Gazete Vatan Logo

Türev ürün giremez banka senedi olur

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli türev ürünlerin banka aktiflerine girerek dengeyi bozmasına müsade etmeyeceklerini ancak banka senedi çıkarılmasına imkan verileceğini söyledi. Canikli “Bu senetler piyasaya likidite enjekte etme aracına da dönüşebilir” dedi

Türev ürün giremez banka senedi olur

Başbakan Yardımcısı Canikli, bankacılık sektörü için yeni bir finansal ürünün üzerinde kesintisiz çalışıldığını ve bunun gelecek günlerde hayata geçirileceğini duyurdu.

İsmi “banka senedi” olacak bu yeni ürünle birlikte bankaların, aktiflerini menkulleştirerek yurt içinde ve dışında pazarlayabileceğini bildiren Canikli, “Bu konuda talep de var. Bu çalışmalar büyük oranda tamamlandı. Böyle bir çalışmayı başlatmamız Hüseyin (Aydın) Bey’in, 3. Havalimanı için kullandırdıkları kredilere yurt dışından talep geldiğini

açıklamasından sonra gündeme geldi. Herhangi bir bankamız kredisini menkulleştirip yurt dışına pazarlayabilecek. Bu ürün ihraç edildiğinde bankanın sorumluluğu ortadan kalkıyor ve piyasaya geçiyor sorumluluk” diye konuştu.

En güçlü yanımız

Canikli, şöyle devam etti: Bankaların aktiflerini menkulleştirmeye yarayacak bir banka senedi projesi ile ilgili teknik çalışmalar tamamlandı, SPK tarafından regüle edilecek Banka senedi çalışması Ziraat Bankası’nın 3. Havalimanı için kullandırdığı kredilere talep geldiği açıklaması sonrası planlandı. Planlanan banka senedini Merkez Bankası da gerektiği takdirde likidite enjekte etme aracı olarak kullanabilecek.”

Haberin Devamı

Nurettin Canikli, gelişmiş ülke bankalarında türev ürünlerin aktiflerindeki oranın çok yüksek olduğunu, bunun da kırılganlık oluşturduğunu, Türkiye’de türev ürünlerin banka aktiflerinde hemen hiç bulunmadığını söyledi.

Canikli, “En güçlü tarafımız bu. Türev ürünlerin banka aktiflerine girerek dengeyi bozmalarına müsaade etmeyeceğiz. Ancak bundan sonra da bankacılık sektörünün önündeki engellerin kaldırılması için gereken her şeyi yapacağız” diye konuştu.

Faiz artışı geçici süre

“Konjonktür nedeniyle faizlerde kısa süreli yukarı hareket kaçınılmaz” diyen Nurettin Canikli, bunun geçici ve kısa süreli olacağını iddia etti. Canikli, şöyle konuştu: “TCMB faiz artırmadı, likidite penceresinde faiz artırımı yapmak farklı birşey. 2017’de yüzde 4’ün üzerinde büyüme rakamını yakalayacağız, hatta olumlu anlamda sürprizler yaşayabiliriz. 2017 enflasyon rakamlarına
2 puan ekside başlıyoruz çünkü 2016’da enflasyonu 2 puan yukarı çıkaran düzenlemelerin hiçbiri bu yıl olmayacak. Enflasyonda kurdaki artışın geçişkenliği de büyük oranda azaldı, sonbaharda biraz daha yansıyabilir ama rakamları sıçratacak boyutta olmaz. TCMB’nin brüt rezervlerinde bir azalma var, ama orada da bir sona gelindi, bundan sonra TCMB’ye brüt rezervlerini artırma imkanı sunacak bir dönemdir Cari açığın finansmanında bir sıkıntı yok, ilk hedefimiz cari açığı yüzde 3’ün altına düşürmek, yüzde 4’ün üzerine çıkmasına müsaade etmeyeceğiz.”

Haberin Devamı