Gazete Vatan Logo

Türk askerine NASA yemeği!

Türk askerine NASA yemeği!

NASA'nın astronotlar için hazırladığı teknolojik gıdalar TSK'nın elit gücü özel kuvvetler ve F-16 pilotları tarafından da kullanılıyor. TSK'nın yüzde 10'una verilen bu yemekler; Mehmetçiğin günlük gıda ihtiyacını karşılıyor, "anne yemeği" tadında olduğu ve dağda bayırda sıcak yenilebildiği için moral yükseltiyor...

TÜBİTAK desteğiyle operasyonlara katılan askerlerin sıcak yemek yiyebilmelerini sağlayan askeri rasyonlar (hazır yemek ısıtıcı paketleri) Unifo Gıda A.Ş. tarafından üretiliyor. Bu yemekler hem TSK hem de dünyanın 15 ordusuna ihraç ediliyor. Mehmetçik dağda, kırda, bayırda operasyon sırasında artık yemeklerini ateş yakmadan sıcak olarak yiyor.

Unifo Gıda Genel Müdürü Sabahattin Önay, sabah, öğlen ve akşam mönüsü halinde yemek paketlerinden oluşan "rasyon paketin" oda sıcaklığında 2 yıllık raf ömrüne sahip olduğunu belirtiyor.

Peki bu yemekler askerler sahada görev yaparken nasıl hazırlanıyor? Birincisi günlük yemek paketleri 350 gram ağırlığında. Askerin sırt çantasında taşınıyor ve eski sistem (konserve, pet şişe su, ekmek vb. gibi) asker kumanyasına göre askerin yükünü yüzde 70 oranında hafifletiyor.

Haberin Devamı

Dönerden, kuru fasulyeye, salsa soslu tavuktan, kıymalı makarnaya, et kavurmadan, bulgur pilavına kadar paketlerde 20 farklı mönü bulunuyor. Ana yemeğin yanısıra zeytinyağlı taze fasülye, humus, barbunya pilaki, üzüm ve kayısı hoşafı, kuruyemiş, çikolata, sakız, kuru meyve, bal, tatlı ve 1 yıl dayanabilen lavaş ekmeği de bu paketlerde var. Sabahattin Önay “Operasyondaki asker sıcak yemekle moral buluyor. Dağ başında pilav üstü döner yemek operasyondaki Mehmetçiğe büyük moral destek veriyor" diyor. Öğünler bir askerin günlük tükettiği kalori miktarına göre hazırlanıyor. Sahada görev yapan ve enerji ihtiyacı fazla olan birliklerin yiyecekleri daha yüksek kalorili. Günlük 3 bin 500 kalorili paketler bu elit birliklere dağıtılıyor ve Mehmetçiğin vitamin- mineral dengesinin sağlayıp bağışıklığını kuvvetlenmesini sağlıyor.

Türk Ordusu’nun vurucu gücü Hava Kuvvetleri pilotları tarafından da bu paketler kullanılıyor ve bunlar uçağın acil durum kitinin içinde yer alıyor. 1625 kalorilik paketler pilotun herhangi bir olağanüstü durumda günlük gıda ihtiyacını karşılıyor. F 16 Pilot paketinde kavurma, lavaş, su, çikolata, kuruyemiş ve kuru meyve var.

Haberin Devamı

Fotoğraflar: Barış ACARLI

F-16 PİLOTU ACİL DURUM MÖNÜSÜ: 1625 kalori

F-16 pilotlarının kullandığı ve uçağın acil durum kitinin içinde yer alan bir öğünlük 1625 kalorilik paketler pilotun herhangi bir olağanüstü durumda günlük gıda ihtiyacını karşılıyor. Pilot paketinde kavurma, lavaş, su, çikolata, kuruyemiş, kuru meyve var.

Lavaş

Kavurma

Domates çorbası

Kraker

Bitter çikolata

Karışık kuruyemiş

Kuru İncir

Kuru kayısı

Su

ÖZEL KUVVETLER MÖNÜSÜ: 3500 kalori

Etli bezelye

Kuskus

Bal

Lavaş

Kraker

Kuruyemiş

Kuru kayısı

Kuru incir

Çikolata

Çay

YARIM BARDAK SU İLE ISITILIYOR

1) Fermuarlı ısıtma torbası dik duracak şekilde yerleştirilir. Isıtıcı parlak koruyucu ambalajı yırtılarak çıkarılıp torbanın taban kısmına yerleştirilir. Isıtılmak istenen 1 veya 2 adet hazır yemek poşeti açılmadan, ısıtma torbası içine dik olarak konulur.

Haberin Devamı

2) Isıtma torbasının içine yarım su bardağı (100ml) su ilave edilir ve fermuarı kapatılıp ısıtma işlemi başlar.

3) Su ile temas eden ısıtıcı yaklaşık 1,5 dakika içinde ısıtmayı başlatır ve yemek poşetleri 5 ile 10 dakika arasında ısınmış olarak yenmeye hazır hale gelir. Isıtma torbasında çay /kahve yapmak için özel su poşetinde su da ısıtılabilir.

NASA teknolojiyle hazırlanan dünyadaki diğer orduların mönüleri

National Geographic dergisi dünyadaki orduların kullandıkları askeri rasyonları işlediği haberinde ABD, İtalyan, Japon ve Rus askerlerinin yemeklerini inceledi...

AMERİKAN ORDUSU

Amerikan Ordusu’nun seçkin kuvvetleri Seal’in yemek mönüsünde ekmek, acı sos, ciklet, çikolatalı draje, spagetti, köfte ve kuru üzüm bulunuyor.

RUS ORDUSU

Rus Ordusu’nun özel birliği Spetsnaz’ın mönüsünde; sebzeli et, dana yahni, makarna, tahıllı kraker, çikolata, şekerli konsantre süt, kara buğday, çay var.

JAPON ORDUSU

Japon Ordusu’nun özel kuvvetleri SFGp’nin mönüsünde Japon mutfağına özgü buharda pişirilmiş pirinç, su yosunu, sebzeli ve köri soslu sosis bulunuyor.

Haberin Devamı

İTALYAN ORDUSU

İtalyan ordusu’nun elit birliği COMFOSE’nin mönüsünde meyve, jambon, vitamin tabletleri, biskuvi, hindi füme, likör, pirinç salatası ve makarna, mısır gevreği var.