Gazete Vatan Logo

Türkiye’de ‘ocağı tüten’ Çinli’ye tesis kurduracak

Yabancı yatırımcıya Türkiye’de fabrika kurmaları önerisinde bulunmaya hazırlanan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, öncelikle Türkiye’de ocak işleten 60 Çinli firmanın kapısını çalacak

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanlığı’na yeniden seçilen Ali Kahyaoğlu, maden ve mermer ihracatını artırmak için yeni yönetim kuruluyla kolları sıvadı. Türkiye’de mermer ocağı işleten yabancı firmaların, ülkeye yeteri oranda katma değer sağlamadığını düşünen madencilerin sesi olmayı hedefleyen Kahyaoğlu, yabancı yatırımcıya “Blok mermer ihracatının yanı sıra işlenmiş mermer ihracatı yapın” önerisinde bulunacak. Öncelikle Çinli firmalarla diyaloğa geçecek olan madenciler sorun çözülmezse Başbakan Tayyip Erdoğan’a çıkacak.

Türkiye’de ocak işleten 60 Çinli firma olduğunu ifade eden İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Bu elbette çok olumlu ama, Türk mermeri işlenmiş olarak ihraç edilmezse katma değer ülkemize kalmıyor. Ürün değerinin altında satılıyor. Bizim isteğimiz blok mermer ihracatı kadar işlenmiş mermerin de ihraç edilmesi. Bunun için de iç piyasada mermeri işleyecek fabrikalar kurulup, buradan Çin’e ve diğer ülkelere işlenmiş mermer ihraç edilebilir” diye konuştu.

Yabancıya karşı değiliz

Haberin Devamı

Yabancı yatırımcıya karşı olmadıklarını dile getiren Kahyaoğlu, buna karşın yabancıların ruhsat alırken yerli firmalardan çok daha fazla avantaja sahip olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle mermer ocaklarının ağırlıklı olarak Çinli firmalar tarafından işletildiğine dikkat çeken Kahyaoğlu, “Bu sorunu çözmek için öncelikle burada ocak işleten firmalarla konuşacağız. Çözüm bulamazsak sorunu Başbakan Erdoğan’a götüreceğiz” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın Van’da bir mermer fabrikasının açılışında dile getirdiği, “Katma değerli proje” önerisini mermer sektöründe hayata geçireceklerini anlatan Ali Kahyaoğlu, “Maden ocaklarında atıl durumda bulunan ve ekonomik olmayan çatlak blok mermerleri tamir edip, kesip ihraç edeceğiz. ‘Mermer 2023’ adıyla hayata geçirilecek hastanemiz Bilecik Osmaneli Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 5 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Bu yatırımla aylık 1 milyon dolarlık kaynağı ekonomiye kazandıracağız” diye konuştu.

Direğin gölgesine bile vergi ödüyoruz

MADEN sektörünün Türkiye’de zor şartlarda çalıştığını ifade eden Ali Kahyaoğlu, orman içerisine kurulan elektrik direğinin gölgesi için bile vergi ödediklerini söyledi. “Gölgeye vergi ödeyen tek sektör madencilik” diyen Kahyaoğlu şunları kaydetti: “Sürekli ağaçları kestiğimiz ve doğayı katlettiğimiz haberleri yayılıyor. Oysa biz değil Orman Bakanlığı kesiyor, karşılığında ise maden sahasının arazi bedelinin 10 katı oranında Ormana bedel ödüyoruz. Biz değil ağaca kozalağa bile dokunmuyoruz.” Maden yatırımcılarının gittikleri bölgelere istihdam başta olmak üzere pek çok konuda katkıda bulunduğuna işaret eden Kahyaoğlu şunları kaydetti: “Madencilerin yatırım yaptığı bölgeler okur-yazarlık oranının en düşük olduğu bölgeler. Pek çok kişi Orman Kaçakçılığı yapıyor. Ancak biz gittiğimiz bölgelerde istihdam yarattığımız için kaçakçılık oranı azalıyor. Yatırım yaptığımız köylerin muhtarlık binalarından, okullarına, camilerine kadar pek çok ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz. Ama yanlış yönlendirmelerle biz kötü oluyoruz”.

Haberin Devamı

Güneydoğu madenle kalkınır

Haberin Devamı

ALİ Kahyaoğlu, çözüm süreciyle birlikte oluşan güven ortamının Doğu ve Güneydoğu Bölgelerini yatırımcılar için yeniden cazip hale getirdiğini vurguladı. Kahyaoğlu, “Eskiden bu bölgelerde ocak işleten arkadaşlarımız çok zor şartlarda çalışırdı. Birçok yatırımcının makineleri yakılırdı. Maden kaynakları açısından büyük zenginliğe sahip Doğu ve Güneydoğu Bölgesi sektörümüz için büyük bir kaynak. Ben Trabzonluyum ama Doğu bölgesine karşı kendimi sorumlu hissediyorum. Çözüm süreciyle bölgede daha fazla ocak yatırımı yapılıp istihdam yaratılabilir. Biz bu kapsamda bir yönetim kurulu toplantımızı Diyarbakır’da yapacağız” diye konuştu.