Gazete Vatan Logo

Trump’ı ilk aşırı sağcılar kutladı!

ABD’nin 45’inci başkanı seçilmesinin ardından Trump’a dünya liderlerinden tebrik mesajları yağdı. İlk tebrik edenlerin Marine Le Pen ve Geert Wilders gibi aşırı sağcı liderler olması dikkati çekti...

Trump’ı ilk aşırı sağcılar kutladı!

Fransa: Gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki favori adaylardan göçmen karşıtı Ulusal Cephe Partisi’nin lideri Marine Le Pen, ABD’nin Trump’la birlikte ‘yeniden özgür olduğu’ yorumunu yaptı.

‘Bu bir devrim’

Hollanda: Aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders, Trump’ın tarihi başarısını bir ‘devrim’ olarak niteledi.

Rusya: Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke arasındaki mevcut ‘kriz durumunu’ sona erdirmek için yeni başkanla birlikte çalışmayı ümit ettiğini söyledi.

‘Sabırsızlanıyorum’

Filipinler: Şu anki ABD Başkanı Barack Obama’ya defalarca küfreden Filipinler lideri Rodrigo Duterte, Trump’ın başkan seçilmesine çok sevindiğini belirtirken, “Onunla çalışmak için sabırsızlanıyorum” dedi.

Mısır: Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi, Trump’ı tebrik ederek, yeni dönemde iki ülke arasındaki işbirliği ve koordinasyonun daha da artmasını beklediğini kaydetti.

‘İşbirliğine devam’

İran: İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, ABD’nin yeni dönemde, geçen yıl imzalanan nükleer anlaşmasının üzerlerine düşen sorumluluklarını yerine getirmesini beklediklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Almanya: Başbakan Angela Merkel Trump’a, ırk, din ve cinsiyet eşitliğine saygıyı da içeren trans-Atlantik değerlerini temel alan ‘yakın bir işbirliği’ önerdi.

Çin: Çin Dışişleri, Trump’ın döneminde ticari anlaşmazlıklarının aşılmasını ümit ettiklerini belirtti.

‘Filistin öldü!’

İsrail: Başbakan Benjamin Netanyahu, ‘İsrail’in gerçek dostu’ olarak tanımladığı Trump’la iki ülke arasındaki ittifakı zirveye taşıyacak bir işbirliğine gideceklerine inandığını dile getirdi. İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennett ise, Filistin’in yeni dönemde artık ‘öldüğü’ yorumunu yaptı.

‘Barış için çalış’

Vatikan: Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko yerine bir açıklama yapan Vatikan’ın başbakanı konumundaki Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin, Trump’ı seçim zaferi için tebrik ederken, yeni ABD başkanının ülkesi ve dünya barışı için çalışmasını beklediklerini dile getirdi.