Gazete Vatan Logo

Tüm dünyayı etkileyecek çevre anlaşmasının detayları

Dünya devlerinin iklim değişikliği anlaşmasının detayları ve hedefleri açıklandı. Taraflar, anlaşmanın diğer ülkelere de ilham kaynağı olmasını umuyor. Sürdürülebilir çevre ürünleri ve temiz enerji teknolojileri konusunda ikili ticaret teşvik edilecek.

Tüm dünyayı etkileyecek çevre anlaşmasının detayları

Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin'in, iklim değişikliğiyle mücadeleyle ilgili anlaşmalarının ardından, taraflar gelecek 15 yıl hedeflerini duyurdu.

Şinhua ajansının haberine göre, tarafların yayımladığı ortak duyuruda, iklim değişikliğiyle mücadele hedef ve projeler açıklandı.

ABD'nin 2005'deki karbondioksit emisyon seviyelerini, 2025'te yüzde 26-28 oranında azaltma hedefine ulaşma niyetinde olduğu belirtilirken, bu oranı yüzde 28 oranında düşürmek için çaba sarf edeceği ifade edildi.

Çin'in de 2030'a kadar karbondioksit salınımının azaltılması kapsamında temel enerji tüketiminde fosil kökenli olmayan yakıtların payını yüzde 20 artıracağı ifade edildi.

Duyuruda, Çin ve ABD'nin, bu hedefleri açıklayarak küresel iklim müzakerelerine ivme kazandırabilmeyi ve diğer ülkelerin de tercihen 2015'in ilk çeyreğine kadar istekli eylemlerle buna katılmasına ilham kaynağı olmayı umdukları kaydedildi.

İki ülkeninde gelecek yıl Paris'te yapılacak BM İklim Konferansı'nda bir protokolün benimsenmesi adına uluslararası iklim değişikliği müzakereleri için ortaklaşa gayret göstereceği ifade edildi.

Temiz enerji projeleri

Haberin Devamı

Duyuruda ayrıca, Çin ve ABD'nin çevre koruma ve temiz enerji alanlarında işbirliğini artıracağı vurgulandı.

Tarafların iklim hedeflerine ulaşması için uluslararası bir kamu-özel konsorsiyumu aracılığıyla Çin'de büyük bir karbon depolama projesi kuracakları belirtilirken, iki ülkenin endüstriyel karbondioksit kullanarak karbon depolama üzerine çalışacağı ve gözlem yapacağı açıklandı.

Çin ve ABD'nin, yeraltı suyunu taşıyan geçirimli katman olarak da bilinen derin tuz akiferine karbondioksit enjekte edilmek suretiyle temiz su elde etmek için yeni bir Geliştirilmiş Su Kurtarma projesinde birlikte çalışacağı açıklandı.

Bunlara ek olarak iki ülkenin, İklim-Akıllı/Düşük Karbon Şehirler Zirvesi organize edeceği ve iki ülkeden bu konuda önde gelen şirketlerin, bu sayede uygulamalarını paylaşması ve yeni hedefler belirlemesi için toplanacağı belirtildi.

Duyuruda ayrıca, sürdürülebilir çevre ürünleri ve temiz enerji teknolojileri konusunda ikili ticaretin teşvik edileceği vurgulandı.

Diğer yandan ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ve Ticaret Bakanı Penny Pritzker başkanlığında bir heyetin, Nisan 2015'te Çin'i ziyaret edeceği ve ziyaretin akıllı düşük karbon şehirler ile düşük karbon teknolojilerine odaklanacağı ifade edildi.

Çin'de karbon yoğunluğu 2013'te, 2005 yılına oranla yüzde 28,5 oranında düşmüştü. Bunun da 2,5 milyar ton karbondioksit emisyonunu azalmasına eş değerde olduğu belirtiliyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve ABD Başkanı Barack Obama, Çin'in başkenti Pekin'de yaptıkları görüşmenin ardından iklim değişikliğiyle ilgili anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı.

Haberin Devamı