Gazete Vatan Logo

Tıpta Uzmanlık Sınavı ek yerleştirme

Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı’nın tercih alınma ve tercih sonuçlarının açıklanma süreçleri bittikten sonra, tercih yapmamış veya tercih sonuçları olumlu olmayan adaylar, ek yerleştirme açıklamalarını bekliyordu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin resmi internet sitesinden yaptığı açıklama ile ek yerleştirme başvuruları konusu açıklığa kavuşmuş oldu.

Tıpta Uzmanlık Sınavı ek yerleştirme

Yapılan açıklamalar birçok açıdan başvuru süreci ile ilgili adaylara birçok konuda yardımcı olacak bilgiler içeriyordu. Açıklamanın tam metni şu şekilde;

DUYURU

(7 Şubat 2017)

2016 TUS Sonbahar Dönemi: Ek Yerleştirme Tercihlerinin Alınması

2016-TUS Sonbahar Dönemi ile ilgili ek yerleştirme tercih işlemleri, 7-14 Şubat 2017 tarihleri arasında ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden aday tarafından, bireysel olarak internet aracılığıyla yapılacaktır. Ek yerleştirme ücreti 15.00 TL’dir. Ücret, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile yatırılacaktır. Banka/ATM’den ödeme yapılmamalıdır. Adaylar, bu ücreti tercih işlemlerini tamamladıktan sonra tercih süresince ve tercih süresinin bitiminden sonraki ilk gün saat 23.59’a kadar yatıracaklardır.

Ek yerleştirme, 2016- TUS Sonbahar Dönemi Başvuru Kılavuzu ’nda yer alan ilke ve kurallara göre yapılacaktır.

Adayların bilgisine saygıyla sunulur.’’

TUS EK TERCİH HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Haberin Devamı

ÖSYM’nin 2016 TUS bahar dönemi tercihlerini ve ek tercihlerini alma ve açıklama alışkanlıklarına bakıldığında, Şubat ayı sonuna doğru 2016 TUS sonbahar dönemi ek yerleştirme sonuçlarının açıklanmış olması bekleniyor. Resmen başlamış olan ek yerleştirme başvurularının alınma sürecinde, adayların ÖSYM’nin TUS ek yerleştirme başvurusu ile ilgili yaptığı açıklamayla birlikte verdiği tablolara göz atmaları ve buna göre tercihlerini yapmaları gerekiyor.

Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı Evreleri

Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı, iki aşamadan oluşur. Bu aşamalar yabancı dil sınavı ve bilim sınavıdır. Bilim sınavına katılmak isteyen adayların, yabancı dil sınavından en az 50 puan almış olmaları gerekir. Yabancı dil sınavından muaf olabilmenin tek yolu, önceki iki yıl içinde yapılmış bir yabancı dil sınavına girmiş ve 50 puan üstü puan almış olmak. 2013 yılına kadar yabancı dil sınavı olarak geçerli sayılan KPDS yerine, 2014 yılından sonra Yabancı Dil Sınavı (YDS) geçerli olacak şekilde TUS yönetmeliğinde değişikliğe gidilmiştir.

Haberin Devamı

YDS’de başarılı olan öğrencilerin girdiği bilim sınavına ise yalnızca Tıp fakültesi mezunları girmemektedir ancak Tıp fakültesi dışında TUS’a giren diğer bölüm mezunlarının sayısı çok azdır. Tıp fakültesi dışında başka bölümlerden mezun olan adaylar için Temel Tıp Bilimleri Testi-1 ve Temel Tıp Bilimleri Testi-2 sınavları uygulanmaktadır, Tıp fakültesi mezunları için ise TUS kapsamında Temel Tıp Bilimleri Testi ve Klinik Tıp Bilimleri Testi soruları hazırlanmaktadır. Klinik Tıp Bilimleri Testi, Tıp Fakültesi mezunları için hazırlandığından ötürü, dahiliye, cerrahi, kadın hastalıkları gibi alanlardan hazırlanan soruları içermektedir. Toplamda adaylara 240 soru sorulur ve 150 dakika süre tanınır.

Adaylar tercih ve ek tercih dönemleri sonrası Tıp fakülteleri araştırma hastanelerinde, Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde veya Adli Tıp Kurumlarında uzmanlık eğitimi almaya hak kazanırlar.

Haberin Devamı

ÖSYM’nin Hazırladığı TUS Ek Tercih Tabloları ve Kontenjanlar

2016 TUS Sonbahar Dönemi ek yerleştirme dönemi, tercih dönemi sonunda açıkta kalmış olan adaylar için düzenleniyor, bu nedenle tercih yapılabilecek kontenjanlar sınırlı. Eğitim süresi 4 ve 5 sene olarak değişen programların genelde en fazla 2 veya 3 olmak üzere kontenjanları bulunuyor. 3 kontenjana sahip eğitim programları, Gülhane Tıp Fakültesi Üroloji, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitim programları ile Dicle Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları programı.