Gazete Vatan Logo

Terör kurbanı sivil şehit

Terör eylemlerinde hayatını kaybeden siviller şehit kategorisine alınacak

Başbakan Erdoğan’ın dün söylediği düzenleme kapsamında artık terör eylemlerinde hayatını kaybeden siviller de şehit kategorisine alınacak. Terör nedeniyle hayatını kaybeden ya da sakat kalan siviller ve yakınlarına tazminat ödenmesinin yanı sıra aylık da bağlanacak.

ANKARA - Türkiye son olarak Afganistan’da kaybettiği 12 şehidine ağlarken, hükümet şehitlerin dul ve yetimleri ile gaziler ve yakınlarına sağlanan imkanları iyileştirme paketi hazırlıyor. Başbakan Erdoğan’ın partisinin dünkü grup toplantısında “Allah hiç kimseye evlat acısı, eşini, babasını kardeşini kaybetme acısı yaşatmasın” diyerek söylediği şehit dul ve yetimleri ile gazileri ilgilendiren çeşitli kanun ve KHK’lardaki 20 maddeyi değiştirecek tasarı ile getirilecek belli başlı düzenlemeler özetle şöyle:

Tasarı ne getirecek?

- Terör eylemlerinde hayatını kaybeden siviller şehit sayılacak. Terör sebebiyle hayatını kaybeden ya da malul olan sivillere ve yakınlarına tazminat ödenmesinin yanında, Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aylık da bağlanacak. Batman’da teröristlerin saldırısında yaşamını yitiren 8 aylık hamile Mizgin Doru, Bingöl’de canlı bombanın üzerine atlayarak kendi çocuklarının ve çevredeki onlarca vatandaşın hayatını kurtararak büyük bir faciayı önleyen Hatice Belgin, Kumrular Sokak saldırısında yaşamını yitiren 22 yaşındaki Mustafa Bingöl de bu çerçevede kanunen şehit olacak.

- Terör olayları sebebi ve etkisiyle veya terör olaylarını önlemek amacıyla her türlü patlayıcı maddeye bağlı olarak meydana gelen olayla, terör olaylarının takip veya etkisiz hale getirilmesi amacıyla ifa edilen görevlere gidiş dönüşler sırasında meydana gelen kazalar sonucu yaralanan, sakatlanan veya hayatını kaybedenler de kanun kapsamına alınacak.

- Polis ve askerler açısından da şehit ve gazi sayılma kapsamı genişletilecek. Trafik ve yol güvenliği ile tutuklu ve hükümlülerin sevk ve nakillerinde görevliyken meydana gelen olaylar nedeniyle sakatlanan ya da yaşamını yitirenler de kanun kapsamında olacak.

- TSK dışındaki iç güvenlik hizmetlerinde görevlendirilen kamu çalışanı “uçucu ve dalgıçlara”, bu görevleri sebebiyle hayatlarını kaybetmeleri veya malul olmaları durumunda TSK mensuplarında olduğu gibi harp malullüğü imkanı verilecek.

- Her derecede polis okulları ve askeri okullarda okumaya hak kazanıp, geçici kaydı yapılan veya yaşları 18’in altında olan öğrenciler de yine kanunun kapsamında olacak.

- Terörle Mücadele ve Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında kanunların kapsamı dışındaki görevlerin ifası sırasında (nöbet, atış, tatbikat, manevra gibi görev ve hizmetler) şehit olan erbaş ve erlerin anne ve babalarında aranan malullük ve muhtaçlık şartı, hülle boşanmaların önüne geçmek amacıyla kaldırılacak.

- Astsubaylıktan subaylığa geçenlerden şehit yakını ve gazilerin aylık hesaplanmasına esas alınan rütbenin yükselebileceği azami sınır, kıdemli albay olarak düzenlenecek.

