Gazete Vatan Logo

Tek tırnaklı hayvanlar hangileridir? (Tek tırnak eti nedir?)

Tarım Bakanlığı kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve satan firmalara ait bilgileri paylaştı. Tarım Bakanlığı’nın hileli gıdaları paylaşmasının ardından vatandaşlar tek tırnaklı hayvanları araştırmaya başlandı. Tek tırnaklı hayvanlar hangileridir? Tek tırnaklı hayvanlar hangileridir?

Tek tırnaklı hayvanlar hangileridir? (Tek tırnak eti nedir?)

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı kontroller sonucunda sahip olduğu 5996 sayılı ‘’Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 31’inci maddesinin 6’ıncı uyarısınca yapılan araştırma kamuoyunun ile paylaşıldı. Tarım Bakanlığı tarafından yapılan araştırmanın ardından tek tırnaklı hayvanlar da arama motorları üzerinden araştırılmaya başlandı.

TEK TIRNAKLI NE DEMEK?

Tek toynaklılar memeliler sınıfından içinde otobur hayvanları barındıran bir takımdır. Ayaklarında tek sayıda toynağı bulunan bu takımdaki hayvanlar büyük ve çok büyük hayvanlar olarak nitelenebilir. Çift toynaklılar takımının geviş getiren hayvanlarının aksine tek toynaklılar bitki selülozunu midede değil bağırsaklarda sindirir. Atlar, gergedanlar ve tapirler tek toynaklı hayvanlardır.

TEK TIRNAKLI HAYVANLAR HANGİLERİDİR?

At, eşek, zebra ile bunların melezleri olan katır, bardo ve zebroit gibi tırnak yapısı bir bütün parçadan oluşan hayvanlar tek tırnaklı hayvanlardır. Domuz da tek tırnaklı hayvanlar grubunda yer alıyor. Tek tırnaklı hayvanlarda sindirim sistemleri çift tırnaklı hayvanlar gibi çok odacıklı değildir, geviş getirmezler.

Haberin Devamı

TEK TIRNAKLI HAYVANLAR İÇİN BİR DE YÖNETMELİK BULUNUYOR

Resmi Gazete tek tırnaklı hayvanların tanımlanması ve izlenmesine yönelik bir de yönetmelik bulunuyor. Tek tırnaklıların kayıt altına alınması, hareketlerinin izlenmesi, tek tırnaklı hastalıklarının etkin kontrolünün sağlanması, ilgili birimlerce sağlık, ıslah ve istatistik kayıtlarının daha düzenli tutulması amacıyla tek tırnaklı hayvancılık işletmelerinin belirlenmesi ve bu işletmelerde bulunan tek tırnaklıların tanımlanmasını düzenlemek amacıyla hazırlanan yönetmeliğin kapsamı ise, her yaş grubunda bulunan tek tırnaklıların bireysel olarak tanımlanmasını, tanımlamada kullanılacak yöntemi, malzeme tipi ve özelliklerini, numaralama sistemine dair teknik özellikleri, tanımlanan hayvanlar ile bulundukları işletmelerin ve hayvan sahiplerinin kayıt altına alınmasını, bilgisayar destekli veri tabanının kurulması ve işletilmesini, tanımlanan hayvanlar ve bulundukları işletmelerle ilgili bilgi ve verilerin değişimini, sistem içerisinde tek tırnaklıların hareketlerinin takip ve kontrollerinin sağlanmasını, tek tırnaklıların sağlıklarına ilişkin bilgilerin kaydedilmesini, tanımlanan hayvanlar ve işletmelerin kontrol ve denetimlerini kapsıyor.

Haberin Devamı