Çocuklar sağlıklı beslenmeyi öğreniyor!

Sağlıklı beslenmenin öneminin büyük küçük artık herkes farkında. Kreşler, anakoulları, ilköğretim okulları bu konuda çocukları eğitiyor. Çizgi filmlerde de sağlıklı yiyecekler konusunda yönlendirici oluyor. Oğlumun brokoli yemeye başlaması çizgi filmler sayesinde oldu. İlişkileri aşk seviyesine ulaşmasa da, düzeyli bir şekilde sürüyor. O “Bugün sağlıklı yemek yiyelim” dedikçe ben mutlu oluyorum. Artık hangi yiyeceklerin sağlıklı hangisinin sağlıksız olduğunu biliyor ve bu özellikle şekerli yiyeceklerin miktarını ayarlamada bize çok yardımcı oluyor.

Sağlıklı beslenme ile birlikte bu yaş çocukların ilgisini çeken bir konuda vücudumuzun işleyişi ve sindirim sistemi. Yiyeceklerin ağızdan başlayarak yaptığı yolculuk her can sıkıntısında kurtarıcımız. Bu konuda birçok da kitap okuyoruz. Şimdi bunlara bir yenisi eklendi: Pupa Yayınları’ndan çıkan “Dedektif Duru Gerçeğin Peşinde-Sağlıklı Beslenmenin İpuçları”. Okuması kolay, Duru ve arkadaşlarının maceraları hem merak uyandırıyor hem de bilgi veriyor. Kitabın yazarı ise Bilim ve Sağlık Habercisi Esra Öz.

Haberin Devamı

Beslenme konusunda bilgi kirliliği olduğunu ve bunun da birçok sakıncayı beraberinde getirdiğini söyleyen Esra, bu bilgi kirliliğinden kurtulmak için sorgulayan, eleştiren ve çözüm üreten “Dedektif Duru Gerçeğin Peşinde” serisini kaleme aldığını anlatıyor.

Neden böyle bir kitap yazma ihtiyacı duydun?

Beslenme konusunda bitmeyen tartışmalar nedeniyle ailelerin kafası sürekli karışıyor. Medyada beslenme konusunda oluşan bilgi kirliliği kitaplara da sıçrayınca, buna bir çözüm üretmem gerektiğini düşündüm.

Büyükler yerine neden çocukları tercih ettin?

Ağaç yaşken eğilir diye düşünerek, çocuk yaşta edinilen bilimsel ve eleştirel düşünce sayesinde, bilgi kirliliğinden kendilerini korumalarını amaçlıyorum. Çocuklar için beslenme konusunda bilinç oluşturmayı hedefliyorum. Dedektif Duru, medya okuryazarlığı bilincini yaşadığı olumsuz olaylara karşı verdiği tepkilerle ve kitapta bulunan insan vücudu müzesi gibi farklı yerlerde gezerek, sağlıklı beslenmenin izini sürecek. Çocuklar okumadan önce de öğretmenlerin ve ebeveynlerin mutlaka okumasını öneririm.

Haberin Devamı

Uzmanlar destek verdi

Kitabın diğer çocuk kitaplarından farkı ne?

Türkiye’de ilk defa, uzmanların eşliğinde sağlıklı beslenme ve medya okuryazarlığı bilinci oluşturmak için bu alanda yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini ele aldık. Kitapta yer alan uzmanlardan; Harvard Üniversitesi’nden Dr. Semir Beyaz, çocukların dilinden konuşmam için en tepkili eleştirileri yaptı. Çocuk sağlığı ve diyabet konusunda çalışmalarıyla tanınan Yale Üniversitesi’nden Dr. Eda Cengiz, çocukların obezite ile gelen hastalıklardan korunması için olması gerekenlere dikkat çekti. Sağlıklı beslenmenin bir ekip işi olduğunu sürekli vurgulayan Diyetisyen Dr. Banu Salman, kitaptaki tüm beslenme önerilerini ve detaylarını bilimsel çerçevede belirlememde destek oldu. Klinik Psikolog Efsun Tatar, çocuk psikolojisi açısından değerlendirdi. Uzman Psikolog Handan Odaman Uşaklıgil, hem kurgu hem de psikolojik çerçeveden anlatılanlara incelikle yaklaştı. Kitabın çizimlerini Almanya’dan Burcu Yıldız hazırladı.

Haberin Devamı

Duru’dan sağlıklı beslenme önerileri

Sağlıklı beslenmek için “benim tabağım” beslenme şeklini öğrenin. Meyve ve sebzeler yemek tabağının yarısını oluştursun, et türü proteinler ile tahılların her biri ise, yemek tabağının çeyreğini doldursun. Tabağın yan tarafında ise bir porsiyon süt-yoğurt grubu bir besin olsun. Günlük tüketmeniz gereken besinlerin olduğu bir sistem. Böylece sağlıklı ve dengeli beslenmiş olacaksınız.
Vücudun çalışma şeklini öğrenin
Kitaptaki İnsan Vücudu Müzesi’ni gezdiğinizde ağzınızdan bağırsaklarınıza kadar birçok organınızda neler olduğunu öğreneceksiniz. Temel sağlık bilgisine sahip olmak, doğru ile yanlışı ayırt etmenizi sağlar.
Evde yemek yapmak aslında çok keyifli
Keşfeden Çocuklar Merkezi’nde minik şeflerle birlikte yapıp birlikte yemenin keyfini çıkartırken, aynı şeyi evde ailelerinize sürpriz kahvaltılar hazırlayarak başlayabilirsiniz. Elinizin lezzeti, yemeğin tadını artırsın ve sevdiklerinizle bunu paylaşmanın güzelliğini çıkartın.
Gıda günlüğü tutabilirsiniz!
Neler yediklerinizi ve sağlıklı yeme alışkanlığınızı geliştirmek için gıda günlüğü tutabilirsiniz. Böylece bütün gün boyunca neler yediğinizi takip edebilir, böylece kendi beslenme haritanızı çıkartabilirsiniz.
Hareket etmek için nedenler üretin
Arkadaşlarınızla belli etkinlikler düzenleyip, mesafeler yürünebiliyorsa yürüyerek gidin. Bisiklete binin, koşun ve bunları farklı şekiller de eğlenceye dönüştürün. Duru’nun kitabın sonunda yaptığı etkinlik sizlere de ilham verebilir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR