Gazete Vatan Logo

Türkiye lakayıt

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Türkiye’nin lakayıt olduğu ve modern ekonomi iddiasının tehlikede olduğunu yazdı. FT, Türkiye ekonomisini mercek altına aldığı haber-analizinde ‘kuralların uygulanmasındaki lakayıtlığa‘ dikkat çekti.

Makalede ‘Türkiye’nin açıkları modern ekonomi iddiasını çürütüyor. Kötü yönetişim ve yatırımsızlık yeni büyüme modeli arayışını baltalıyor” denildi. Yazıyı kaleme alan Daniel Dombey, Koç Grubu’nun yeni açılan ve 511 milyon dolara mal olan Ford Otosan’ın Yeniköy fabrikasının Türkiye’nin modern ekonomi olma iddiasını yansıttığını belirtse de, törende neredeyse tüm konuşmacıların Soma’da 301 kişinin öldüğü maden faciasından söz ettiğine dikkat çekti. Dombey, “Soma faciası, Türk ekonomisi öyküsünün, pek çok düşük katma değerli sektörün olduğu, yatırımın bulunmadığı ve kuralların uygulanmasında lakayıtlığın hakim olduğu diğer yüzünü hatırlattı” yorumunda bulundu.

Orta gelir tuzağı

Financial Times’a konuşan Massachusetts Institute of Technoloy’den ekonomi uzmanı Daron Acemoğlu da, Türkiye ekonomisinde bir çifte yapının hakim olduğunu söyledi. Acemoğlu, İstanbul ve Ankara gibi bazı bölgelerde birçok modern tesisin bulunduğuna ancak kayıtdışı, iş güvenliğinin düşük olduğu, çalışanların düşük ücretler aldığı çok sayıda şirketin de olduğuna dikkat çekti.

Haberde, Türkiye piyasalarının 2014’te toparlanmasının, yılın ilk üç aylık döneminde ihracatın yüzde 9 oranında artmasının ve göreceli olarak güçlü sanayi üretiminin karamsar tahminleri boşa çıkardığı belirtilse de şu ifadeler kullanıldı: “Prof. Acemoğlu’nun ortaya koyduğu tabloda, ekonomin geleceği kötü yönetişim ve hukukun üstünlüğünün zayıf olması yüzünden gölgelenmiş durumda. Bu durum Türkiye’nin, gelişmekte olan ülkelerin daha önceki büyüme oranlarını tutturamaması halinde karşı karşıya kaldıkları orta gelir tuzağından uzak kalmasını daha da zorlaştırabilir.”

Haberin Devamı