Gazete Vatan Logo

Trump gözünü Ay’a dikti

ABD Başkanı Trump, Ay’a ve Mars’a insanlı seferlerin başlatılması için Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’ne hazırlık talimatı verdi

Trump gözünü Ay’a dikti

ABD Başkanı Donald Trump, Uzay Politikası Direktifliği’ni imzalayarak, astronotları tekrar uzaya yollanması için gerekli hazırlıkların yapılması talimatını verdi. Trump, Beyaz Saray’da düzenlenen imza töreninde Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Yönetici Vekili Robert M. Lightfoot’a hazırlıklara başlanması için yetki verdi. Trump, imza töreninde yaptığı konuşmada, ABD’nin keşiflere yeniden yoğunlaşacağını, astronotların yeniden Ay’a gitmesi ve sonrasında Mars görevlerinin başlaması için hazırlıkların yapılacağını dile getirdi. Trump, “İmzaladığım direktifle ABD keşiflere yeniden yoğunlaşacak. Bu adımla aynı zamanda Ay’dan 1972 yılında ilk defa uzun soluklu araştırmalardan dönen Amerikalı astronotları hatırlıyoruz” dedi. “Bu sefer sadece bayrağımızı dikip ayak izimizi bırakmayacağız” ifadesini kullanan Trump, “Altyapımızı da kuracağız” diye konuştu. Başkan Trump, seçim kampanyası sırasında yaptığı konuşmalarda ABD’nin uzay çalışmalarına hız vereceği vaadinde bulunmuştu.

Rusya itiraz ediyor

Haberin Devamı

Öte yandan Rusya, Ay’daki ve asteroitlerdeki doğal kaynakların kullanımına ilişin uluslararası bir mevzuat hazırlanması talebinde bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Rusya Uzay Ajansı Roskosmos, hiçbir ülkenin uzay kaynaklarını tek başına işlememesi amacıyla bağlayıcı bir karar alınması için Birleşmiş Milletler’e başvuru yaptı.

Rus uzmanlar, uzay haklarını belirleyen kuralların ihlalinin uluslararası boyutta ciddi anlaşmazlıklara yol açabileceğini öngörüyor.

‘Taciz soruşturması açılsın’

ABD’de Başkan Trump’ın geçmiş yıllarda kendilerine cinsel tacizde bulunduğunu iddia eden üç kadın, Kongre’nin konuyu soruşturması çağrısında bulundu. Jessica Leeds, Rachel Crooks ve Samantha Holvey adlı kadınlar düzenledikleri basın toplantısında, cinsel tacizle ilgili olarak Amerikan toplumunda değişen şartlarla birlikte önceki suçlamalarının bir kez daha gündeme getirilmesi gerektiğini belirtti.

Kongreye çağrı yaptı

ABD Başkanı Trump, New York’ta yakalanan DEAŞ sempatizanı Ullah’ın ülkeye ‘aile temelli göçmenlik’ vizesiyle girdiğinin altını çizerek, “Kampanya dönemimden bu yana göçmenlik sisteminin düzeltilmesi gerektiğini söylüyorum. Kongre göçmenlik zincirini sona erdirmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı