Gazete Vatan Logo

Trump’ın hayali gerçek oldu

ABD’de Trump yönetimi tarafından hazırlanan ve ülkedeki vergi düzenlemelerinde 30 yıldan bu yana en kapsamlı değişiklikleri öngören yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nden sonra Senato’da da onaylandı

Trump’ın hayali gerçek oldu

ABD’de Cumhuriyetçilerin şirketlere, küçük işletmelere ve bireylere vergi indirimi getiren yasa tasarısı Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nden sonra Senato’da da onaylandı. Tasarının yasal hale gelmesiyle, ABD’de 30 yıldan sonra ilk kez vergi kanunlarında kapsamlı bir değişiklik yapılmış olacak. Vergi indirimi reformu, ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelişinden yaklaşık 1 yıl sonra yasama alanındaki ilk zaferi olarak kayıtlara geçmiş oldu.Demokratlar, Cumhuriyetçilerin hazırladığı vergi yasa tasarısının bütçe açığını şişireceği, zengin ile yoksul arasındaki gelir uçurumunu artırıp yalnızca zenginlerin faydalanacağı bir sistemin getirileceğini öne sürüyordu. Cumhuriyetçiler ise vergi indiriminin ekonomik büyümeye destek olacağını söylüyor.

‘Geri veriyoruz’

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan oylamanın ardından yaptığı açıklamada, “Bugün, bu ülkenin insanlarına paralarını geri veriyoruz. Nihayetinde bu onların paraları” dedi. Ryan’a göre yasayla birlikte yıllık 73 bin dolar kazanan 4 kişilik orta gelirli bir aile gelecek yıl 2 bin 59 dolar vergi tasarrufu yapmış olacak. Başkan Trump’ın ‘ülkeye Noel hediyesi’ olarak tanımladığı, Demokrat Kongre üyesi Barbara Lee’nin ise ‘düşük ve orta gelirli ailelerin yüzüne bir şaplak’ diye nitelendirdiği yasa tasarısı, 2018’den itibaren kurumlar vergisini yüzde 35’ten yüzde 21’e indiriyor.

Haberin Devamı

Borç artacak

Yasayla birlikte bireysel gelir vergisi oranları da farklı gelir gruplarına göre değişecek. Kongre Vergilendirme Ortak Komisyonu’na göre yasa, 10 yıl içinde ABD’nin 20 trilyon dolar olan ulusal borcunu yaklaşık 1.5 trilyon dolar artıracak. Ancak ekonomik büyüme hesaba katılınca bu rakamın 1 trilyon dolara düşeceği öngörülüyor.