Gazete Vatan Logo

Truva'nın görkemli düşüşü için yarın sinemaya

Ve beklenen gün geldi, 2004 yaz sezonunun bombası "Truva" yarın gösterime giriyor. Tüm dünya ile aynı anda, Türkiye'de 170 salonda birden gösterime gircek film, dev prodüksiyon bütçesiyle Hollywood'un görkemini yansıtıyor

Yüzüklerin Efendisi de bitti, artık hangi kahramanların peşinden koşacağız derken, dünya tarihinin en bilindik hikayelerinden biri imdadımıza yetişiverdi. Homeros'un ölümsüz eseri "İlyada"dan 'esinlenerek' çekilen Truva, 185 milyon dolarlık bütçesi, rüya gibi oyuncu kadrosu ve dev tanıtım kampanyası ile 2004'ün açık ara en iddialı filmi. Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Brian Cox, Diane Kruger, Brendan Gleeson, Sean Bean, Peter O'Toole ve Saffron Burrows muhteşem oyuncu kadrosunun nispeten öne çıkan yüzleri.

İlk elden hiç çekinmeksizin söylenebilir ki, Truva, bu güne kadar yapılmış en yetkin İlyada uyarlaması. Geçtiğimiz yıl "25. Saat'e yazdığı senaryo ile hayranlığımızı kazanan David Benioff'un metni ise tüm gediklerini dolarla doldurmayı başaran bu filmin yumuşak karnı. Benioffun orijinal metinden oldukça uzak, başıboş uyarlaması, Homeros'un yarattığı destandan 'esinlenme' derecesinde yararlanmış ancak... Örneğin Homeros, İlyada'da açık açık işgalcilerin tarafını tutarken, Truva tümüyle Truvalılar'ı destekliyor, Paris-Helen aşkını yüceltiyor, Aşil'i acımasız bir katil, Hector'u mağrur bir savaşçı olarak resmediyor.

Senaryonun en rahatsız edici tarafı ise, belli başlı kararterlerin tümünün motivasyonunu 'ölümsüzlükle sınırlandırması. Kof diyaloglarla konuşan 'ölümsüzlük peşindeki kahramanlar, her ne kadar sık sık Tanrılar'ından dem vursa da, tam da Hollywood usulü bir tavırla Tanrılar'ın hikayedeki ağırlığı tümüyle çıkarılmış, böylece Truva'nın düşüşünü anlatırken diğer yandan Tanrılar'ın savaşını da resmeden Homeros da boynu bükük kalmış... Filmin senaryo kaynaklı zaaflarının karşısında, paranın sağladığı teknik üstünlükleri var.

Truva, kalabalık savaş sahnelerinde Yüzüklerin Efendisi'ne yaklaşamıyor belki ama, yine hikayesinden aldığı avantajlarını çok iyi kullanıyor, 'muhteşem' kahramanlarını layığıyla kullanıyor. Özellikle Aşil-Hector düellosu, filmin zirve noktası. Oyuncular da filme katkılarını esirgemiyorlar, başta Aşil rolündeki Brad Pitt olmak üzere, tüm oyuncu kadrosu işin hakkını veriyor. Pitt ile birlikte öne çıkan isimler ise, Brian Cox ve Brendan Gleeson...

Sonuç olarak Truva, beklentileri büyük ölçüde karşılayan, ustaca kotarılmış bir 'gişe canavarı'. Ve, siz siz olun bu yaz Truva'nın görkemine kayıtsız kalmayın.

Pitt 17,5 milyon dolar aldı, New York Times filmle dalgasını geçti
* 22 Nisan 2003'te başlayan filmin çekimleri Londra, Fas, Meksika ve Malta'da yapıldı. Ancak Irak Savaşı'nın başlaması ile Fas'tan ayrılan Truva ekibi,burada çekilmesi gereken sahneleri ABD'nin California eyaletindeki platolarda bitirdi.

* Efsaneye göre annesi tanrıça Thetis tarafından topuğundan tutularak Styx ırmağına batırılıp ölümsüzlüğe kavuşturulan Aşil, bir tek topuk bölgesi kutsal suyla ıslanmadığı için, topuğundan vurulursa ölecekti. Ve ne ilginçtir ki Aşil rolündeki Brad Pitt, çekimler sırasında "Aşil Tendonu"ndan ciddi biçimde sakatlandı.

* Filmin zirve noktalarından biri olan Aşil-Hector düellosunda dublör kullanmak istemeyen Brad Pitt ve Eric Bana, bu sahnenin çekimleri sırasında her kaza vuruşu için rakibe 50 dolar ödemek üzere anlaştı. Sahnenin çekimleri bittiğinde Brad Pitt, Eric Bana'ya 750 dolar ödedi.

* Brad Pitt 'Dünyanın en büyük savaşçısı' Aşil rolüne 6 ay hazırlandı, bu rol kendisine 17.5 milyon dolar kazandırdı.

* Filme ilk eleştiri New York Times'tan geldi. Pazar günü yayınlanan iki tam sayfalık eleştiri yazısında, filmle açık açık dalga geçildi... Truva'nın görkemli savaş sahneleri için gazetenin sinema eleştirmeni "Bu mücadele ne ki?.. Biz akşam iş çıkışı New York metrosunda eve varmak için daha büyük mücadele veriyoruz" ifadesini kullandı. Eleştiride ayrıca tarihin gelmiş geçmiş en kanlı savaşlarının yaşandığı dönemin "fazla kansız" bir şekilde gösterildiği de yer aldı...

Haberin Devamı