Gazete Vatan Logo

Türk bankaları devler liginde!

Kârlılıkta Avrupa’nın en iyisi çıktı

The Banker’ın açıkladığı dünyanın en büyük 1.000 bankası listesindeki Türk bankası sayısı 15’ten 20’ye yükseldi. Türk bankaları kârlılıkta da Avrupa’nın en iyisi çıktı.

Son krizlerden yara almadan çıkan Türk bankaları, dünya sıralamasında hızla yükseliyor. Uluslararası finans çevrelerinin önde gelen yayınlarından The Banker dergisinin açıkladığı dünyanın 1.000 büyük bankası listesinde geçtiğimiz yıl 15 olan Türk bankası sayısı 20’ye çıktı. Böylece Türkiye’de faaliyet gösteren toplam 49 bankanın neredeyse yarısı listeye girmeyi başardı. ‘Ana sermaye’ büyüklüğüne göre yapılan sıralamada İş Bankası 10.7 milyar dolarla 110’uncu, Akbank 9.8 milyar dolarla 119’uncu ve Garanti Bankası 9.74 milyar dolarla 120’nci sırada yer aldı. Yabancı kontrolündeki bankalar statüsünde değerlendirilen ING Bank Türkiye ve HSBC Bank Türkiye de listeye bu yıl giriş yaptı. 2012 listesinde bulunan Bank Asya ile Türkiye Finans bu yıl da kendilerine listede yer buldu. Türk bankaları, Avrupa’da en iyi performans gösteren bankalar arasında da gösterildi. Türk bankalarının karları yüzde 37 arttı.

Çin yükseliyor

The Banker dergisinin açıkladığı dünyanın en büyük 1.000 bankası 2013 sıralaması çok sert değişimler olduğunu gözler önüne serdi. Dünyanın en büyük bankaları sıralamasına bu yıl Çin’in yükselişi, Euro Bölgesi bankalarının düşüşü damga vurdu. Ana sermayesine göre en büyük bankalar listesinin tepesine ilk kez bir Çin bankası oturdu. Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (ICBC), ana sermayesini yüzde 15 artırdı ve 3’üncülükten 2013’te 1’inciliğe tırmandı.

Geçtiğimiz yılın şampiyonu Bank of America 3’üncü basamağa inerken, JP Morgan 2’nciliğini korudu. Ülkenin ikinci büyük bankası Çin İmar Bankası da (CCB) sermayesini yüzde 15 artırdı ve Citigroup’un 5’inciliğini elinden aldı. İlk 10 içinde 4 Çin bankası yer alırken, 1.000 bankacılık listeye Çin tam 96 bankasını soktu.

Avrupa’nın kârı düşüyor

Listedeki 1.000 bankanın toplam kârları kriz öncesi seviyeye yaklaştı ancak dağılımı değişti. Krizden önce Avrupa’daki bankaların küresel kâr içinde yüzde 46 olan payı yüzde 1.58’e gerilerken, toplam aktiflerde 2006 itibariyle yüzde 58 olan payı bu yıl yüzde 43’e indi. Asya bankalarının toplam varlıklar içindeki payi yüzde 22’den yüzde 35’e yükselirken, küresel kârdaki payı da yüzde 19’dan yüzde 56’ya çıktı.

En çok İspanyollar zarar etti

Avrupa bankalarının kârları zayıflarken, Türk bankaları Avrupa’da en iyi performans gösteren bankalar arasında gösterildi. Türk bankalarının kârları yüzde 37 arttı. İspanyol bankaları ise, ülkenin GSYH’sinin yüzde 5’ine yakın miktarda yani 73 milyar dolar kayba uğradı. 2013 listesinde en fazla zarar yazan 10 bankanın 6’sı İspanya’dan. Afrika bankaları da yükselen finans kuruluşları arasında...

Haberin Devamı