Gazete Vatan Logo

TSK’yı ne bekliyor?

Güvenlik uzmanlarının analizine göre Afrin’de silahlı 8 bin YPG’li terörist var. Ellerinde de ABD’nin verdiği Javelin, Milan ve TOW gibi füzeler ile rejimden ele geçirilen zırhlılar ve eski tanklar bulunuyor

TSK’yı ne bekliyor?

TSK’nın olası Afrin operasyonu sırasında bölgede ne gibi güçlüklerle, nasıl bir yapı ve hangi silahlarla karşılaşacağı tartışılıyor. Güvenlik ve terör uzmanları terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’nin Afrin’e özellikle son dönemde ABD’den aldıkları silahların sevkiyatını arttırdığını belirtiyor. TSK operasyon sırasında bölgede hem ABD tarafından eğitilmiş hem de PKK/YPG’nin kendi eğittiği teröristlerle karşılaşacak. Türkiye’deki meskun mahal operasyonlarında karşılaşılan mayınlı tuzaklar ve el yapımı patlayıcılar yine sahnede olacak.

Hangi silahlar var?

Bölgede son dönemde gelenlerle birlikte yaklaşık 8 bin silahlı teröristin bulunduğu ifade ediliyor. İngiliz yayın kuruluşu BBC, eline silah verilebilecek yaklaşık 25 bin kişi olduğunu belirtiyor. Vatan Gazetesi Yazarı ve terör uzmanı Ercan Çitlioğlu, “PKK/PYD’nin elinde ABD yapımı TOW-2, ABD’nin Türkiye’ye satmadığı Javelin, Milan, Rus yapımı ve rejimden elde ettiği Metis, SPG-9 antitank güdümlü füzeleri, ABD yapımı makineli tüfek monte edilmiş Hummer araçlar, az sayıda zırhlı personel taşıyıcı, rejimden elde ettiği Fransız yapımı 30’luk top taşıyan AMX-30 zırhlı/paletli küçük tank ile Rakka’da DEAŞ’tan ele geçirdiği sanılan Rus yapımı eski model T-55 ve T-58 birkaç tank bulunuyor” diyor.

Haberin Devamı

Güdümlü uçaksavarlar

Öte yandan ABD’nin örgüte çok namlulu roket atarlar ve füze rampaları, 80 ve 120 mm’lik havanlar, MK19 bomba atar, M4 Cabrine ve M16 piyade tüfekleri, Humwee tipi askeri araçlar, Cougar tipi zırhlı personel taşıyıcılar, insansız hava gözlem araçları verdiği biliniyor. Amerika’nın terör örgütüne Türkiye’ye karşı kullanılmak üzere omuzdan atılan hava savunma füzelerinden verdiği de öne sürülüyor. Yakın dönemde ABD’nin Rimelan hava üssüne gönderdiği 40’a yakın ısı güdümlü uçaksavarın bir kısmı Afrin’e yollandığı belirtiliyor.

‘Motorla gezilen tüneller var’

Ercan Çitlioğlu, örgütün savunma hattı oluşturduğunu vurguluyor: YPG, Kandil’den gelen ve bir Avrupa ülkesine mensup mühendislerin yardımı ile Afrin’in kuzeyinde uzunluğu 20 kilometreyi bulan ve beton kulelerle takviye ettiği bir tahkimat hattı oluşturmuş durumda. Motosiklet ve triporterlerle dolaştıkları bu tahkimat hattını, yıldız biçiminde inşa ettikleri koruganlarla destekleyen bir savunma hattı da inşa ettiler.

Haberin Devamı

Tünel kazıcı sipariş etmişler
YPG’den kaçan ve Türkiye’de tutuklu yargılanan 2 terörist, ABD’nin örgüte yardımlarının ayrıntılarını anlattı. Tutuklu yargılanan R.C.’nin ifadesinden: “Ben Afrin’deyken Amerika’dan tünel kazıcı makine sipariş etmişlerdi” dedi. E.R. de “Cizire ve Kobani kantonunda bir yere hamle yapılacaksa ABD koordinesinde yapılırdı” diye ifade verdi.
Sınıra yığınak sürüyor
Birçok kentten askeri araç ve personel sevkiyatı yapılan Suriye sınırındaki Kilis’in Elbeyli ilçesinde askeri hareketlilik yaşanıyor. İlçeye ulaşan askeri konvoylar, güvenlik önlemleri eşliğinde bağlı oldukları birliklere yönlendiriliyor. Çok sayıda tank ve obüs ile personel sevkiyatının sürdüğü ilçede, güvenlik önlemleri de üst düzeyde tutuluyor. Ayrıca Suriye sınırındaki birliklere takviye amaçlı gönderilen tanklar Hatay’a geldi. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde gönderilen 4 tank, Hassa ve Kırıkhan ilçelerine ulaştı. Tanklar, alınan güvenlik önlemleri altında sınır birliklerine sevk edildi.

Haberin Devamı