Viskinin hası harmanından belli olur!

Tat farkları

Haberin Devamı

Opazar Sheffield"de, Sheffield Wednesday-Sheffield United derbisi oynanacaktı. Yorkshire"in "çelik kenti"nin uzun yıllarını İngiltere 1. Ligi"nde geçirmiş olan iki ezeli rakibi zaman içinde 3. kümeye kadar düşmüş ve eski günlerini arar olmuşlardı. Buna rağmen pazar günü Wednesday"in dünyaca ünlü Hillsborough stadını bu 36 bin seyircinin tıka basa doldurması bekleniyordu. Ann Miller"in Sheffieldli olduğunu duyunca ezeli rakiplerden hangisini tuttuğunu sordum. "Hiçbirisini" dedi gülümseyerek, "ben kızlar okuluna gittim ve orada futboldan pek bahsetmezdik, ama ille de birisini tutmak gerekseydi maviyi kırmızıdan daha çok sevdiğim için herhalde Wednesday"i tutardım."
Viski kadehleriyle dolu masada karşımda oturan sarışın, kısa saçlı, orta yaşlı hanıma arkadaşlarıyla kızlar okulunda içki içip, viskiden bahsedip bahsetmediklerini soramadım. Aslında sormalıydım, çünkü Ann Miller yaşamını İskoçya"da sürdürmeye karar verdikten sonra viskiye merak salıp bir viski uzmanı olmuş, hatta öylesine bir uzman ki dünyanın belki de en ünlü lüks viskisi olan ChivasRegal"in marka elçisi olmayı başarmış. Marka elçisi olarak da dünyanın çeşitli ülkelerini dolaşıp Chivas Regal tadımları yapıp viski üzerine konuşmalar yapıyor.
Chivas Regal, New York sosyetesinin gözdesi
Ama bizim karşılıklı oturduğumuz masa İskoçya"nın Highlands diye bilinen kuzeyinde, Keith kasabasındaki Strathisla damıtımevindeydi. Masada Chivas"ın harmanındaki viskilerden örnekler vardı ve Ann bir viskideki harmanın tadının nasıl yaratıldığını, dengesinin nasıl sağlandığını anlatıyordu. Harman viskiler İskoçya"nın farklı bölgelerindeki otuz kadar farklı malt viski ile genellikle kendi başlarına pek içilmeyen buğday ve başka tahıllardan yapılan viskilerin harmanlanmasıyla yapılırlar. Chivas Regal gibi üzerinde "12 yıllık" olduğu belirtilen bir viskinin harmanında kullanılan en genç viskinin 12 yıl meşe fıçılarda yıllandırılmış olması gerekir.
19. yüzyılda İskoçya"nın kuzeyindeki Aberdeen kentinde lüks bir yiyecek dükkanı işletmekte olan Chivas kardeşler dünyanın ilk lüks viskilerinden birisini yaratmayı başarmışlar. 1909 yılında bulabildikleri en nadide viskilerden harmanladıkları 25 yıllık Chivas Regal kısa sürede New York sosyetesinin gözdesi ve lüks viskinin sembolü olmuş. Ancak bu başarı kısa sürmüş, yirmili yıllarda Amerika"da içkinin yasaklanmasıyla bu cazip pazar kapanmış. 1950 yılında Strahisla damıtımevini satın alan Chivas Brothers bu defa 12 yıllık Chivas Regal ile lüks viski pazarında önlerde yer almaya başlamış. Kraliçe Elizabeth"in taç giymesi şerefine harmanlanan ve adını ve yaşını "21 pare top" atışından alan Royal Salute hâlâ en lüks harman viskilerinin başında gelir.
Benim favori Chivas"ıma gelince, Ann Miller ile tattığımız ve aralarında 18 yıllık Longmorn, Strahisla ve aralarında harika Islay adası maltlarının bulunduğu farklı viskiler ile çiçeksi kokular salan buğday viskilerinin harmanı olan Chivas Regal 18 yıllık demeliyim. Baş harmancı Colin Scott"un 1997 yılında "yarattığı" bu viski kadehinizi burnunuza yaklaştırdığınızda karamelize meyve kokularıyla mest ediyor. Damakta çok rahat içimli bir viski olan 12 yıllığın aksine baharlı, yoğun ve dolgun. Yoğun meyve ve onlara eşlik eden çiçeksi kokuların arkasına gizlenmiş olan dengeli bir is kokusu damağınızda kendisini hemen belli ediyor. Farkındayım, biraz karmaşık oldu, ama Chivas Regal 18 damağınızda iyi bir şarap gibi açılmaya devam ediyor ve çok uzun bir finiş ile sizi ve damağınızı meşgul etmeye devam ediyor.
Gusto dergisinin Mart sayısında ülkemizde bulabileceğiniz viskilerin tadım notları var. En yüksek notu hangi viski mi almış? Sözü oldukça geçen viski yazarı David Broom"dan Whisky Magazine"de birkaç yıl önce 10 üzerinden 9 almış olan Colin Scott"un 18 yıllık Chivas Regal harmanı, aynı notu Gusto"dan da almış. Bu arada maç ne oldu diye soruyorsanız, Sheffield Wednesday 1-0 galip gelerek ikinci sıradaki ezeli rakibiyle aralarındaki farkı 2 puana indirdi.

1786"dan beri damıtım yapan Strathisla
İskoçya"da Tibet mabetlerinin çatılarına benzeyen "pagoda" çatılar görürseniz orada malt viski damıtıldığını bilirsiniz. Eski günlerde çimlendiren arpa turba ateşi üzerinde kurutulur ve bu çatılar dumanın çıkması için baca olarak kullanılırdı. Artık bir iki istisna dışında damıtımevleri arpayı artık kendi spesifasyonlarına göre maltlanmış olarak aldıkları için artık pagoda çatıların bu işlevi kalmadı, ama hâlâ çok güzel görünüyorlar. Ann Miller ile fotoğrafta, önünde durduğumuz Strathisla damıtımevi İskoçya"daki 100 kadar malt viski damıtımevinin en güzeli olarak kabul ediliyor. Chivas harmanlarının "kalbi" olan Strahisla 1786 yılında kurulmuş ve İskoçya"nın halen faal olan en eski damıtımevi.

DİĞER YENİ YAZILAR