Gazete Vatan Logo

Turizmde KDV şoku

Turizmci teşvik beklerken KDV artışıyla şok oldu

Hükümetin 1. sınıf lokanta ve 3 yıldız ile üstü otellerdeki yiyecek-içecek ünitelerinde uygulanan KDV oranını yüzde 18’e çekmesi turizmciyi şoke etti. Kriz nedeniyle hükümetten teşvik beklenirken sezon ortasında alınan bu karar tepkiyle karşılandı. Sektörden “Maliyetlerimiz yükselecek.

krizle boğuşuyoruz fiyatları nasıl artıralım? Geri adım atılmazsa konuyu yargıya taşırız” açıklaması geldi

Bu yıl küresel finans krizi, ardından domuz gribinin dünya genelinde yarattığı tahribat nedeniyle ’sıkıntılı bir sezon geçiren ve hükümetten teşvik bekleyen turizmciler’ sezon ortasında KDV oranına gelen 10 puanlık artışla şok oldu. Hükümetin 1. sınıf lokanta ile 3 yıldız ve üstü oteller ile tatil köylerindeki yiyecek içecek ünitelerinde KDV oranını yüzde 8’den yüzde 18’e çıkarması, sektör tarafından tepkiyle karşılanırken karar konusunda geri adım atılması için turizmciler harekete geçti. Turizmciler sonuç alınamazsa kararı yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Kriz nedeniyle İspanya, Yunanistan, Mısır gibi rakiplerde yüzde 30’a varan gerileme yaşanmasına rağmen Türkiye’de düşüşün sınırlı kalmasını sağlamak için büyük bir özveriyle çalıştıklarına dikkat çeken turizmciler, “Rekabet gücümüz elimizden alındı. Bu karar aylar öncesinden kontratlarını yapan sektörü zor durumda bırakacak. Maliyetler yükselecek, bu artışı tur operatörlerine nasıl açıklarız?” değerlendirmesini yaptı.

Hükümetin 24 Aralık 2007’de aldığı ve 1 Ocak 2008’de yürürlüğe giren kararla turizm sektöründe KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmişti. Ancak dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla, 1. sınıf lokantalarla 3 yıldız ve üzerindeki otellerde bulunan yiyecek-içecek ünitelerinde KDV yeniden yüzde 18’e çıkarıldı, konaklama tarafında ise herhangi bir artış yapılmadı.

Ancak Türk turizminde her şey dahil sistemiyle hizmet verilmesi hem kafa karışıklığı yarattı hem de tatil paketlerini yüzde 8’lik KDV oranına göre yapan işletmeleri kara kara düşündürmeye başladı. Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, dün sorunun çözümü için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve ekibiyle görüşme yaparken, “KDV restoranlarımızda yüzde 18, odalar için yüzde 8. Maliyetlerimizi yüzde 8’lik KDV’ye göre ayarladık ve tüm fiyatlarımızı önceden verdik tur operatörlerine sunduk. Sezon ortasında gelen bu artış karşısında maliyet artışı turizmciyi zor durumda bırakacak” dedi.

Antalya’nın dörtte üçü

Hükümetten bazı beklentilerinin karşılanmasını isterken bu artışın ortaya çıktığını aktaran Çorabatır, “Bu yıl rakiplerimiz yüzde 30’lara varan düşüşler yaşarken Antalya’da gerileme yüzde 8-10’la sınırlı kaldı. Bu başarı fiyat/kalite dengesini tutturduğumuz için oldu” diye konuştu.

Antalya’daki otellerin dörtte üçünün 3 yıldız ve üstünde olduğunu ve artış kararının etki alanının geniş olacağını da hatırlatan Çorabatır, “Yeni kontratlara bu artışı fiyata yansıtamayacağız” değerlendirmesini yaptı.

15 gün sonra 2010’un kontratlarını yapacaktık

TÜRKİYE Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, bu yanlış uygulamaya yargıya gitmeden bakanlıklarla konuşarak çözüm bulacaklarını belirtti. Ulusoy, “Sektörde bu yıl yüzde 30-40 fazla büyüme mi var ki bu artışı yaptılar? 15 gün sonra 2010‘un kontratlarını yapmaya başlayacağız. Şimdi nasıl fiyat vereceğiz?” dedi. Tek isteklerinin, Portekiz, İspanya gibi rakip ülkelerdeki KDV oranlarının Türkiye’de de uygulanması olduğunu kaydeden Ulusoy şöyle konuştu: “Bu karar ülkemizin fiyat/kalite dengesini bozar. ABD’den gelen turist azaldı, Avrupa’da düşüş var, kongre turizminde azalma var. Elimizdekileri kaptırmayalım. Biz Türkiye’yi tanıtan, döviz getiren bir sektörüz. Bu yanlıştan dönülmeli.”

