Gazete Vatan Logo

Türk şekeri tatlandıracak!

Rota Latin Amerika ve Afrika’ya çevrildi

190 ülkeye ihracat yapan şekerlemeciler rotalarını Latin Amerika ve Afrika’ya çevirdi. Yeni pazarlara yönelen şekerlemecilerin hedefi geçen yıl 2.3 milyar dolar olan ihracatı bu yıl 3 milyar dolara çıkarmak.

Şekerleme ve şekerleme mamulleri ihracatçıları rotayı Latin Amerika ve Afrika’ya çevirdi. Son 1 yılda 19 uluslararası fuara katılan ihracatçılar, girdikleri yeni pazarların katkısıyla 2012’de 2.3 milyar dolar olan ihracatlarını bu yıl sonunda 3 milyar dolara çıkarmayı planlıyor. Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu’nun faaliyetleri çerçevesinde Kanada’dan Güney Afrika’ya dünyanın dört bir yanındaki fuarlarda yeni pazarlara açılan ihracatçıların bu çalışmaları rakamlara da yansıdı. Tanıtım grubunun faaliyetleri sayesinde ihracatta bir önceki yıla göre yüzde 16.9 oranında artış kaydetti.

Mozambik’e gidecekler

Söz konusu dönemde toplam Türkiye ihracatındaki artışın yüzde 1.9 olduğunu söyleyen İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Zekeriya Mete, yeni fuarlar ve projelerle ihracattaki artışı sürekli kılmayı hedeflediklerini vurguladı. Mete, “Latin Amerika ve Afrika bizim için potansiyeli yüksek pazarlar. Meksika ve Brezilya’ya iki kez gittik. Şili ve Arjantin’le ilgili çalışmalarımız var. Afrika pazarı çok büyük ve bizim mutlaka orada olmamız lazım. Özellikle Güney Afrika ters mevsim nedeniyle değerlendirilmesi gereken bir ülke. Ağustos ayında ilk kez Mozambik’te bir fuara katılacağız” dedi.

Sadece yeni pazar arayışlarıyla sınırlı kalmayacaklarını aktaran Zekeriya Mete, “Geçen yıl 2.2 milyon lira bütçemiz vardı tanıtım grubunda. Yüzde 50 devlet desteğiyle birlikte bu rakam 3 milyon lirayı buluyor. Bütçemizi ihracatı geliştirecek projelere kullanıyoruz. Ürün geliştirme ile ilgili bir yarışma düzenleyeceğiz. Üniversitelerin gıda bölümleriyle çalışıyoruz. Ayrıca ambalaj tasarımına yönelik çalışmalarımız olacak. Amacımız sektörü eğitecek ve yönlendirecek çalışmalar yapmak” diye konuştu.

Bürokrasi zorluyor

Şekerleme ve şekerleme mamulleri ihracatçılarının 190 ülkeye ihracat yaptığını hatırlatan Mete, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl ihracatın yıldızı ciklet oldu. Cikleti çikolata-şekerleme ve unlu mamuller izledi. Tanıtım grubu geçen yıl Nisan’da kuruldu ve kısa sürede önemli işlere imza attık. Daha yapılacak çok iş var. Fuarlarla, info standlarla dünyanın birçok ülkesinde boy göstermeye başladık. Hâlâ Türkiye’yi tanımayanlar, ürünlerimizin kalitesini görünce şaşıranlar var. Dolayısıyla hâlâ ciddi tanıtım eksikliğimiz var. Vitrin ve vizyon olarak çok köklü değişimler yapmamız gerekiyor. Bunun altyapısını hazırlayacak olan da bürokrasidir. Ancak bu yapıda biraz zor. Biz dünyanın nabzını tutuyoruz. Her ülkede yaşadığımız sorunu gelip bürokratlara anlatıyoruz. Ama her yeni gelen bürokrata herşeyi baştan anlatmamalıyız. Bizim en büyük sıkıntımız bürokratın bizi geri çekmesi. Biz bürokratı yanımızda görmeyi, bizi anlamasını istiyoruz. “

Fed zorladı, Gezi tuz biber ekti

İLK kez geçen ay ihracatın eksiye düştüğünü söyleyen . Mete, şöyle konuştu: “Son 5 aydır ihracatımızı arttırıyorduk. Mayıs’ta 146 milyon dolar ihracat oldu. Ancak Haziran’da ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına yüzde 10 civarında geriledi. İlk defa düşüş yaşadık. Bu düşüşte Fed kararları, kur politikaları, Ortadoğu ülkelerindeki devalüasyonlar etkili oldu. Gezi olayları da tuz biber ekti. Düşüşün devamlı olacağını düşünmüyoruz. Temmuz’da toparlanacağını düşünüyoruz.”

New York deneme olacak

Bu yıl ilk kez New York’ta Summer 2013 Funcy Food and Confection Show fuarına katıldıklarına değinen Zekeriya Mete, bunun pazarı görmek açısından bir deneme olacağını kaydetti. Mete, “Daha önce Şikago’daki fuara katılıyorduk. Ancak istediğimiz sonuçları alamayınca New York’taki fuara yöneldik. Bu bölgesel bir fuar ama eyaletlerden de Kanada’dan da Latin Amerika’dan da alıcılar, dev zincirler katılıyor. Pazarı anlamamız açısından bir deneme olacak bizim için” dedi.

Haberin Devamı