Gazete Vatan Logo

Türk jetleri Suriye helikopterini vurdu

Angajman kurallarını ihlal ederek Türkiye sınırına yaklaşan Suriye’ye ait helikopter, Türk savaş uçakları tarafından vurularak düşürüldü

Türk jetleri Suriye helikopterini vurdu

Türk Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları, angajman kurallarını ihlal ederek sınırımızı ihlal eden Suriye’ye ait bir hava aracını vurarak düşürdü.

Bölgedeki görgü tanıklarına göre olay dün saat 14.00 sıralarında meydana geldi. Hatay’ın Altınözü, Defne ve Yayladağı ilçelerinde Suriye sınırına yönelen Türk savaş uçaklarının geçişi sırasında, patlamaya benzeyen büyük bir gürültü duyuldu. Bunun üzerine bölgeden ajanslara ‘Suriye sınırında uçak düştü’ ihbarı geldi. İhbar üzerine harekete geçen İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, olayın meydana geldiği söylenen Altınözü İlçesi’nin Akdarı bölgesine giderek inceleme yaptı. Ayrıca, Defne ve Yayladağı ilçelerinden gelen çok sayıda ihbar da ekiplerce değerlendirildi.

Üç parçaya bölündü...

Görgü tanıkları, bir Türk savaş uçağının iki füze fırlatarak vurduğu Suriye hava aracının 3 parçaya bölünerek Suriye topraklarına düştüğünü söyledi. Bazı kaynaklar ise Suriye’de muhaliflerin kontrolüne geçen İdlip’in Cisr-Üs Şuur bölgesinde jetlerin hava aracını füzeyle düşürdüğü bilgisini verdi. Daha sonra düşen hava aracının helikopter olduğu bildirildi. Suriye ise helikopter değil İHA olduğunu öne sürdü.

‘KILL MARK 3’ oldu

Türk jetleri Eylül 2013’te Suriye MIG 23 savaş uçağını, Mart 2014’te de MI-17 tipi askeri helikopteri vurup düşürdü. Dün sayı 3 oldu.

TARLADA ÇALIŞAN İŞÇİLER OLAY ANINI ANLATTI
Yayladağı ilçesine bağlı Yoncakaya Mahallesi’nde tarlada çalışan 3 kardeş, hava sahasını ihlal eden Suriye hava aracının F-16’lar tarafından düşürülme anını gördüklerini söylediler. Görgü tanıkları, jetlerin füzeleri 2 kez ateşlemesinin ardından bölgenin sessizliğe gömüldüğünü söylediler.
Vurulan aracın Yoncakaya’nın hemen karşısında bulunan Suriye’nin Cenudi kasabasına düşmüş olabileceğini belirten Murat Delioğlu, "Zeytin bahçemizde çalışıyorduk. Dinlenme esnasında saat 13.35 sıralarında bir ses duyduk. Sesin bir jet sesi olmadığı belliydi. Normal uçağın sesine benziyordu. İnsansız hava uçağı da olabilir. Helikoptere benzemiyordu sesi. Baktık göremedik. 2-3 dakika boyunca bu sesi duyduk. Birkaç dakika sonra da bizim Türk uçağı belirdi. Üzerimizde yaklaşık 3 tur döndü. Üçüncü turun sonunda duman çıktı ve ses geldi. Biz bomba attığını düşündük. İki ayrı yerde attı ve ondan sonrada gitti. Karşı tarafta duman görmedik. Türk uçağı çok engin gidiyordu. Hareketlerini çok net gördük. Ayışığı ve Yoncakaya mahallesi üzerinde döndü. Ondan sonra da Suriye tarafından gelen ses kesildi" dedi.
Diğer görgü tanıklarından Ahmet Delioğlu’da tarlada çalışırken, Suriye’nin Cenudi kasabası tarafından bir ses duyduğunu belirterek şunları söyledi: "O esnada bizim uçaklar bomba attı. Biz öyle gördük. Sonra da bir uçağımız daha geldi. Ondan sonra ses kesildi."
Uğur Delioğlu’da, "Sınır bölgesinde insansız hava aracına veya helikopter sesine bezeyen bir ses duyduk. Sesin geldiği yere dönüp baktık. Göremedik. Sonra bizim uçak geldi. Üzerimizde üç defa döndü ve üçüncü de ateş etti ondan sonra bir patlama sesi duyduk. Ondan sonrasını da görmedik. Suriye tarafına baktık ama oradan geleni aracı göremedik. Ama Türk uçağının ateş ettiğini gördük" diye konuştu.

Haberin Devamı

DAHA ÖNCEKİ OLAYLAR

Haberin Devamı

Suriye’de iç çatışmalar başladıktan sonra Suriye jetleri 20 Haziran 2012’de Akdeniz üzerinde keşif uçuşu yapan Türk RF-4E keşif uçağını; sonraki tarihlerde de Türk jetleri 16 Eylül 2013’de Suriye helikopteri, 23 Mart 2014’de ise Mig savaş uçağını angajman kurallarını çiğnediği için vurarak düşürmüştü.

Haberin Devamı

SINIRDA 1 KİŞİ SİLAHLA YAKALANDI

Öte yandan Türkiye-Suriye hududunun Şanlıurfa Çiçekalan Hudut Karakol Komutanlığı bölgesinde, Hudut Devriye Timi (HDT) tarafından gece yarısı yakalanan bir kişinin elindeki çanta ile yasa dışı giriş teşebbüsünde bulunduğu görüldü. Kaçarken yakalanan Suriye uyruklu kişinin üzerinde 2 adet Kalaşnikof piyade tüfeği, 1 tabanca elde edildi.

BAKAN YILMAZ: SİLAHLI KUVVETLERİMİZİ TEBRİK EDİYORUM
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Cilvegözü’nde saat 14.04 sıralarında 5 dakika süreyle 7 mil sınırı ihlal eden bir Suriye helikopteri düşürülmüştür. Hakkıyla görevini yapan, Suriye güçlerine karşı gerekli tepkiyi gösteren Silahlı kuvvetlerimizi tebrik ediyor, hepsinin gözlerinden öpüyorum" dedi.
GENELKURMAY BAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA
Genelkurmay Başkanlığı, düşürülen Suriye hava aracı ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada hava aracının Suriye topraklarına düştüğü belirtildi.
Genelkurmay Başkanlığı Hatay’ın Altınözü ilçesinin güneyinde düşürülen Suriye’ye ait hava aracı ile ilgili açıklama yaptı. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesine konulan açıklamada şu ifadelere yer verildi: ’16 Mayıs 2015 tarihinde saat 14.04’te, Suriye’ye ait bir hava aracının, (Hatay Altınözü güneyinde) Kuyubaşı istikametinde Türk hava sahasını ihlal ettiği tespit edilmiştir.
Olay üzerine Hava Muharebe Devriye Görevi icra etmekte olan 2 F-16 uçağımız bölgeye yönlendirilmiş ve söz konusu hava aracına müdahale edilerek hava aracı etkisiz hale getirilmiştir. Araç Suriye topraklarına düşmüştür.’

Haberin Devamı