Gazete Vatan Logo

Trump seçim değil Suriye için aramış

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla aramasının “referandum zaferini” kutlamaktan çok, “NATO müttefikliği ve Suriye konusunda görüşmek amacıyla” olduğu açıklandı

Trump seçim değil Suriye için aramış

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Sarah Sanders, ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesine ilişkin soruları yanıtladı. Sanders’a, Trump ile Wisconsine giderken, Air Force One adlı başkanlık uçağında şu soru yöneltildi: “ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray, referandum sonuçlarına ilişkin değerlendirme için AGİT ve öteki uluslararası gözlemcilerin raporunu bekleyeceği yönünde açıklamalar yaptı. Başkan Trump, Erdoğan’ı arayarak kutladı. Bu çelişkili bir durum değil mi?” Sanders verdiği yanıtta, “Hiç de değil; yani Başkan tabii ki kutladı ama bundan daha büyük nokta ve öncelik, bir NATO müttefiği olarak ortak çıkarlardan bahsetmekti. Ortadoğu sorunlu bir bölge ve Suriye gibi sorunlu bölgelerde çözüm arayışı için gerekli bir telefon konuşmasıydı” dedi.

Sanders, “ABD Başkanı bu halk oylaması sonucunda Türkiye’de demokrasinin geleceğinden kaygı duyuyor mu?” sorusuna da verdiği yanıtta, “Telefon görüşmesinin amacı demokrasi konusunda cesaretsizlendirmek değildi tabii ki. Temel olarak Suriye gibi bazı konularda hangi alanlarda birlikte çalışacağımıza yönelikti” dedi.

Haberin Devamı

Sanders, Erdoğan’ın yetkilerini tartışmalı bir biçimde genişlettiğini vurgulamaları ve “Trump’ın buna destek verip vermediğine” ilişkin soruya da şu yanıtı verdi:

‘Amaç bu değildi’

“Sanmıyorum; dediğim gibi, telefon görüşmesinin amacı da bu değildi. Başkan’ın pozisyonu bu değil ve elbette demokrasiyi destekliyor ve böyle bir beklentisi var. Ama kendisinin bir numaralı önceliği Amerikalıları korumak, Amerikalıları güvencede tutmak. Bundan dolayı başka ülkelerle ve bazı NATO ortaklarımızla birlikte çalışmamız gerekiyor.”