Gazete Vatan Logo

Türkiye’den El Bab’a 80 bin kişilik uydu kent

Fırat Kalkanı operasyonu ile Suriye sınırında güvenli alan oluşturan Türkiye, El Bab’da 80 bin kişilik uydu kent yapmak için yerel yöneticilerle anlaştı

Türkiye’den El Bab’a 80 bin kişilik uydu kent

Türkiye, Suriye sınırındaki DEAŞ tehlikesini ortadan kaldırmak için başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu ile El Bab’ı teröristlerden temizledi. Güvenlik birimleri tarafından EYP ve mayın temizliği yapılırken bir yandan da hayatın normale dönmesi için adımlar atılıyor. Türkiye tarafından kurulan hastane hayata geçirilirken bazı okullarda ise eğitime geçildi.

Hastane yapılıyor

Türkiye’nin El Bab’ta yaptıklarıyla ilgili Suriyeli gazeteci Mohammed Al-Khatieb Al-Monitor’e bir makale yazdı. Makalede Türkiye’nin El Bab’a 80 bin kişilik uydu kent kurma hazırlığında olduğu da ifade edildi. İşte Al-Khatieb’in yazdıkları: İnsan giriş, çıkışı sürdüğü için El Bab’ın şu anki nüfusu tam olarak bilinmiyor. Kentteki yerel konseyin başkanı Cemal Osman, nüfusun 50 bini aştığını tahmin ediyor. Osman, El Hikme Hastanesi’nin onarılmakta olduğunu ve önümüzdeki haftalarda açılacağını söyledi. Türk hükümeti de kent dışında 200 yataklık yeni bir kamu hastanesi kurma projesini onaylamış.

Şehre 4 km uzakta

Osman barınma sorunuyla ilgili şöyle diyor: “Türk hükümeti bize El Bab’ın dışında bir uydu kent inşa edeceğine ve yerinden edilmiş insanlara buradan daireler vererek yardım edeceğine söz verdi.” 80 bin kişiyi barındıracağı söylenen bu uydu kent Osman’a göre El Bab’ın dört kilometre kuzeydoğusunda bulunan Cebal El Deyr yakınında inşa edilebilir. Türk hükümetinin başka seçenekleri de değerlendirdiğini belirten Osman, bunlardan birinin El Bab’ın kuzeyindeki El Rai yakınındaki Nada kasabası olduğunu ekledi.

Haberin Devamı

4 yeni okul daha

Türkiye El Bab’la yakından ilgileniyor. Her gün kente gelen resmi Türk heyetleri de bunun göstergesi. Heyetler, eğitim ve sağlık dâhil kamusal hizmet projeleri için kentteki hasarı ve ihtiyaçları değerlendiriyor. Dokuz okulun ayağa kaldırılmasını da üstlenen Türkiye ihtiyaç duyulan tüm kitap ve malzemeleri sağlıyor. Yerel konseyde eğitim dairesi başkanı olan Ahmed Karaz, Al-Monitor’a yaptığı açıklamada El Bab’ta dört okulun şu an kapasitelerinin çok üzerinde faaliyet gösterdiğini, önümüzdeki haftalarda dört okulun daha açılacağını belirtti.

Haberin Devamı

Moloz yığınları hızla temizleniyor

Suriyeli gazeteci Mohammed Al-Khatieb, El Bab’ın içinde bulunduğu durumu şu sözlerle özetliyor: “El Bab’a ulaşmak için yolda ÖSO kontrol noktalarından geçiliyor. Savaşın yıkımı kentin içinde daha net ortaya çıkıyor. Moloz yığınları kaldırılırken insanlar da evlerini, mülklerini onarıyor. Sivil savunma ekipleri sokaklarda moloz temizlerken kent merkezinde yaygın bir ulaşım aracı olan motosikletlerin sesi eksik olmuyor.”

MAREA’YA ÜNİVERSİTE

Fırat Kalkanı operasyonuyla DEAŞ’tan temizlenen bölgelerden biri de Marea. Burada kurulan Uluslararası Şam Üniversitesi’ndeki 4 fakültede eğitim öğretim devam ediyor. 3 fakültenin de kısa sürede açılması planlanıyor. Üniversitede 10’u tıp doktoru olmak üzere 15 öğretim üyesi görev yapıyor.