polemiğe girdi. Siyasi değerlendirmeler yapmak yakışmaz. Uygun da düşmemiştir" ifadelerine yer verdi.

"EVİNİZE DAVET EDİP SONRA OLMADIK ŞEYLERLE İTHAM EDİYORSUNUZ"
Bozdağ, "Davet ettiği insanları kendi belirliyor. Davet ettiği kişilerle konuşabileceği her hususu uygun mekanlarda konuşabilir. Birini evinize davet edip sonra olmadık şeylerle itham ediyorsunuz. Bu nezaketle bağdaşmaz" dedi.

"CEMİL ÇİÇEK ’TOKAT’ İFADESİ"

Konuya ilişkin Cemil Çiçek ’tokat’ ifadesini kullanmasını değerlendirmesi istenen Bozdağ, "Onun açıklamasına bir şey demem mümkün olmaz. Evinize davet ettiğiniz misafirlere saygıyla hitapla mükellefsiniz Geçmişte de pek çok AYM Başkanı değerlendirmeler yaptılar. Ama hiçbiri nezaketini bu düzeye düşürmemişti. Hukuki bir değerlendirme yapmamıştır. Siyasal polemiklere girmiştir. Bir takım imalara, ithamlarda bulunmuştur. Bu üslup yakışmadı, uygun da düşmedi" diye konuştu.

"KILIÇ EMEKLİLİĞİNE AZ BİR SÜRE KALDIĞI İÇİN YENİ ARAYIŞLARDA SANIRIM"

Haşim Kılıç’ın emekliliğine az bir süre kala yeni arayışlar içerisinde olduğunu ileri süren Bozdağ, "Sayın Kılıç zannediyorum ki, emekliliğine az bir süre kaldığı için yeni arayışlarda sanırım. Şu anda muhalefet boşluğu var. Muhalefetin yetkilerini Kılıç üzerine almış. CHP ne der, diğerleri ne der, onlara sormanız lazım. AYM’nin görevleri, kanunların ve KHK’ların TBMM içtüzüğü şekil ve esas bakımından anayasaya uygunluğunu denetlemektir. Siyasi polemikler yapmak, yasama organı bu işi çözemedi ben çözdüm demek gibi görevi yoktur" diye konuştu.

"MAHKEME BAŞKANLARI POLEMİKLERLE DEĞİL KARARLARI İLE GÜNDEME GELMELİ"

Bozdağ, "Mahkeme başkanları ve hakimler bu tür polemiklerle gündeme gelmemeli. Kararları ile gündeme gelmeli. İnsanlar karara katılır ya da katılmaz. Kararı verenler eleştirileri dikkate almalı, bundan alınganlık duymamalı. Eleştirileri dikkate almalı. Yanlışlık varsa düzeltmeli" ifadelerine yer verdi.

"KİŞİLERİN RENCİDE EDİLMESİ İÇİN ELEŞTİRİ YAPILMAZ"

Eleştirilerin yol gösterici olması ve dikkate alınması gerektiğini belirten Bozdağ, "Her eleştiri yol gösterir. Kişilerin itibarsızlaştırılması, kişilerin rencide edilmesi için eleştiri yapılmaz. Biz sadece kararları eleştiriyoruz. Anayasa olağan kanun yolları tüketilmeden bireysel başvuru yapılamaz diyor. Bu kadar açık" dedi.

"YASAMA YETKİSİNİN GASPI OLUR"

Bozdağ, "Mahkeme anayasaya uymak zorundadır. Anayasanın vermediği bir yetkiyi kararı ile ihdas edemez. Bu yasama yetkisinin gaspı olur" dedi.

"SİYASİ PARTİ LİDERİ EDASIYLA KONUŞMUŞTUR"

Haşim Kılıç’ın paralel yargı ile ilgili sözlerini değerlendirmesi istenen Bozdağ, "Sayın Kılıç’ın her şeyine cevap yetiştirmek öyle şey değil. Sayın Kılıç, siyasi parti lideri edasıyla konuşmuştur. AYM Başkanı sıfatını taşıması konuşmasının bu yönünü değiştirmez. Kendi mahkemesindeki tasarrufları yapsa daha yerinde olur. Yürütmeye, yasamaya, yargıya dair müdahaleleri doğru bulmuyorum" diye konuştu.








Haberin Devamı