- Emniyet Teşkilatı mensubu şehit yakını ve gazilerin aylık hesaplanmasına esas alınan rütbenin yükselebileceği azami sınır, lisans mezunu olmayanlar için başkomiserlikten 3. Sınıf Emniyet Müdürlüğü’ne çıkarılacak.

- Halen şehitlerin yakınlarına, ailesinden birine veya eşine veya çocuğuna olmak üzere kamuda bir istihdam hakkı tanınıyor. Yapılacak düzenlemeyle biri eşi ya da çocuğu diğeri ailesi olmak üzere 2 şehit yakınına kamuda istihdam imkanı sağlanacak.

- Kamu işyerlerinde yüzde iki eski hükümlü işçi çalıştırma yükümlülüğü; Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yaralanmış, ancak maaşa hak kazanamayacak derecede malul olan erbaş/erlerin de alternatifli olarak alınmasını sağlayacak şekilde yeniden düzenlenecek.

- Şehit yakınları ve gazilere yapılacak gayrimenkul hibelerine vergi muafiyeti getirilecek.

- Şehit ve gazilere yönelik hizmetlerde bürokratik engellerin kaldırılması için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na yönetmelik çıkarma yetkisi verilecek.

- Terörle mücadele kanunu kapsamındaki er ve erbaşlar ile geçici köy korucuları da artık faizsiz konut kredisi imkanından yararlanabilecek.

- Malul olan gazilere sağlanan bakım desteği, köy korucuları ve sivil vatandaşlara verilecek.

- Terörle mücadele görevlerini ifa ederken yaralanan kamu çalışanı ve sivillerin malullükleri kesinleşinceye kadar her türlü sağlık ve tedavi hizmetleri hiçbir katılım payı alınmaksızın yapılacak

- Terörle mücadele esnasında yaralanan ve tedavisi devam eden personele şu anda 12 ay süreyle ödenen özel harekat ve operasyon tazminatının ödeme süresi 24 aya uzatılacak.

- Terörle mücadele görevi sırasında olmasa bile görevleri esnasında yararlanan bakıma muhtaç olan vazife harp malulleri ile köy korucuları da ihtiyaç duydukları her türlü iyileştirici rehabilite edici araç gereçlerden veya araç gereçlerin temininde katkı payı ödemeyecek.

- Maluliyeti sürekli olanlar, sağlık durumlarında meydana gelen değişikliğe göre malullük derecelerini değiştirebilecek.

‘Şehit eşi olarak rahat uyuyacağım’

Bingöl’de 29 Ekim 2011’de çocuklarını korumak için canlı bombanın önüne atlayarak kendini siper eden 34 yaşındaki Hatice Belgin’in eşi Kadri Belgin terör saldırılarında hayatını kaybeden sivillerin de şehit sayılmasını ön gören kanun için “Gecikmiş bir kanundu” dedi. Terör olaylarında hayatını kaybeden sivil vatandaşların kanunen şehit kategorisine alınmasını aylar önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’le paylaştığını söyleyen Kadri Belgin sözlerine şöyle devam etti: “Bakan Fatma Şahin’den istediğim tek şey buydu. Teröre kurban giden sivillerin kanunen şehit sayılmasının yasalaştırılmasıydı. Sayın Bakan ‘da konuyu Başbakan’la paylaşacağını hatta Komisyon’a önerge sunacağını söylemişti. Sözünü yerine getirdiği için kendisine minnettar oldum. Devletimizden Allah razı olsun. Eşim çocuklarım ve benim gözümde zaten şehit olmuştu. Ama devlet nezdinde kanunen de o mertebeye ulaşmış görülmesi beni çok memnun etti. Bu gece başımı yastığa bir şehit eşi olarak koyacağım. Geç gelen bir karar da olsa önemli olan devletin vatandaşına sahip çıkması. Şimdi devlet de ‘Hatine anne şehit oldu’ diyor. Ne mutlu bize.” ( Öznur KARSLI HABER MERKEZİ )

Haberin Devamı