Gazete Vatan Logo

Toptan: Demokrasi güzelliği

Şahin, TBMM Başkanlığı için Meclis Genel Sekreterliği’ne adaylık başvurusu yapmasının ardından Köksal Toptan’ın makamına geçti. Toptan’ın, Şahin’i kabulü basına kapalı gerçekleşti. Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Toptan, şöyle konuştu: “Demokrasinin güzelliğini yaşıyoruz. Bu güzelliği yaşadığım için mutluyum. Benim için önemli olan gök kubbede hoş seda bırakabilmek. Bunu bırakabildiğimi umuyorum. Bu görevler, gelip geçici görevlerdir. Bana bu süreçte milletvekili olarak, düşecek her görevi memnuniyetle yapacağım.”


Toptan neden gitti?


BaŞbakan Erdoğan’ın neden “Köksal Toptan’ı bir dönem daha aday göstermedi?” sorusuna ise AKP kulislerinde şu yanıt veriliyor:

* Meclis üniversitede türban yasağını 411 oyla kaldırdı, Anayasa Mahkemesi iptal etti; sessiz kaldı.

* Senato fikrini ortaya attı Sivil Anayasa için hiçbir şey yapmadı.

* Askerlere sivil yargı yolunu açan değişiklik için ’Benim de haberim yoktu’dedi.

CHP de Kesici’yi aday gösterdi

CHP Basın Sözcüsü Mustafa Özyürek, dün öğle saatlerinde TBMM Başkanlığı için Köksal Toptan’ın adaylık için başvurmaması durumunda İstanbul Milletvekili İlhan Kesici’nin aday olacağını söyledi. AKP’nin Meclis Başkanlığı için adayını Mehmet Ali Şahin olduğunu açıklaması üzerine İlhan Kesici, TBMM Başkanlığına aday oldu. Kesici’nin adaylığına ilişkin dilekçe, CHP’li Hakkı Suha Okay ile Mustafa Özyürek’in imzasıyla TBMM Genel ve Evrak Arşiv Müdürlüğüne sunuldu.

Deneyimli isim

Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanı, Demirel’in Başbakan olduğu dönemde DPT müsteşarlığı yaptı. 1991’de DYP’den Mersin Milletvekili adayı oldu. Seçilemedi. 1994 Yerel Seçimlerinde de ANAP’tan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterildi ama kazanamadı. 1995’te 20. dönem ANAP Bursa milletvekili olarak parlamentoya girdi. 1999 seçimlerinde Mesut Yılmaz’ın herkesin kendi ilinden aday olması konusundaki kararlılığı nedeniyle milletvekili adayı olmadı. 3 Kasım sonrasınra DYP kongresinde, Genel Başkanlığa aday oldu. Mehmet Ağar 815 oyla genel başkan seçilirken, Kesici 227 oyda kaldı. 22 Temmuz seçimlerinde CHP’den aday olarak sürpriz yaptı. CHP’den milletvekili adaylığı, eski partisi DP tarafından “Demirel’in siyaseti dizyan etme çabası” olarak nitelendirildi.

MHP’den iktisatçı aday: Kutluata

MECLİS Başkanlığı seçimi için geri sayım devam ederken CHP’nin ardından MHP’nin adayı da Sakarya Milletvekili Münir Kutluata oldu. Kutluata, 1946 Bolu Akçakoca doğumlu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitiren Kutluata, aynı üniversite doktora yaptı. ABD’de Ohio State Üniversitesi’nde bir süre misafir öğretim üyesi olarak çalışan Kutluata, 1978’de Doçent, 1988’de Profesör oldu. Bu dönem ilk kez parlamentoya giren evli ve 3 çocuk babası Kutluata iyi düzeyde İngilizce biliyor.

Haberin Devamı