Dikkat! İçeride çocuk var

Son günlerde birbiri ardına yaşanan acı olaylar yüreklerimizde unutamayacağımız derin yaralar açıyor. İster istemez karamsarlığımızı da artırıyor... Ama dün haberdar olduğum “İçeride Çocuk Var” adlı proje sayesinde içimdeki kasvetin bir kısmı yerini umut ve sevince bıraktı. Eski bir adliye muhabiri olarak suç-ceza-cezaevi psikolojisine uzaktan da tanık olup içselleştirmiştim. Belki de o yüzden bu haber beni herkesten daha çok heyecanladırdı. Çünkü “İçeride Çocuk Var” bu tanımlamayı hiç sevmesem de gerçekten “kader mahkumu” olan 0-6 yaş arasındaki 470 çocuk için “yeni bir hayat ve gelecek” demek.

Tamamı gönüllülerden oluşan Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı çatısı altında yürütülen İçeride Çocuk Var adlı projenin amacı, cezaevlerinde, annelerinin hem yatağını hem de kaderini paylaşan miniklerin hayatına dokunarak geleceklerine katkıda bulunmak. İletişim Ofisi Halkla İlişkiler Ajansı‘nın da gönüllü destek verdiği proje, cezaevi çocuklarına öğrenebilecekleri, eğlenebilecekleri eksiksiz bir anaokulu ortamı oluşturacak. Ayrıca yeşil alanlar yaratarak doğayla tanışmalarını sağlamak, gelişimlerine uygun yemek hazırlanabilecek mutfak inşa etmek ve dış mekan oyun alanı kurarak cezaevi içinde özgür bir yaşam alanı yaratmayı hedefliyor. Projeyle Türkiye genelindeki 8 kadın ceza infaz kurumundaki anaokullarının iyileştirilmesi amaçlanıyor. Projenin ilk adımı Adalet Bakanlığı’nın izni ve işbirliğiyle İstanbul Bakırköy Kadın İnfaz Kurumu’nda atıldı.

Haberin Devamı

Anneleriyle aynı yatakta yatıyorlar

Türkiye’deki 8 tane kadın ceza infaz kurumunda yaklaşık 5 bin kadın mahkum var. Bunlardan 470 kadın mahkum, 0-6 yaş arası çocuklarını ek yatak olmadığı için kendi yatağında yatırarak cezaevinde büyütüyor. Örneğin, İstanbul Bakırköy Kadın Cezaevi’nde mahkum anneleriyle cezaevinde yaşayan 0-6 yaş arası 55 çocuk var. Bakırköy Cezaevi’ndeki çocukların bir kreşi var. Ancak bu kreşin de iyileştirilmesi, eğitici oyuncak ve kitaplarla yeniden elden geçirilmesi gerekiyor.

Projenin ilk adımı da Adalet Bakanlığı’nın izni ve işbirliğiyle Bakırköy Cezaevi’nde atıldı ve inşaat başladı. Bakırköy Kadın İnfaz Kurumu tamamlandıktan sonra Türkiye’de bulunan diğer Kadın cezaevlerine de anaokulu kazandırılacak. Böylece proje ile cezaevi çocukları, kreş, oyuncak ve oyun arkadaşlarına kavuşacaklar.

Haberin Devamı

Oyuncak ve oyun arkadaşları yok

Cezaevinde doğan ya da annelerinin kucağında parmaklıklar arkasına gelen, cezaevlerinin masum çocukları, hayatlarının en önemli evrelerini yaşıtlarının sahip olduğu birçok şeyden yoksun, olumsuz koşullarda geçiriyor. Oyun oynama ve eğitim almaları gereken zamanlarını annelerinin koğuşunda, çeşitli suçlardan mahkum, yetişkin kadın koğuş arkadaşlarıyla geçiren çocukların, bu süreçte yaşadıkları deneyim, hayatlarının sonraki dönemlerini özellikle ergenlik ve gençlik yıllarını ne yazıkki derinden etkiliyor. Koğuşlar kalabalık olmasın diye her koğuşa sadece bir çocuğun konulduğu cezaevi çocuklarının oyuncak ve kendi yaşıtı oyun arkadaşları yok.

Yardım bekliyorlar

Vakıf maddi ve manevi her konuda destek bekliyor. Proje ile ilgili detaylı bilgiye c2www.icerdecocukvar.com sitesinden ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bağış için; COCUK yazıp 4528’ e SMS gönderildiğinde her bir SMS projeye 10 TL tutarında katkı sağlıyor.

Banka bağışı için; VakıfbankKadıköy Şubesi, Şube kodu 012 Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı (TL) TR 94 0001 5001 5800 7303 0490 01

HAFTA SONU ROTASI

Trump AVM’de sanat dolu iki gün

Trump Alışveriş Merkezi’nde bu hafta sonu çocuklar çocuklar, katılacakları ‘Deniz Kabuğu Süsleme Atölyesi’nde hayal güçlerini deniz kabuklarında yansıtacaklar. Atölye 14.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gerçekleşecek. Bugün Alice Harikalar Diyarında, Pazar günü ise Ağustos Böceği ile Karınca adlı tiyatro oyunları saat 13.00’da Trump Çocuk Katı Sahnesi’nde ücretsiz sergilenecek.

İstanbul Modern’de Şekillerin Peşinde

İstanbul Modern’de 4-6 yaş çocuklar için cumartesi ve pazar günü düzenecek olan Şekillerin Peşinde adlı çalışma Geçmiş ve Gelecek sergisinden yola çıkarak hazırlandı. Etkinlik kapsamında çocuklar ilk aşamada uzman eğitmenleri eşliğinde müze gezisine çıkacaklar ve bu gezi sırasında geometrik şekillerin benzerlerinin hangi sanat yapıtlarında var olduklarını keşif edecekler. İkinci aşamada ise yapışkan şekiller ve boya kalemleriyle bir sanat çalışması yapacak.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR