Gazete Vatan Logo

Trump 1 milyar dolarlık Türk çeliğini eritecek

ABD’li çelik devlerinin lobisiyle Başkan Trump’ın yeniden çelik ithalatına kısıtlama getirmeyi planlaması sektörü tedirgin etti. ÇİB Başkanı Ekin, “1 milyar dolarlık ihracatı kaybederiz” dedi

Trump 1 milyar dolarlık Türk çeliğini eritecek

Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 7’sini oluşturan çelik sektörü, çeşitli ülkelerde maruz kaldığı anti-damping soruşturmaları nedeniyle ihracat kayıpları yaşıyor. Sektörün en büyük ihracat pazarı konumundaki ABD’nin çelik ithalatına sınırlama getirme girişimleri Türk ihracatçılarını daha da zora sokacak.

İthalata sınırlamanın gündeme gelmesinin ardından oluşan belirsizlik nedeniyle Nisan’dan bu yana ABD’ye çelik ihracatında sürekli bir düşüş gözlendiğini belirten Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Namık Ekinci, “Belirsizlik ihracatta daha şimdiden düşüşe neden oldu. Sözü edilen kısıtlamalarının uygulamaya geçmesi durumunda Türkiye bu ülkeye yıllık 1 milyar doların üzerindeki ihracatını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir” uyarısında bulundu.

ABD’lilerin uyanıklığı!

ABD’li çelik üreticilerinin kâr marjlarını artırmak için Türkiye’ye yönelik haksız suçlamalarda bulunduğunu belirten Ekinci, “ABD’li üreticiler kârlarında daralma olduğu zaman, kendi ülke pazarlarında daha yüksek fiyattan mal satabilmek için ihracatçı durumdaki Türkiye’yi suçlamayı tercih ediyorlar” dedi ve ekledi: “Ayrıca haksız yere suçlama ve soruşturmalara maruz kalıyoruz. Türk çelik ihracatçıları olarak dünyanın hiçbir ülkesine dampingli ya da devlet teşvikli ürün ihraç etmiyoruz.”

Haberin Devamı

ABD’nin getirmeyi planladığı kısıtlamaların kendi ülke ekonomisine de zararlara neden olacağını kaydeden Namık Ekinci, suni fiyat artışlarıyla sıkıntı yaşanacağına dikkat çekti.

Ekinci’nin verdiği bilgiye göre, ABD’ye Nisan’da 261 bin ton olarak gerçekleşen çelik ihracatı Mayıs’ta 240 bin tona, Haziran’da 147 bin tona, Temmmuz’da 114 bin tona geriledi. Türkiye 2016’da ABD’ye 1.1 milyar dolar tutarında 2.3 milyon ton civarında çelik ihracatı yaparken; ABD ülke bazında Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı oldu.

Dünyada 9’uncuyuz

Çelik sektörü 2016 yılında yaptığı 9.1 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin en büyük 5. ihracatçı sektörü konumunda bulunuyor. Türkiye’nin toplam ihracatının da yaklaşık yüzde 7’sini gerçekleştirdi. 2016 yılında 16.5 milyon ton çelik ihraç eden Türkiye, dünyanın dokuzuncu büyük çelik ihracatçısı konumunda.

Haberin Devamı

ABD’li devler vergi için baskı yapıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Nisan ayında çelik ithalatının Amerikan ulusal güvenliğini tehlikeye atıp atmadığı konusunda bir inceleme başlatmıştı. Sektör incelemesinin yapılmasına izin veren ‘Section 232’ adlı yasaya göre, ulusal güvenliği tehdit etmesi halinde ithalata vergi veya kota getirilebiliyor. Trump, Temmuz ayında öncelikli başka konular çözümlenene kadar çelik konusunda nihai kararının erteleneceğini söylemişti. Ancak geçen hafta ABD’nin 25 kadar çelik sektörü şirketinin yöneticilerinin Trump’tan ithalatın derhal kısıtlanmasını istemesiyle konu yeniden gündeme geldi.