Gazete Vatan Logo

Türkiye’den her ay 1122 Suriyeli AB’ye

AB İçişleri Bakanları uzlaştı. Türkiye’deki kamplardan her ay 1122 Suriyeli gönüllü olan AB ülkelerine transfer edilecek. Polonya, Slovakya ve Macaristan ise plana katılmayacak

Türkiye’den her ay 1122 Suriyeli AB’ye

Hafta içinde Lüksemburg’ta bir araya gelen AB içişleri bakanlarının, Ankara ile varılan geri kabul anlaşması uyarınca, Türkiye’ye geri gönderilen sığınmacıların karşılığında AB ülkelerine kaç Suriyeli alınacağı konusunda bir yol haritası oluşturdu. Türkiye’den toplamda, her ay yaklaşık bin 122 Suriyeli’nin Avrupa ülkelerine dağıtılması öngörülüyor. Buna göre Almanya, ilk etapta her ay 100 Suriyeli almayı planlarken, Norveç’in ayda 218, Fransa’nın 148 ve İtalya’nın da 118 sığınmacı almayı kabul ettiği belirtildi. Plan ilk aşamada dört ayı kapsıyor, bu dört ayın ardından nasıl bir planın devreye sokulacağı henüz belirsiz. Polonya ve Slovakya plana karşı çıkarken, Macaristan geçen yıl sığınmacıların üçüncü ülkeler tarafından kabul edilmesini amaçlayan görüşmelerde herhangi bir vaatte bulunmadığı için, plana uymak zorunda olmadığını savundu.

DÖNMEK İSTİYORLAR

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Sınmazdemir’in, ABD’nin saygın eğitim kurumlarından Harvard ve UCLA’dan akademisyenlerle birlikte gerçekleştirdiği, Suriyeli sığınmacılar saha anket çalışmalarının ilk sonucuna göre; sığınmacılar savaşın bitmesi durumunda Suriye’ye dönmeyi planlıyor. Sınmazdemir, Harvard öğretim üyesi Kristin Fabbe ve UCLA öğretim üyesi Chad Hazlett’ın Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara yönelik olarak yaptıkları saha çalışmasının Gaziantep ve Kilis’i içeren ilk bölümü kapsamında 94’ü kadın, 264 Suriyeli ile mülakatlar gerçekleştirildi. Sınmazdemir, elde ettikleri bulgulara göre Suriyelilerin, ülkelerinin bütünlüğünü savunmaya devam ettiklerini belirtti. Sınmazdemir’in aktardığına göre Gaziantep’teki Suriyelilerin büyük kısmı, savaş dolayısıyla yaşadıkları travma ve kayıplara rağmen Suriye’ye dönmek istiyor. Suriyeliler, savaşta karşı tarafta yer alan gruplarla bir arada yaşamak istemiyor, ancak her siyasi görüşten Suriyeliye destek olmak konusunda tereddüt göstermiyorlar. Çalışmaya katılanların yüzde 42’si Suriye için birincil güvenlik tehdidinin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) olduğunu söylerken yüzde 23’ü rejimi işaret ediyor. Akademisyenlerin görüştüğü sığınmacıların büyük bölümü eve dönmeyi umut ediyor. Savaşın sona ermesiyle eve döneceğini belirtenlerin oranı yüzde 95’i buluyor. (İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ)

Haberin Devamı

Merkel Antep’e geliyor

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün Türkiyeyi ziyaret edecek. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile Gaziantep’e gidecek olan Merkel’in AB desteği ile kurulan Nizip’teki bir mülteci kampı ile çocuk koruma merkezini ziyaret etmesi bekleniyor. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Merkel’in ziyaretiyle sığınmacıların yükünün AB ile Türkiye arasında paylaşıldığı mesajını vereceğini söyledi. Merkel ve beraberindekiler daha sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek.