Sakhalin'den mektup var

Geçen günlerde MONTLAMA diye bir kelime keşfetmiştim küçük ilanlarda hatırlıyor musunuz? "Çatı izolasyon MONTLAMA" diye bir ilan vardı da montlama nedir acep diye de sormuştum...

Haberin Devamı

Geçen günlerde MONTLAMA diye bir kelime keşfetmiştim küçük ilanlarda hatırlıyor musunuz? "Çatı izolasyon MONTLAMA" diye bir ilan vardı da montlama nedir acep diye de sormuştum.

Cevabı geldi. Hem de taaaa nereden!..

"Selam Tuğçe Hanım;

Ben size Japonya'nın kuzeyinde, Rusya'ya bağlı SAKHALİN adasından yazıyorum.

İnşaat mühendisiyim. Bu adada bir Amerikan Firması için iş yapıyoruz. Ben, bu projede 38 adet villanın ve l adet alışveriş merkezinin cati kaplama işlerini yapıyorum.

15.02.2006 tarihli yazınızda "MONTLAMA" kelimesinden bahsediyorsunuz. Bunun doğrusu "MANTOLAMA"dır. Mantolama bir binanın dışına ısı izolasyon malzemeleri monte ederek (polistren köpük, poliüretan, taşyünü vs olabilir) binanın cephesinde ısı yalıtımının sağlanmasıdır.

Her gün VATAN gazetesini ve sizi okumak çok güzel. Size yazmak bahanesiyle bu düzeltmeyi yapar, cahşmalarınızda basanlar dilerim.

(Bu arada Selahattin Bey'i de çok seviyorum. Ona da selamlar)

Murat Sencer Aydoğan"

Ben şimdi göz yaşlan içinde (son cümleye rağmen!!) dünya haritasına elime alıp SAKHALİN ADASI neredeymiş diye bakmayayım da ne yapayım! Hey güzel Allah'ım! Sakhalin Adası'nda DA bir okurum var! Hani Amerika'lardaki, Kanada'lardaki
Fransa'lardaki okurlara alışığım da Sakhalin??!?

Baktım netekim. Türk Hava Yollan'nın uçaklarda verdikleri SkyLife dergisinden son uçuşumda özenle yırtıp cüzdanıma koyduğum dünya haritama uzun uzun baktım.

Çok uzaklardaymış yav! Teee Japonya'ların orada, Okhotsk Denizi'in güney batısında... Murat Sencer kardeşimiz ekmek parası için nerelere gitmiş.. Vay be.. Değiyordur inşallah!

Değiyordur inşallah çünkü dayanamayıp inter-nette de baktım buzzzz gibi bir yer Sakhalin denilen ada! Dui diye bir şehir var mesela, yıllık ortalama sıcaklık SADECE 0.5 santigrad! Rykovsk diye bir yer var (inşallah Murat kardeşimiz orada değildir) kışın sıcaklık -45'e kadar düşüyormuş. Memleket 12 derecenin üzerinde zor çıkıyor anlayacağınız..

Bırrrr.. İki gündür evinde sekiz battaniye altında üşüyen biri olarak (evet kombim hâlâ tamir edilmedi!) düşünmek bile istemiyorum. (Üşümekten nefret ediyorum.. Üşümekten nefret ediyorum.. Üşümekten..) Hem rüzgarlı hem de sisliymiş üstelik. Yazın da kuzeyden buz kütleleri gelirmiş kıyılara.. Yaz kış buzlu bir yer.

Hakikaten bırrr yani.. İnsanlık neden böyle yerlerde yaşamaya çalışır ki.. Barakaydınız doğanın olaydı.. Var her halde bilmediğim başka marifetleri.. İnsanlar ta taş devrinden beri yaşıyorsa, (kaynak en.wikipe-dia.org)

Her neyse... Anladık mı şimdi "montlama" neymiş? Çaticı arkadaş giysileri karıştırmış meğer... Mantolama yerine montiama.. Ha manto, ha mont, ha ceket.. Ne fark eder ki.. Hepsi ısınma maksatlı giyilmiyor mu? "Ordövr" tabağı yerine "orduevi" tabağı diyebilmiş bir millet değil miyiz? En azından burada "giysi" konusunda bir fikir birliği var.

Pekiiiii... Acaba Murat Sencer kardeşim, kombi tamirine gelmek bilmeyen servisçilere, Sakhalin Adası'nda ne gibi cezalar verirler konusunda da beni aydınlatabilir mi? " Kanlı" olanlarını tercih edeceğim. Elektrikli battaniye yakında bir taraflarıma yapışacak çünkü.. Sevgiler saygılar. Şimdiden spasiba.

DİĞER YENİ YAZILAR