Gazete Vatan Logo

Trump’tan Putin’e ‘çekilme’ teklifi!

CNN International, 16 Temmuz’daki tarihi görüşmede ABD liderinin Rus mevkidaşına Suriye’den çekilme karşılığında güneyde kapalı bir bölge teklif edeceğini duyurdu

Trump’tan Putin’e  ‘çekilme’ teklifi!

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya lideri Vladimir Putin’in 16 Temmuz’da yapacağı görüşmede sürpriz bir teklifte bulunacağı iddia edildi. CNN International, liderlerin Finlandiya’da gerçekleşecek buluşmasında ABD’nin Suriye’den çekilmek için Rusya ile anlaşmaya çalışacağını özel haberiyle duyurdu. Haberini üst düzey askeri kaynaklara dayandıran CNN, Trump’ın daha önce de dile getirdiği çekilme hamlesini bir kez daha deneyeceğini belirtiyor.

‘Güneye gidelim’

Habere göre, Trump Suriye’nin güneyinde bir kapalı bölge oluşturup askerlerini çekmek istiyor ve Putin’e de teklifi sunacak. Washington’ın hedefi, İran’ın bölgeye yerleşmesini engellemek. Suriye ordusu ve İran milisleri, neredeyse iki haftadır Trump’ın sözünü ettiği Dera bölgesinde operasyon düzenliyor ve şimdiden 150 bin sivil Ürdün ve İsrail sınırlarına doğru kaçmış durumda. Teklifin kabul edilmesi halinde, İran güçlerinin bölgeden nasıl çıkacağı belirsizliğini koruyor. Kremlin’den de dün görüşmeyle ilgili bir açıklama yapıldı ve Moskova yönetimi liderlerin Suriye’yi masaya yatıracağını doğruladı.

Haberin Devamı

‘Dera yeni Guta olabilir’ uyarısı

Esad rejimi ve destekçileri, yaklaşık 2 haftadır Dera’yı karadan ve havadan bombardımana tutuyor. Operasyonlar nedeniyle en az 150 bin sivil, Ürdün ve İsrail sınırına göç etmek zorunda kaldı. Deralılar, şiddetli saldırılar nedeniyle İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’ne doğru göç etti. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, ülkenin güneybatısında yer alan Dera bölgesinde devam eden kara ve hava saldırılarının siviller için çok büyük tehlike oluşturduğunu söyledi. Mistura, ‘’Suriye’nin güneybatı bölgesinde bir savaş yaşanırsa tıpkı Halep ve Doğu Guta gibi olur. Bölgedeki son durumun, sivillerin öldüğü yeni bir Doğu Guta veya yeni bir Halep haline dönüşmesine izin veremeyiz. Ancak, bölgedeki son durumun bu yönde geliştiğini görüyorum” dedi. Bölgede 750 bin sivilin bulunduğu tahmin ediliyor.