Gazete Vatan Logo

Tek suçlu gıda değil

TÜFE Kasım’da % 12.98 ile 14 yılın zirvesine çıktı. Enflasyonu gıdanın yanı sıra ulaştırma giyim ve kur tetikledi. 414 maddeden oluşan endekste 295 mal ve hizmetin fiyatı arttı

Tek suçlu gıda değil

Enflasyon Kasım ayında tahminleri aşarak, zirveye çıktı. TÜİK’in verilerine göre, TÜFE geçen ay yüzde 1.49 artış gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 12.98’e ulaştı. Beklentiler Kasım’da enflasyonun yüzde 1.08 artış göstermesi yönündeydi. TÜFE böylelikle 2003 bazlı endeksin en yüksek seviyesini gördü. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) de yüzde 2.02 artış gösterdi. Yıllık Yİ-ÜFE yüzde 17.30 oldu. Merkez Bankası’nın yakından izlediği özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden çekirdek enflasyon yüzde 12.17’ye yükseldi. Böylece kayıtların tutulmaya başlandığı Ocak 2004’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı.

TÜFE’nin öngörülerin üzerinde gelmesinde sadece gıda değil döviz kuru, ulaştırma ve giyim fiyatlarındaki artışlar da etkili oldu. Tüketici enflasyonunu ölçmek için 414 madde dikkate alınıyor. Endekste kapsanan mal ve hizmetin 113 adedi gıdadan oluşuyor. Kasım’da 47 maddenin ortalama fiyatlarında bir değişim olmazken, 295 tanesinde artış gözlendi. 72 maddede de düşüş yaşandı.

Ulaştırma zıpladı

Ana harcama grupları itibarıyla Kasım’da, aylık bazda en yüksek artış yüzde 3.77 ile giyim ve ayakkabı grubunda görüldü. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2.11, ulaştırmada yüzde 2.01, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.84 ve konutta yüzde 1.25 artış yaşandı. Kasım’da endekste aylık bazda en az artış 0.01 ile alkollü içecekler ve tütünde gerçekleşti. TÜFE’de yıllık bazda en yüksek artış yüzde 18.56 ile ulaştırma grubunda görüldü. Ulaştırmayı gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 15.78), çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 13.39), ev eşyası (yüzde 12.85) ve sağlık (yüzde 12.38) izledi.

Haberin Devamı

Aralık’ta düşüş başlayacak
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyondaki yükselişin daha çok gıda fiyatlarından kaynaklandığını belirterek, “Kasım ayında yıllık enflasyondaki 1.08 puanlık artışın 0.52 puanı işlenmemiş gıdadan geldi. Enflasyonda Aralık’tan itibaren kalıcı bir düşüş süreci başlayacak” ifadesini kullandı. Şimşek, enflasyonda sebze fiyatlarındaki dönemsel faktörlerden kaynaklanan geçici bir etki bulunduğunu vurguladı.
Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin bu tarz oynaklıklara kalıcı çözüm üretmeyi amaçladığının altını çizen Şimşek, “Gerekli tedbirleri aldık, almaya devam edeceğiz. Hükümetimiz bu amaç için gereken desteği vermeye devam edecek” dedi.

Haberin Devamı