Gazete Vatan Logo

Türk Telekom'a soruşturma!

Rekabet Kurulu inceleme başlattı

Rekabet Kurulu, Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin, deniz altı ve karasal fiber optik kablolardaki hakim durumunu, şikayetçinin kiralık devre tarifelerine ilişkin bilgi talebini karşılamamak ve ayrımcılık yapmak suretiyle kötüye kullanıp kullanmadığının tespiti amacıyla soruşturma başlattı.

Rekabet Kurulu’ndan yapılan açıklamada Türk Telekomünikasyon A.Ş. hakkında 06-13/155-39 Sayılı kurul kararına ilişkin Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kararı üzerine soruşturma açıldı. Açıklamaya göre Kurul, Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin deniz altı ve karasal fiber optik kablolardaki hakim durumunu kötüye kullandığı iddiasını içeren şikayet başvurusunu, İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kararı üzerine yeniden değerlendirdi. Konu hakkında yürütülen önaraştırma sonucunda verilen 16 Şubat 2006 tarihli Kurul kararına ilişkin olarak, şikayetçi tarafından yargı yoluna başvurulmuş, Danıştay 13. Dairesi tarafından da hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmişti. Temyiz aşamasında ise Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun bozma kararında iddiaların daha detaylı incelenmesi için soruşturma açılması gerektiği, bu sebeple dava konusu Kurul kararında ve açılan davayı reddeden temyize konu Daire kararında hukuka uygunluk bulunmadığı ifade edildi. Bunun üzerine dosyada yer alan bilgi ve belgeleri 28 Kasım 2013 tarihli toplantısında müzakere eden Kurul, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 41. maddesi uyarınca Türk Telekomünikasyon A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

Bilindiği üzere 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesi, teşebbüsler arasındaki rekabeti sınırlayıcı anlaşmaları ve uyumlu eylemleri; 6. maddesi, hâkim durumun kötüye kullanılmasını yasaklıyor. Soruşturma; Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin, deniz altı ve karasal fiber optik kablolardaki hakim durumunu, şikayetçinin kiralık devre tarifelerine ilişkin bilgi talebini karşılamamak ve ayrımcılık yapmak suretiyle kötüye kullanıp kullanmadığının tespiti amacıyla başlatıldı.

Haberin Devamı