Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin Fed’in faizi artırmasına ihtiyacı var

Renaissance Capital Türkiye Stratejisti Michael Harris, “Kulağa tuhaf gelebilir ama Türkiye’nin doğru politikaları seçmesi için Fed’in faiz artışına ihtiyacı var” dedi.

Türkiye’nin Fed’in faizi artırmasına ihtiyacı var

Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) Aralık’ta faizleri artırma ihtimali yüzde 70’i geçerken, Türkiye başta olmak üzere gelişen piyasalarda tedirgin bekleyiş sürüyor. Faiz artışının etkileriyle ilgili birçok farklı senaryo ortaya atılıyor. En ilginç yorumlardan biri de Renaissance Capital Türkiye Stratejisti Michael Harris’den geldi.

Harris, “Kulağa tuhaf gelebilir ama Türkiye’nin Fed’in faiz artışına ihtiyacı var” dedi. Harris dün paylaştığı raporunda, “Türk Lirası küresel olarak Fed’in sıkılaşması karşısından en kırılgan para birimleri arasında yer alıyor. Ekim ayı ABD istihdam verisi sonrasında birçokları kuşkusuz Türk Lirası’nda kısa pozisyon tavsiyesi verecektir. Aslında eğer Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yeni hükümet kutuplaşma hikayesine ve ‘faiz lobisi’ üzerine saldırılarına devam ederse Türk Lirası’nda kısa pozisyonlar kapanacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Michael Harris raporunda belirginleşen Fed faiz artışının Türkiye için doğru politika tercihlerinin yapılması noktasında güçlü bir inisiyatif sunduğunu belirtti. Harris, gelecek politika tercihlerinin Fed’in yaratacağı kırılganlığın azaltılması için Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu politikaların yaratılması konusunda yeterli olacağına inandığını söyledi.

Haberin Devamı

Renaissance Capital Türkiye Stratejisti, Türkiye’nin düşük emtia fiyatları ve Avrupa’ya yapılan ihracatta liranın seviyesinden dolayı iki haneli büyüme kaydedilmesinin etkisiyle Fed’in yarattığı kırılganlığı tersine çevirebileceğini kaydetti. Kurum, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) Kasım ayında politikasında normalleşmeye gitmesi gerektiğine dikkat çekti.