Brezilya’nın yeşil sarı formasının hikayesi

Haberin Devamı

Brezilya Uruguay’a yenildiğinde, bunun formaların rengine bağlanması Brezilya Futbol Federasyonu’nu harekete geçirmiş ve 1954 Dünya Kupası‘nda giyilecek formalar için bir tasarım yarışması açılmıştı. Brezilya milli takımının forması işte böyle ortaya çıkmış...



GÜNEYAmerika’nın Atlas Okyanusu sahilleri boyunca uzanan Brezilya, Uruguay ve Arjantin’in futboldaki rekabetini bilmeyen yoktur. Bu üç ülke aralarında tam dokuz kere dünya şampiyonu olmuşlardır. Uruguay ve Arjantin gök mavisi formaları sayesinde “Celeste” diye bilinirler. Brezilya’nın belki de dünyanın en tanınan forması olan sarı -yeşil forma ile mavi şortları nın ise çok hoş bir hikayesi vardır.



Çok kişi bilmez, ama Brezilya 1950 Dünya Kupası finalinde kendi sahası nda, ünlü Maracana stadında Uruguay’a 2-1 yenildiğinde sahaya yakaları mavi olan beyaz forma ve beyaz şort ile çıkmıştı. Brezilya’nın kaybettiği bu final hâlâ her Brezilyalı’ nın içinde uhdedir. Bir Rio de Janeiro gazetesi milli hafızada “Maracanazo” diye anılan bu felaketi, hatta milli travmayı beyaz formaların “psikolojik ve moral sembolizmden yoksun” ve uğursuz olmasına bağlamıştı. Brezilya Futbol Federasyonu hemen duruma müdahale etmeye karar vermiş ve 1954 Dünya Kupası‘nda giyilecek formalar için bir tasarım yarışması açmış. Dünyanın belki de en tanınan futbol forması olan Brezilya milli takımının forması işte böyle ortaya çıkmış.



Brezilya bayrağının renkleri yeşil, sarı ve mavidir. Yarışmayı kazanan 19 yaşındaki Aldyr Garcia Schlee o günleri anlatırken “bu renkler bir futbol forması için çok zor renklerdi” diye anlatıyor. İlk önce şortların kenarında beyaz çizgiler olan mavi olmasına karar vermiş . Formalarda sarı ve yeşil ile bir süre oynadıktan sonra yaka ve kol uçları yeşil olan sarı forma ve beyaz çoraplara karar vermiş ve efsanevi Brezilya forması ortaya çıkmış . Aldyr sarı formaların Brezilya’ya ekzotik bir hava verdiğini söylü yor ve haklı da.



Brezilya yeni formasıyla katıldığı 1954 Dünya Kupası‘nda başarılı olamayıp ilk turlarda elendi. Gelin görünki ilk Dünya Şampiyonluğu’nu kazandığı İsveç 1958’de de finalde bu formayı giyemedi, çünkü ev sahibi İsveç sahaya sarı forma mavi şort ile çıkacaktı . O yıllarda takımların Dünya Kupası‘nda bile öyle birbirinden şık birkaç farklı forması yoktu. Brezilya da İsveç‘e sadece sarı formalarıyla gelmişti ve final günü Stockholm’de bir dükkana gidip lacivert formalar alıp sarı formalarından kestikleri amblemleri bu formalara dikip final maçına çıktılar. Dünya Kupası ne kadar değişmiş demeden edemiyor insan; düşünün, finale kalan takım maç günü finalde giymek için forma alış verişi yapıyor!



Ama Brezilya daha sonraki Dünya Kupaları‘nda o muhteşem yeşil yakalı sarı formalarıyla tam 4 defa daha Dünya Şampiyonu oldu. O formaları şimdi 5 Dünya Şampiyonluğu yıldızı süslüyor.



Aldyr’e gelince, o Uruguay sınırına yakın Pelotas kentinde oturuyor. Yaşı ilerlemiş, tasarladığı dünyanın en tanınan futbol formasını pek önemsemiyor. Pele’nin kendisine hediye ettiği 10 numaralı sarı Brezilya formasını kaybetmiş, hatta dahası Brezilya yerine evine birkaçkilometre mesafedeki Uruguay’ı tutuyor. Aldyr Ingiltere’yi yenerek gücünü gösteren Uruguay’ın bu yaz, gene Maracana’da, üçüncü Dünya Şampiyonluğu’nu kazanmasını hayal ediyordur. Ama Brezilya’nın böyle bir felaketi bir daha kaldırabileceğini sanmıyorum. Onun için Uruguay finale kalır mı bilemem, ama kalır da karşısındaki takım ev sahibi Brezilya olursa, karşılarında nedeyse hepsi Aldyr Garcia Schlee’nin yarattığı efsanevi sarı formayı giyip Maracanazo’nun tarihe karışması için dua eden bü tün bir ülkeyi bulacaklar.

DİĞER YENİ YAZILAR