Gazete Vatan Logo

TEOG yerine ne geldi? Liseye geçiş için neler yapılacak?

TEOG yerine ne geldi? Sorusu gündeme bomba gibi düştü. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz TEOG yerine liseye geçiş için belirledikleri yeni sistemi açıkladı. İşte TEOG yerine liseye geçişte gerekli olan sistemin ayrıntıları...

TEOG yerine ne geldi? Liseye geçiş için neler yapılacak?

Milyonlarca öğrenci ve veliler TEOG'un kaldırılıp yerine getirilecek olan sistemin ne olduğunu merak ediyor. MEB Bakanı İsmet Yılmaz TEOG ve yeni sisteme dair tüm merak edilenleri açıkladı. İşte yapılan açıklamalardan satırbaşları...

TEOG YERİNE GELEN SİSTEME DAİR MEB BAKANI İSMET YILMAZ'IN AÇIKLAMASI:

Yeni sistem tamamlandı. Yeni sistemde sınava girmek isteğe bağlı. Sınav mecburiyeti kaldırıldı. Mevcut sistem TEOG bugüne kadar gelenler arasında en iyi sistemdi. Neden değişti? Bu bir ihtiyaçtan kaynaklandı. Bu sınavın okul dışı kaynaklara öğrencileri yönlendirdiği şeklinde algı vardı. Demek ki sistem okul dışı kaynaklara yönelmeyi artırmış olabilir. Bu algıyı düzeltmemiz gerekiyordu. Ortaokullarda TEOG'a katılmak için ilave bir devamsızlık olduğu ortaya çıktı.

MAHALLİ YERLEŞTİRME SİSTEMİ İLE ÖĞRENCİMİZ ADRESİNE EN YAKIN OKULUNA YERLEŞTİRİLECEK

Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik. Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okuluna yerleştirilecek.

BAŞVURUDA ÖĞRENCİNİN KARŞISINA 5 OKUL ÇIKACAK, TERCİH YAPACAK

Haberin Devamı

Başvuruda öğrencinin karşısına 5 okul çıkacak, tercih yapacak. Hiçbir öğrencimizi istemediği başka bir okul türüne yerleştirmeyeceğiz. Öğrencinin ve velinin tercihi esas olacak.

YENİ SİSTEMLE VELİLER, ÇOCUKLARINI ORTAOKULA KAYDETTİRDİĞİ ANDA HANGİ LİSEYE GİDECEĞİNİ BİLECEK

Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencimiz var. Yeni sistemle veliler, çocuklarını ortaokula kaydettirdiği anda hangi liseye gideceğini bilecek. Ortaokul ile lise arasındaki bağı kurmuş oluyoruz. Tercihe bağlı ve adrese en yakın okula yerleştirme olacağı için bu yaştaki çocukların üzerindeki sınav baskısı da kalkmış olacak. Yüzde 90'ın üzerindeki öğrenci için geçerli. Bu yolla öğrenciler sosyal, sportif etkinlikler içinde vakit bulabilecekler.

SADECE İSTEYEN 8. SINIF ÖĞRENCİLERİMİZİN GİREBİLECEĞİ BİR SINAV
Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerimizin girebileceği bir sınav hazırladık, isteğe bağlı. 600 gibi bir rakamdan bahsediyoruz. Bu liselerin ismini ve sayısını mayıs ayı gibi açıklayacağız. Yeni sistemin temel felsefesi sınava girmek isteğe bağlı. Velilerimiz çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse de yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değildir. Mevcut TEOG'da mutlaka sınava girmek zorundaydınız. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı. Sadece nitelikli okulları hedefleyenler sınava girebilecek.
SINAVI, HAZİRAN AYININ İLK HAFTA SONUNDA YAPACAĞIZ
Soruları biz hazırlıyoruz. Sınavların hepsi bulunduğu illerde yapılacak. Öğrenci kendi okulunda, sınıfında sınava girecek. Yerelde yapılacak. Bütün sorular merkezden bakanlığımızca hazırlanacak. Bu sınavı, Haziran ayının ilk hafta sonunda yapacağız.

Haberin Devamı