Yeni harmanların peşinde...

Haberin Devamı

Bütün gün üzerimizi kaplamış olan kara bulutların arasında akşamüstüne doğru nihayet boşluklar oluşmaya başlamıştı. Günün batmasına daha bir saat kadar vardı, ama bulutların arasından sızan güneş önümüzdeki Clyenish damıtımevinin Tibet tapınaklarını andıran padoga çatısını kızıla boyamıştı. Arka plandaki yemyeşil düzlüğün akşam güneşinden payını alan kısımları parlak bir fıstık yeşiline boyanmıştı. Araya serpiştiilmiş biraç bembeyaz çiftlik evi fosforlu gibi parlıyorlardı. Tabloyu tamamlayan tepeleri ilkbaharda mor ve eflatunun her tonuna boyayan İskoçya''ya özgü "heather" çalılıkları mor kahve bir renk almışlardı. Clynelish damıtımevi, İskoçya''nın neredeyse en kuzeyinde, Brora kasabasında. Brora''dan iki saat daha kuzeye doğru yol alırsanız sağ karafınızda kurşuni bir deniz size yol boyunca eşlik eder. Sonra kara biter, Kuzey Denizi sadece sağınızda kalmaz, karşınızda da Kuzey Kutbu''na kadar. Clynelish farklı bir damıtımevidir, orada malt viski yapılırken diğer İskoç damıtımevlerinin aksine çimlendirilmiş arpayı kurutmak için peat, yani turba ateşi kullanılmaz. Bunun sonucu olarak viskisinde o İskoç viskilerine özgün is kokusu bulunmaz. Clynelish hafif yağlı, mum kokusunun izlerini taşıyan bir viskidir. Bu özellikeriyle de harmancıların çok kullandıkları bir viskidir.

100 yıl önce yaratılmış formüller

Clynelish Johnnie Walker''in master blender, yani harmancı ustası Jim Beveridge’ın burnu ve damağına çarpmış olmalı ki Beveridge yeni yarattığı Johnnie Walker Gold Label''de bol miktarda Clynelish kullanmış. Blended viskiler (harmanlanmış viskiler) genelikle 30 kadar malt viskinin başka tahıl viskileriyle baş harmancının uygun gördüğü ölçülerde harmanlanması sonucunda ortaya çıkar. Dünyanın en ünlü İskoç viskileri yüz yıldan önce yaratılmış formüllerle üretilmeye devam ediyor. Ancak son yıllarda Gold Label Reserve ve Double Black gibi usta harmancılar tarafından baştan yaratılan viskiler çok ilgi görüyorlar...
Johnnie Walker Double Black için Brora''dan güneye doğru yol alıp viskileriyle ünlü Highlands bölgesinin merkezi Inverness''e, oradan da Elgin''e gitmeniz gerekir. Elgin dünya viski üretiminin kalbi Spey nehrinin vadisinin denize açıldığı yerde kurulu bir kasaba. 600 yüz önce yıkılmış, ama harabeleri bile çok görkemli olan katedrali, İskoçya''nın dünyaca ünlü ekose kumaşlarını, battaniyelerini, yün kazaklarını alabileceğiniz en iyi yerlerden birisi olan Johnstons of Elgin ve efsanevi viski dükkanı Gordon & MacPhail ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir kasaba. Spey vadisinin ortalarında Craigellachie adındaki küçük köyde aynı ismi taşıyan otel bu viski cennetini gezerken konaklamak için ideal.

Efsanevi isim Elizabeth Cummings

Spey nehrinin batı kıyılarındaki Cardhu damıtımevi Johnnie Walker''in kalbi. 1824 yılında legal üretim için ilk ruhsat alan damıtımevlerinden biri. 19’uncu yüzyıldaki sahibesi Eizabeth Cummings İskoç viskisi tarihinin efsanevi isimlerinden, hatta Johnnie Walker 1893’te Cardhu''yu satın aldıktan sonra bile viski damıtımını Cummings''e bırakmış. Dünyanın en sevilen 12 yıllık viskilerinden Black Label''in harmanında ise Cardhu''nun yanısıra Talisker kullanılmış. Talisker İskoçya''nın batı sahillerindeki Skye adasının malt viskisi ve Islay gibi diğer adalarının maltları gibi isli bir kokuya ve denizden iyot, tuz gibi izler taşıyan bir tada sahip. Johnnie Walker Black Label karakteristik is kokusunu ve tatlılığını işte bu viskilerden alıyor.

Double Black''de Black Label''in DNA''sı bozulmamış

Master blender Jim Beveridge, yeni bir harmanlanmış viski yaratmaya karar vermiş. Black Label''de dan daha isli, daha yoğun, dolayısıyla adı da Double Black. Beveridge Double Black''de "Johnnie Walker Black Label''in DNA''sını bozmadan Cardhu gibi tatlımsı ve meyvemsi tatlara sahip Spey viskilerini daha az kullandık" diyor. Talisker''e verdiği önem de yerini kendisinin de itiraf ettiği gibi aşık olduğu Islay adası maltı Caol Ila''ya bırakmış.
Neticede ortaya bu olağanüstü ülkeyi çok iyi yansıtan harika bir viski çıkmış. Double Black Kasım ayında Türkiye''ye ithal edilmeye başlayacak, Gold Label ise önimizdeki ilkbaharda. Tadım notları için onları bekleyelim, ama Double Black Duty Free Shop''larda bulunuyor.

DİĞER YENİ YAZILAR