Gazete Vatan Logo

Ter kokusundan ve lekesinden kurtulmak mümkün

Botulinum toxin enjeksiyonu ile yapılan ter bezlerini bloke etme uygulaması birçok kişinin hayatını kolaylaştırıyor...

Ter kokusundan ve lekesinden kurtulmak mümkün

Tüm yıl iple çektiğiniz tatil günleri nihayet başladı. Ancak sıcak yaz günlerinde aşırı terleme nedeniyle kıyafetlerde beliren ter lekeleri ve kokusu herkesin korkulu rüyası. Bu nedenle pek çok kişi tatile hazırlık olarak önce estetik merkezleri ve kliniklere uğruyor. En fazla 30 dakika süren bir uygulamayla, koltuk altları başta olmak üzere aşırı terleyen bölgelerdeki ter bezleri geçici olarak bloke ediliyor. Sonrasında lekesiz kıyafetler ve kokudan uzak ferah bir yaz tatili başlıyor.

Sporcuların ilk tercihi

Dr. Cem Çıtlak’a göre minik iğne enjeksiyonlarıyla ter bezlerinin bloke edilmesi uygulaması, popülerliğini akıllı cep telefonlarına ve erkeklerin giyim stillerindeki değişikliğe borçlu. “Akıllı telefonlarla çektiğimiz fotoğraflar sayesinde tüm estetik uygulamalar gibi bu yöntem de daha fazla talep edilmeye başladı. Daha önce terleseler bile insanlar kokuyu pek fark etmiyordu. Ama fotoğraflarındaki lekeleri görünce, aşırı terleme sorunu için uzmanlara başvurur oldu.” Diğer taraftan son yıllarda moda olan slim fit kıyafetler, koyu renk tişört ve gömlekler de bu talebin hızla artmasına yol açtı. Çıtlak, “Üç yıl önce aşırı terleme şikayetiyle ter bezlerini geçici olarak bloke ettirmek için kliniğimize gelen kişi sayısı sadece 31. Geçen yıl bu sayı 76 iken 2017’nin ilk altı ayında bu sebeple 109 kişi enjeksiyon uygulamasına başvurdu” diyor. Üstelik başvuranların yüzde 70’inden fazlasını erkekler oluşturuyor.

Haberin Devamı

Aşırı terlemenin ve önüne geçen bu uygulama özellikle sporcular arasında çok yaygın. Yıllar önce bu işlemin yabancı futbolcular ve basketbolular arasında yaygınlaştığını söylüyor. Dr. Çıtlak da birçok futbolcunun yılda bir kez ter bezlerini bloke ettirdiğini söylüyor.

Kısa, kolay ve acısız

Kullanılan deodorantlar ter salgılamasını azaltarak, terlemeyi önlese de bazen yetersiz kalıyor.Dr. Çıtlak “İşte bu noktada botulinum toksinin deri altına enjekte edilmesiyle ter bezi uyarılması bölgesel olarak bloke edilebiliyor” diyor. Tabii bunda uygulamanın kolay, kısa ve acısız olmasının etkisi de önemli. Uygulama şöyle gerçekleşiyor: Kısa bir testle aşırı çalışan ter bezleri belirlenip, işaretleniyor. Ardından kremlerle bölgeye topikal anestezi yapılıyor, kişi işlem sırasında hiç bir acı hissetmiyor. Son olarak minik iğnelerle botulinum toksin ter bezlerine enjekte ediliyor. En fazla 30 dakika süren bu uygulama iki üç günde etkisini gösteriyor ve işlemin yapıldığı bölgede terleme 10 buyuncu durduruluyor.

Haberin Devamı