Gazete Vatan Logo

Trump’a Paris’ten Ortadoğu uyarısı

Fransa’daki Ortadoğu Barış Konferansı’na katılan 70 ülkenin temsilcileri, müstakbel başkan Trump’ı, elçiliğini Kudüs’e taşıması halinde bölge için yürütülen barış çabalarını sonuçsuz bırakacağı konusunda uyardı

Trump’a Paris’ten Ortadoğu uyarısı

Fransa’nın başkenti Paris’te, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 70 ülkeden temsilcinin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Ortadoğu Barış Konferansı’ndan, 20 Ocak’ta yemin ederek göreve başlamaya hazırlanan seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump’a ‘Kudüs’ uyarısı geldi.

Fransa’nın girişimiyle düzenlenen konferansın sonuç bildirgesinde, Ortadoğu’da barış için tek çarenin 2 devletli çözüm olduğu vurgulandı. Geçen ay BM Güvenlik Konseyi’nde alınan ve İsrail’e Filistin bölgelerinde Yahudi yerleşim yerleri inşa etmeye son vermesi çağrısında bulunan karara destek verilen bildirgede, müstakbel Başkan Trump’tan da, seçim kampanyası sırasında dile getirdiği, ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma planını hayata geçirmemesi çağrısı yapıldı.

Trump, seçimden önce yaptığı açıklamalarda, seleflerinin aksine elçiliği Kudüs’e taşıma planını hayata geçireceğini ifade etmişti. İsrail Trump’ın kararını memnuniyetle karşılarken, Filistin tarafı böyle bir adımın olumsuz sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Haberin Devamı

Cumartesi günü Vatikan’ı ziyaret eden Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, ABD elçiliğinin Kudüs’e taşınmasının, iki devletli çözüm çabalarının sonunu getireceğini söylemişti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de geçen ay İsrail ve Filistin arasındaki sorunun aşılması için iki devletli çözüm çağrısında bulunmuş, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise Kerry’yi sert şekilde eleştirmişti.

İsrail ve Filistin yok

Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil ettiği toplantıya ABD adına Dışişleri Bakanı John Kerry katıldı. İsrail Başbakanı Netnayhau, girişimi ülkesine yönelik bir ‘hile’ olarak adlandırmış ve toplantıya katılmayacaklarını duyurmuştu. Filistin yönetimi de, son anda Mahmud Abbas’ın Paris ziyaretinin ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı.

‘Beni odasına davet etti’

Macar model Kata Sarka, Trump’ın Moskova’da kendisini kaldığı otel odasına davet ettiğini öne sürdü. 2013’te Miss Universe güzellik yarışması için Rusya’ya gelen Trump’ın organizasyon sırasında kendisine kartını verdiğini iddia eden genç model, “Bana cep telefonu numarasını ve hangi otelde kaldığını söyledi. Ardından da gece yanına gitmemi istedi” diye konuştu. 30 yaşındaki Sarka, Trump’ın teklifini reddettiğini vurguladı.

Haberin Devamı

ABD istihbaratı, Rusların elinde Trump’ın Moskova ziyareti sırasında kaldığı otelde, hayat kadınlarıyla birlikte çekilen görüntülerinin bulunduğunu öne sürmüş, Trump ve Kremlin ise iddiayı yalanlamıştı.

‘İzlanda buluşması’ haberine yalanlama

İngiliz basını Trump’ın yemin töreninden birkaç hafta sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te baş başa bir görüşme gerçekleştirmeyi planladığını iddia etti. Sunday Times gazetesi, Trump’ın görüşmede, nükleer silahlara sınırlama getirmek amacıyla Rusya ile bir anlaşmaya varmak için çalışmalara başlamayı planladığını yazdı. Haberin duyulmasının ardından açıklama yapan Trump’ın danışmanları, böyle bir buluşma planlanmadığını belirtti.