Yılın en iyi Türk şarapları

Buyıl Türk şarapları büyük bir başarı yaşadı. Dünyaca tanınmış ‘şarap üstadları’ tattıkları şaraplara beğeni ile yaklaştı ve en iyileri puanlandırdı...

Haberin Devamı

Yılbaşı olduğu zaman nedense aklımıza ilk gelen içki şampanya olur. Ama ben bu yılın son yazısında çoğumuzun aklına ne yazık ki sadece yılbaşlarında veya kutlamalarda gelen bu asil içkiden değil, şaraplardan, daha doğrusu yerli şaraplardan bahsedeceğim.

Her yılın sonu yaklaştığında o yılın en iyilerinin neler olduğu tartışılmaya, açıklanmaya başlanır. Bu durum şarap dünyasına da böyledir. Hele bizim şarap dünyasında olduğu gibi her yıl büyük yenilikler, ileriye doğru atılan büyük adımlar, yeni üreticilerden daha önce tatmadığımız lezzetler söz konusu ise. Bu sayfada geçtiğimiz birkaç yılda Master of Wine, yani dünyadaki bir avuç 'şarap üstadı' ünvanını almayı başarmış uluslararası uzman tarafından tadılan şaraplarımızın aldığı notlardan bahsetmiştik. Bu organizasyonlara imza atan Veritas geçen ay İncirli Şaraphane ile birlikte dünyaca ünlü sömeliyeleri davet edip 1. Master Sommeliers Istanbul etkinliğini yaptı. Neticede etkinliğe katılan 27 üreticinin 154 şarabı arasından 11 şarap 'çok iyi' amlamına gelen 90 ve üzerinde puan almayı başardı. Kavaklıdere 4 şarabı, Suvla 3, Urla ise 2 şaraplarıyla 90 puandan daha fazla almayı başaran üreticilerimiz oldular. Usta sömeliyelere göre en iyi Türk şarabı ise 93 puan almayı başaran Suvla Merlot Reserve 2010. Onu her biri 91 puan ile izleyenler ise Urla Nexus 2011, Suvla Cabernet Sauvignon 2010, Kayra Versus Cabernet Franc 2010 ve Kavaklıdere Tatlı Sert Narince 1999.

Altın listeye önemli markalar girdi

Yıllardır şaraplarımızı tadıp tatlarına aşina olan bizim şarap uzmanlarımıza gelince, onların fikirlerini Gusto dergisinin Aralık sayısındaki kör tadım sonucunda verdikleri notlarda görebilirsiniz. Gusto'nun 10. yılını dolduran 'Türkiye'nin en iyi şarapları' tadımında bu yıl kırmızı şaraplarda Altın Liste'ye girmeyi Corvus Corpus 2008, Corvus CruTurc 2006, Kyra Versus Syrah-Viognier 2010, Kayra Vintage Cabernet Sauvignon 2010, Kayra Vintage Boğazkere 2009, Umurbey Cabernet Sauvignon-Merlot 2008 ve Vinkara Mahzen Kalecik Karası 2010 başarmış. Gusto dergisi beyaz ve roze tadımını yeni rekoltelerin çıkacağı ilkbahar aylarında yapacak.

Master Sommelier tadımıyla Gusto'nun geleneksel tadımındaki şaraplar gördüğünüz gibi pek örtüşmüyorlar. Ben de geçen hafta bir akşam yemeğinde şarap üreticilerimizden Enis Güner (Sevilen), Can Ortabaş (Urla) ve Selda Tokat'a (Pamukkale) rastlayınca, bir de onlara sorayım dedim: 2012 yılının en iyi 3 kırmızı, 3 beyaz Türk şarabı hangileriydi? Cevaplarında kendi ürettikleri şaraplardan sadece birer kırmızı ve beyaz şaraba yer vermelerini rica ettikten sonra Ali Başman (Kavaklıdere) ve Sibel Kutman'ı da (Doluca) telefonla aradım ve ortaya çok ilginç sonuçlar çıktı. İşte Türkiye'nin en iyi şaraplarını bize sunan 5 üreticinin verdikleri isimler arasında en çok karşımıza çıkanlar.

Şaşırtıcı lezzette beyaz şaraplar

Kavaklıdere Cotes d'Avanos Narince-Chardonnay beş kişinin dördünün en beğendiği beyaz şarapların arasında yer alarak en çok oyu alan şarap oldu. Suvla Rosanne-Marsenne 2 oy alarak ikinci olurken diğer beyaz şaraplarımızda hiçbirisi aynı anda iki üreticimizin geçen yıl en beğendikleri 3 şaraptan birisi olmayı başaramadı. Kırmızılarda ise durum oldukça farklı: Sevilen Centum Shiraz, Urla Tempus ve Kavaklıdere Pendore Öküzgözü 3'er oy, Doluca Alçıtepe ise 2 oy alarak üreticilerimizin kırmızı şaraplardaki tercihlerinin daha çok örtüştüğünü gösterdi. Master of Wine, Master Sommelier gibi uzmanların, şarap dünyasında sözü geçen yazarların ülkemize gelmeleri, şaraplarımızı tatmaları olumlu sonuçlar vermeye devam ediyor.

Financial Times gazetesinin şarap yazarı ve Master of Wine Jancis Robinson gazetesinin bu yıl ki 'Top 100 Wines' listesine Türkiye'den Sevilen İsabey Sauvignon Blanc'ı dahil etmiş. Jancis haftalık köşesinde İsabey ile ilgili şöyle buyurmuş: 'Tüm beyaz şarapların içinde en şaşırtıcı lezzete sahip, damakta hatırı sayılır güçlü bir tat bırakan, yüksek kalitede bir Egeli.' Sevilen İsabey Sauvignon Blanc, (Türkiye'nin fiyat-kalite performansı en iyi olan şaraplarının başında gelen) Pamukkale Anfora Trio ile birlikte İngiltere'de Marks&Spencer'da satılan iki Türk şarabından birisi, bu başarısına şaşmamak gerekir. Size de, Türk şarapçılığına da iyi yıllar...,

Master of Wine listesi

1) Suvla 2010 Reserve Merlot Puanı: 93

2) Urla 2011 Nexus Puanı: 91

3) Suvla 2010 Cabernet Sauvignon Puanı: 91

4) Kayra 2010 Versus Cabernet Franc Puanı: 91

5) Kavaklıdere 2010 Egeo Syrah

Puanı: 90

6) Suvla 2010 Sur Puanı: 90

7) Prodom 2011 Syrah-Kalecik Karası Puanı: 90

8) Urla 2011 Nero d'Avola & Urla Karası Puanı: 90

9) Kavaklıdere 2011 Vin-Art Kalecik Karası -

Syrah Puanı: 90

10) Kavaklıdere 2009 Selection Öküzgözü-Boğazkere Puanı: 90

11) Kavaklıdere 1999 Tatlı Sert Narince Puanı: 91

DİĞER YENİ YAZILAR