TÜRKİYE Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, bu yanlış uygulamaya yargıya gitmeden bakanlıklarla konuşarak çözüm bulacaklarını belirtti. Ulusoy, “Sektörde bu yıl yüzde 30-40 fazla büyüme mi var ki bu artışı yaptılar? 15 gün sonra 2010‘un kontratlarını yapmaya başlayacağız. Şimdi nasıl fiyat vereceğiz?” dedi. Tek isteklerinin, Portekiz, İspanya gibi rakip ülkelerdeki KDV oranlarının Türkiye’de de uygulanması olduğunu kaydeden Ulusoy şöyle konuştu: “Bu karar ülkemizin fiyat/kalite dengesini bozar. ABD’den gelen turist azaldı, Avrupa’da düşüş var, kongre turizminde azalma var. Elimizdekileri kaptırmayalım. Biz Türkiye’yi tanıtan, döviz getiren bir sektörüz. Bu yanlıştan dönülmeli.”

KDV’deki 10 puanlık fark turizmcinin cebinden çıkacak

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, KDV oranlarının sektöre danışılmadan, ani bir karar ile yüzde 18’e çıkarılmasının, tam da krizle boğuşan turizmcileri çileden çıkardığını vurguladı. Bayındır, “Sabahtan beri, telefonlarım susmuyor. Meslektaşlarım, ’Kriz nedeniyle, diğer sektörler gibi teşvik beklerken, bize niye ceza veriliyor? Bu cezanın nedeni; istihdam sağlayıp, ülkemize döviz getirmemiz mi?’ diye soruyorlar” diye konuştu.

Kararın yanlış olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini belirten Bayındır, “Mevsim ortasında alınan bu karar, sektöre büyük bir darbe vuracak. Çünkü; sezon ortasında, hiçbir şekilde yapılmış sözleşmelere, bu artışı yansıtmanın imkanı yok ve bu fark işletmecinin cebinden çıkacak. Tam da, sigara yasağının başlayacağı bugünlerde, zaten zor durumda olan lokantacılık işletmeleri, bir de üzerine yüzde 10 KDV artışı ile acaba ne olacaklardır?” dedi.

Sezon ortası fiyat artışı olur mu?

Çeşme Ilıca Otel Genel Müdürü Yakup Demir, KDV artırımının hemen uygulamaya konulduğunu belirterek, “Sabah kalktık, mali müşavirlerimizden ’şu bölümlerdeki KDV’yi şuraya çekin’ diye bir mesaj geldi” dedi.

Uygulamanın turizm sektörünü çok kötü etkileyeceğini aktaran Yakup Demir, “Bütün fiyatlarımız önceden ayarlandı. Menülerimiz önceden yapıldı. Bütün bunlar göz önüne alınmadan KDV 10 puan yükseltildi. Bu, bizim basılı evrakımızı ciddi şekilde tahrip ediyor” şeklinde konuştu.

Demir, uygulamayı fiyatlarına yansıtma konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu saatte, hem de kriz varken fiyat artışı yapmak ne kadar mümkün olacak? Sezonun ortasında böyle bir uygulamanın yapılması çok yanlış. Çünkü fiyatlar afişe edilmiş, yazılıp çizilmiş. Turizm sezonunun ortasında hem de habersiz şekilde yapılması, böyle bir şey Cumhuriyet tarihinde görülmemiştir. Şok olduk.”

Rakipler KDV’yi kaldırdı, operatörlere destek verdi

- Fransız Hükümeti, 1 Temmuz 2009 tarihi itibarıyla, lokantalardaki KDV oranlarını, yüzde 19.60’dan yüzde 5.5’e indirdi.

- İspanya Turizm ve Ticaret Bakanlığı, Ocak ayında 400 milyon euroluk teşvik paketi açıkladı. İspanya Turizm Ofisi TUI, Thomas Cook, Monarch Airlines ve Expedia ile işbirliği yaparak ’son dakika’ satışlarını harekete geçirmek için 8 milyon dolar bütçeli bir kampanya düzenledi.

- Mısır Hükümeti, tur operatörlerinin reklam harcamalarının yüzde 50’sini karşılıyor. Charter uçaklarına indirim uyguladı. Eğer uçak yüzde 60’ın altındaysa, yüzde 95 doluymuş gibi aradaki koltukların maliyet fiyatlarını tur operatörüne iade etmeye başladı. Otellerden alınan tüm vergileri yüzde 50 düşürdü. KDV’yi kaldırdı, gelir vergisini yüzde 50 düşürdü.

- Yunanistan bu yıl tanıtım kampanyasının ödeneğini yüzde 50 artırdı. Ülkedeki havaalanı slot ücretleri 6 ay için kaldırıldı.

Yatırım planlayan yabancıları şok edecek

TURİZMDE en hızlı büyüyen ülkeler arasında başı çeken Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için cazip pazar haline geldiğini söyleyen Avrupa Türkiye Turizm Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, “Hem yerli hem yabancı girişimcilerin Türk turizmine ciddi yatırım planları vardı. 10 yıl içinde milyonlarca dolarlık yatırım gelecekti. Bu kararla şok olduk. Yabancılara bu durumu nasıl anlatacağız. Zamansız bir artış oldu” dedi. Baraner, “Krize rağmen dimdik ayakta duran, rakipleriyle mücadele eden bir sektöre bu yapılmamalıydı” diye konuştu.

Haberin Devamı