Gazete Vatan Logo

Türkiye atom bombası yapıyor!

Alman gazetesinden garip iddia

Die Welt gazetesi, Türkiye’nin nükleer silah programı yürüttüğünü, atom bombası için teknik bilginin Pakistan’dan geldiğini yazdı.

Nükleer enerjiye son dönemde büyük önem veren Türkiye ile ilgili Alman basınında ilginç bir iddia yayınlandı. Die Welt gazetesinde Alman Savunma Bakanlığı’nda 1982-88 yılları arasında görev almış Hans Rühle’nin imzasını taşıyan makalede Türkiye’nin gizlice atom bombası üretmek için çalıştığı konusunda batılı istihbarat servisleri arasında bir görüş birliği olduğu iddia edildi. Türkiye’nin nükleer program konusunda İran’ı örnek aldığı, Rus ve Fransız firmalarla yapılan nükleer santral anlaşmalarında ilginç detaylar olduğu belirtilen haberde Ankara’nın nükleer yakıt ve zenginleştirme konusunda insiyatifi elde tutmak istemesi nükleer silah programına bağlandı. Kullanılmış nükleer yakıt çubuklarının Türkiye’de kalacak olması, ‘Ankara bunları yeniden kullanıp elindeki çok sayıda santrifüjle zenginleştirerek bir plütonyum bombası üretmek istiyor’ şeklinde yorumlandı. Gazetenin Alman istihbaratına dayandırdığı bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan 2010’da uranyum zenginleştirme için gerekli yapıların hazırlanması talimatını verdi.

Haberin Devamı

Diğer istihbarat servislerine göre Türkiye’nin elinde uranyum zengileştirmek için halihazırda çok sayıda santrifüj bulunuyor. Bunların kaynağının ise Pakistan olduğu iddia ediliyor. Pakistan’ın atom bombasının üretiminden sorumlu olan nükleer bilimci Abdul Kadir Han, ülkeye nükleer bomba yapımında kullanılacak malzemeleri Türkiye’deki ortakları aracılığıyla getirmişti. Nitekim 1998 yılında Başbakan Navaz Şerif Türkiye’ye ortaklık teklifinde bulundu. Nükleer planlarını İran, Libya ve Kuzey Kore ile paylaştığı bilinen Han’ın Türkiye’ye de atom bombası yapımına ilişkin dokümanları verdiğine inanılıyor. Die Welt’e göre Türkiye’nin 2 bin 500 kilometre menzilli bir füze geliştirme projesi de nükleer programın bir parçası. Atom bombasını bu füzelerin taşıması planlanıyor.